Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 26. szám, 2001. június 30

Belpolitika

Szobota Zoltán, Szlazsánszky Ferenc
Korlátolt felelősségű társaság

Már több mint egy hete ül előzetes letartóztatásban Szabadi Béla országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt politikai államtitkára, de a miniszterelnök még nem látja elérkezettnek az időt az ügyben való érdemi megszólaláshoz. Pedig nem volna érdektelen tudni, voltak-e korábban is információi Orbán Viktornak a minisztériumban folyó ügyekről: ha igen, miért engedte, ha nem, hogyan lehet az ország felelős miniszterelnöke?


A Postabank-törvény kozmetikázása
Tovább a cikkhez >>>

Varga P. Miklós
Hajtás az agrárszavazókért

Nemzeti összefogást hirdetett az MSZP a mezőgazdaság megmentése érdekében. A szocialista agrárprogramot széles szakmai összefogással készítik el: a meghívott szervezetek között szerepel a Zöld Szalag Mozgalom, amely az agrár- és a környezetvédelmi területek politikai képviselete érdekében párttá alakul Zöld Unió néven.


Somorjai László
Eredménytelen drogtörvény

Nincs visszatartó ereje a két éve hatályba lépett drogtörvénynek, a kábítószerek használata tovább növekedett. Mivel a drogjelenség az egész társadalom betegségének tünete, a gyógykezelés nem csak az orvosok feladata - állítják a témában járatos szakemberek. A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából előtérbe került probléma kezelésében - az ENSZ ajánlásának megfelelően, az Ifjúsági és Sportminisztériummal karöltve - a szakemberek kiemelt fontosságot tulajdonítanak a sportnak.


Életmód

Vágó Regina
Örökmozgó vidám srácok

Mindannyiunk környezetében előfordulhatnak nehezen nevelhető, esetleg tanulási problémákkal küszködő nebulók, akik „nagyon mások”, mint az átlagos gyermekek. Ők másságukat is másként élik meg, ezért az ő különbözőségüket nekünk - szülőknek, ismerősöknek vagy pedagógusoknak - a magunk számára kezelni, náluk pedig tolerálni, segíteni kell. A hathatós segítséghez elsősorban a hiperaktív tünetcsoport közelebbi megismerése és megértése szükségeltetik. Az alábbi beszélgetésből, melyet dr. László Zsuzsa klinikai szakpszichológussal folytattunk, az érintettek információkat kaphatnak a tünetekről és a gondok enyhítésének lehetséges módjairól. Egyebek mellett az is kiderül, hogy kik azok a fimóták. 


Róth I. Zsófia
Balesetmentes vakációt

Néhány hete elkezdődött a nyári szünet az iskolákban, s ebben az időszakban számos gyermek tartózkodik naphosszat egyedül otthon. Arról, hogy miként lehet megelőzni a háztartási baleseteket, hogyan védhetjük meg a gyermekeket a különböző sérülésektől, Dr. Kurunczi Beátával, a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház orvosával beszélgettünk, aki maga is három fiú édesanyja.


Fókusz

Péterfi István
Státuspánik Romániában

Váratlan és mégsem túl meglepő a dühödt román reakció a magyarországi státustörvényre. Váratlan, mert a többi érintett ország kormánya némi hezitálás után várakozó vagy csak óvatosan elutasító álláspontra helyezkedett; mégsem meglepő, mert Romániában él a legtöbb határon túli magyar, itt a leghangosabb és a legmélyebben rögzült a nacionalista szellem. Váratlan, mert miközben a kormánypárt épp azzal van elfoglalva, hogy az RMDSZ segítségével életben maradjon, nem igazán ésszerű a felzúdulás. Mégsem meglepő, mert az elmúlt években, ha bármikor alkalom és - a tiltakozók szerint - ok adódott magyarellenes kampányra, azt a politikai racionalitás teljes mellőzésével akár, de meg is indították Romániában. Ha viszont a racionalitás jegyében mégis magyarázatot keresünk a történésekre, kiderül, hogy a román vezetők talán sokkal többet akarnak elérni, mint egyszerűen elterelni a figyelmet az aktuális hazai bajokról. 


Hetek-összeállítás
Névtelen rizikócsoportok

Miközben a világ vezetői az ENSZ hét eleji rendkívüli ülésszakán nemzetközi kampányt sürgettek az AIDS ellen, azonnal nyilvánvalóvá váltak a különböző kultúrák közötti éles ellentétek is olyan kényes kérdésekben, mint például a homoszexualitás. Az iszlám országok és a Vatikán fenntartásai-kat fejezik ki a Nyugat kezelési módjával szemben. A betegség húsz évvel ezelőtti első diagnosztizálása óta 22 millióan lettek a végzetes kór áldozatai, Afrika egyes országaiban a lakosság harmada HIV-fertőzött. 


Földvári Katalin
Magyarország és az AIDS

„A magyarországi fertőzöttek száma négy-ötszázban határozható meg, a nem regisztrált fertőzötteké azonban legalább négyezerre tehető. Tőlünk nyugatra tízszeres, hússzoros az AIDS-fertőzöttek száma Magyarországhoz képest, kiváltképp Spanyolországban, Olaszországban - ám a helyzet az elmúlt hat-nyolc év alatt tőlünk keletre is drámaian megváltozott. 1993-ban még Ukrajnában, Grúziában vagy Moszkvában sem volt előre látható, hogy mára milliós nagyságrendben számolják majd a fertőzötteket” - mondta el a Heteknek dr. Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház fertőző beteg és immunológiai osztályának vezetője, akit az AIDS-világnap alkalmából kérdeztünk. 


Gazdaság

Csaba Zsolt
Videofon a startvonalnál

Lassan-lassan utolérjük a sci-fi-filmekben látott technikai színvonalat: a komputerek, a vezeték nélküli telefonok, fotocellás ajtók ma már természetes velejárói és szolgálói az atomkor emberének. No de itt van, lelépett a mozivászonról a legújabb vívmány: a videofon is! A készülék nem más, mint a televízió és a mobiltelefon kombinációja: láthatjuk is azt, akivel éppen telefonon értekezünk. Az újszülött technika olyan nagy érdeklődést váltott ki Japánban, hogy a felhívásra 150 ezer ember jelentkezett „kísérleti nyuszinak”. 


Geszti Sándor
Kelet-európai szoftverkalózok

A londoni Datamonitor cég tíz kelet-európai országot érintő legfrissebb tanulmánya szerint az itteni szoftverpiac 63 százaléka illegális. Ez az arány Nyugat-Európa „szennyezettségének” a duplája, de Kelet-Európa olyan országokkal is büszkélkedhet, mint Ukrajna vagy Oroszország, ahol a lopott szoftverek teszik ki a piac majdnem 90 százalékát. Magyarország a lista kétes értékű hetedik helyére tudott felkerülni, mivel nálunk már „csak” minden második számítógépes program lopott.


Acsai Anikó
Csalódás az USA-ban stagnálás a BÉT-en

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán újabb, ezúttal 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, 3,7 százalékra mérsékelve ezzel az irányadó kamatlábat. A hírre az amerikai piacok nagyobb elmozdulást nem produkáltak, a fogadtatás vegyes volt, mivel a várakozások a 25, illetve 50 bázispontos csökkentés között ingadoztak. A héten megjelent makrogazdasági adatok a pozitív, az újabb profitfigyelmeztetések a negatív hangulat irányába hatottak. Európában is vegyes volt a kép, Frankfurtban mérsékelten emelkedtek, Londonban és Párizsban csökkentek az árak. A BUX igen alacsony forgalom mellett minimális elmozdulással 6655 ponton zárta a hetet.


Csökkent a benzin ára

Elsősorban a motorbenzin világpiaci árának csökkenése tette lehetővé, hogy szerdától újra olcsóbb legyen az üzemanyag ára. Mint a Mol Rt. sajtóosztályától megtudtuk, a társaság folyamatosan figyeli a világpiaci ártendenciákat, és napokon belül igazodnak hozzá. Így az elmúlt egy hónap során 10 százalékkal csökkent a benzin ára. Ugyanakkor Geszti László, a Mol Rt. igazgatója sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy változatlanul magas a kőolaj világpiaci ára, ami azt jelenti, hogy hosszabb távon újra áremelésre kell számítani. 


Munkatársunktól
Nyugdíjreform második felvonás

A szocialista-liberális többségű parlament, amikor 1997-ben megalkotta a maga nyugdíjreformját, aligha hitte, hogy ez a kontinensünk boldogabb felén több évtizedre szóló jogszabály esetleg csak néhány esztendőt él meg. Márpedig a kormány döntése és az őszre várható parlamenti jóváhagyás nyomán erre lehet számítani.


Kovács Klára, Varga P. Miklós
Torgyán utcára vinné a népet

A nemzeti összefogás szimbólumává, mondhatni megtestesítőjévé kezd válni a magyar anyaföld sorsa. Úgy tűnik, hogy a Fidesz és az MSZP egyaránt igyekszik „ráúszni” a Torgyán után parlagon hagyatott földművelésügyre és vidékfejlesztésre: ma Orbán és Medgyessy egymást túllicitálva törekednek az árva parasztság sorsának megszépítésére. 


Danka Ildikó
Bokros-csomag után javuló körülmények

Ha szolidan is, de emelkedik azoknak a száma, akik elmondhatják magukról elégedettek az életszínvonalukkal. A GfK Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből igazolódik, hogy a Borkos-csomag utáni évek mélypontot jelentettek a lakosság életkörülményeiben. A 2001 első negyedévében készített felmérés már kimutat egyfajta elmozdulást a holtpontról, ami némi optimizmust rejt magában. A mellékelt táblázatból kitűnik, hogy 1996-hoz képest felére csökkent azok száma, akik semmit nem értek el, amit kitűztek maguk elé, miközben 12 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik néhány dolgot elértek abból, amit szerettek volna. A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fő egyharmada összességében elégedetten nyilatkozott. 


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Vagyim Arisztov
A Főnök tolmácsa

Valamikor a hetvenes években a The New York Times leközölt egy fotót a következő aláírással: „Leonyid Brezsnyev, Alekszej Koszigin és Kádár János. A hölgy kiléte ismeretlen”. A hölgy - Barta Nádja - viccesen meg is jegyezte: „Hát enynyire gyenge munkát végeznek az amerikai titkosszolgálatok?”


Hetek-összeállítás
Tetszhalott atombálnák

A sivár Kola-félsziget északi partjainál, Sznyezsnogorszk városában három atom-tengeralattjáró rozsdásodik a jeges vízben. Ezeket a járműveket soha többé nem fogják már használni, és ebből a szempontból még örvendetes is lenne a jelenlétük. Félő azonban, hogy 77 társukkal együtt olyan katasztrófát okozhatnak, amely mellett Csernobil eltörpül - írja a The Independent című brit lap.


Hit és értékek

Benke László
Viták kísérték a pápai utat

„Hosszú idő óta hordom a szívemben” - vallotta be Ukrajnáról az egyházfő 94. nemzetközi útja előtt. Csakugyan, Karol Wojtyla utoljára 19 évesen járt a mostani látogatás alkalmával felkeresett nyugat-ukrajnai tájon: a leendő pápa közvetlenül a II. világháború kitörése előtt teljesített katonai szolgálatot az akkor még Lengyelországhoz tartozó vidéken. A lakosság vallási összetételében ortodox többségű országok közül negyedikként (Románia, Örményország és Görögország után) Ukrajnát látogatta meg a római katolikus egyházfő a héten, ennél mélyebbre - pravoszláv egyházi vezetők feldúlt nemtetszéséből ítélve - jó ideig nem hatolhat a keleti kereszténység uralta területeken. II. Alekszij moszkvai pátriárka szerint a pápa útja a „szellemi és politikai terjeszkedés” céljait szolgálta.


Hetek-összeállítás
Új kiállítás a Templom-hegy lábánál

Új, a Templom-hegy történetét bemutató kiállítás nyílt meg június közepén Jeruzsálemben. A Jeruzsálemi Archeológiai Park összefoglalja a sokat vitatott státusú területen és környékén folyó ásatások legújabb eredményeit, amelyek segítségével a látogató fogalmat alkothat a második Templom idejének Jeruzsáleméről. A Templom-hegy egykori déli falának tövében, az Ofel néven ismert területen a látogató a Hulda-kapu eredeti lépcsőin sétálhat fel az egykori Templom helyszínére.


Szobota Zoltán
Ígéretek a kampányévre

Történelmi találkozó résztvevői vagyunk, hiszen a kormány most az alsópapságot szólította meg - hangzott el több előadó szájából is a Parlament üléstermében megrendezett konferencián. „A vidék lelke az egyház” címet viselő rendezvényre a „vidék lelkigondozásában évszázadok óta legfőbb szerepet játszó egyházak” képviselőit hívták meg. Orbán Viktor mellett Rockenbauer Zoltán, Glattfelder Béla és Semjén Zsolt is az együttműködés folytatására, illetve szorosabbá tételére hívta fel a „mélyen tisztelt főtisztelendő és nagytiszteletű urakat és hölgyeket”.


Hazafi Zsolt
Felhívás keringőre

Burkoltan ugyan, de gyakorlatilag a jelenlegi kormánykoalíció támogatására buzdít az az ajánlás, amelyet a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa fogadott el a minap. Ha összevetjük a „politikai piacon” található pártprogramokat, akkor a tanács által megfogalmazott témákban - mint például a terhességmegszakítás vagy az üzletek vasárnapi nyitva tartásának kérdése - csak egy „legény marad a gáton”.


Interjú

Földvári Katalin, Hazafi Zsolt
Tényfeltúrók

Az Élet és Irodalomban 1998 és 2000 között olyan cikkek láttak napvilágot, amelyek rácáfoltak a lap irodalmi jellegére. A gazdasági és banki ügyeket feltáró szerzőpáros, Vajda Éva és Ószabó Attila ugyanis ennél a lapnál találtak fogadókészséget oknyomozó cikkeikhez. Nevük számos, szakmailag úttörő munkát felvállaló cikk után a „Fiúk a bányában” című cikksorozatot követő kormány kontra ÉS perek révén vált szélesebb körben ismertté. A per anyagát feldolgozó, a cikkel azonos nevet viselő könyv után most újabb kötetben lehet találkozni velük. „Tényfeltúrás” címmel öszszegyűjtötték eddigi munkájuk minden dokumentálható anyagát - mintegy mementóul, hiszen eddig még nem akadtak követőik. A szerzőpáros egyik tagját, Vajda Évát bírtuk szóra.


Külpolitika

Mondovics L. Gábor
Hágába hurcolták Milosevicset

Komoly politikai vihar kerekedett Jugoszláviában Milosevics kiadatása körül. A szövetségi kormány által megszavazott „hágai dekrétum” rendelkezett Milosevics kiadatásáról, ám miközben a kormány az ügyvédek által benyújtott törvényességi óvás következményeiről tárgyalt, a volt diktátort repülőre ültették és elszállították Hágába. A Szövetségi Alkotmánybíróság határozata hiába függesztette fel tizenöt napra a kiadatási eljárást, Milosevics ügyvédei alig fejezték be a hír feletti ünneplést, védencük már úton volt a belgrádi repülőtér felé. 


Hetek-összeállítás
Lefejezett túszok

A kormánycsapatokkal való összecsapás után egy nappal a Fülöp-szigeteki Abu Szajjaf gerillacsoport megismételte fenyegetését, miszerint több túszával végez. A csoport szóvivője, Abu Szabaja hétfőn mobiltelefonon közölte a fenyegetést az AP hírügynökséggel, azzal a követeléssel, hogy a kormány vonjon be egy volt malajziai szenátort, egy malajziai üzletembert és egy Fülöp-szigeteki kormánytisztviselőt a túszválság megoldásáért folytatott tárgyalásokba. A manilai kormány hivatalosan nem kért segítséget, Malajzia pedig bejelentette, hogy nem kíván beavatkozni az ügybe. 


Vagyim Arisztov
Hajsza a grozniji rém után

Június 25-én az orosz média központi helyen számolt be arról, hogy egy különleges hadműveletben meghalt Ar-bi Barajev, az egyik legvéreskezűbb csecsen gerillavezér. Barajevnek még az első csecsen háború során vált ismertté a neve, nemcsak Oroszországban, hanem a határokon túl is. 


Hetek-összeállítás
Az új Saron stratégiája

Ariel Saron „teljes fegyverszünet és a terrorakciók megszűnése”, míg George Bush „az erőszak ésszerű szintre történő mérséklése” mellett tartja elképzelhetőnek a párbeszéd újrakezdését a palesztinokkal. Az izraeli miniszterelnök kormánya első száz napja alatt a héten már másodszor találkozott az amerikai elnökkel, miközben Jasszer Arafat eddig nem kapott meghívást a Fehér Házba. (A washingtoni megbeszélésekről lásd amerikai tudósítónk keretes beszámolóját.) A Jerusalem Post című lap értékelése szerint Saron korábban a harcmezőn csillogtatott taktikai érzékével most diplomáciai téren szorította sarokba ellenfelét. 


Márer György, New York
Amerika ismét aktív

A mosolyok és kézszorítások ellenére más-más nézetet vallott az amerikai elnök és az izraeli kormányfő a közel-keleti helyzetről. Bush arra ösztökélte izraeli vendégét, hogy legyen fogékonyabb a politikai rendezés iránt, míg Saron fenntartotta álláspontját, miszerint legalább tíz erőszakmentes napot tart szükségesnek, mielőtt Izrael megtenné a következő mérsékelt lépést, amelyet az amerikai kormány javasol. 


Sport

Hetek-összeállítás
Budapesten a BL-döntő

Erre ugyan még várni kell, de végre hivatalossá vált a hír, amire az Európai Úszóliga (LEN) igazgatója, Alessandro Sansa is célozgatott az Eb sajtótájékoztatóján: a 2002. május 24-25. között megrendezendő Bajnokok Ligája négyes döntőjére bejelentkezett az idei bajnok Domino-BHSE csapata. „Amennyiben bejut a csapat, feltett szándékunk, hogy itthon, a Margitszigeten próbálja kivívni az aranyérmet” - mondta Bodnár Zsigmond, a névadó szponzorcég vezérigazgató-helyettese. Miután a LEN már évek óta biztatja az éppen aktuális magyar bajnokot erre, jók az esélyek a rendezés elnyerésére. Előbb azonban a csapaton a sor. A megtisztelő felkérés valószínűleg a „minden idők legjobb Eb-je” címet elnyert budapesti rendezvénynek is köszönhető.


Németh Szilárd
Magyar foci: nincs megállás

Alighogy véget ért a labdarúgó NB I. 2000/2001-es szezonja, a játékosok hétfőtől már a következő idényre készülnek.A kiírás valamelyest megváltozik, hiszen jövőre a csapatok háromszor játszanak egymással majd, az első hat az aranyért, a második hat pedig a kiesés elkerüléséért vívhat meg további öt fordulót.


Kovács Tamás
Sampras trónját követelik

Számos jelentkező akad Pete Sampras koronájának elhódítására, akit a média idén már-már eltemetett, mivel tavalyi győzelme óta egyetlen tornán sem tudott diadalmaskodni. „Pisztoly Pete-et” ez azonban aligha zavarja, hiszen a gyepre kerülve ismét kezdi hozni régi formáját (bombaszervák 220 km/órás sebességgel, és gyors röpték). A „gyepmester”, úgy tűnik, a pázsiton érzi csak igazán jól magát.


Munkatársunktól
A Golden Boy a régi

Az amerikai Oscar de la Hoya nagyváltósúlyban (69 kg) is profi világbajnok lett, miután Las Vegasban egyhangú pontozással legyőzte a spanyol Javier Castillejót. 


Varga József
Ray Bourque és a 77-es mez visszavonult

A következő szezontól a Colorado Avalanche és a Boston Bruins együttesében nem lehet viselni a 77-es számot. Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő két klub azután döntött így, miután Ray Bourque kedden bejelentette visszavonulását. 


Szabadidő

Kánai András
A lyukacsos szent tehén

„Ne mondjátok meg anyámnak, hogy reklámügynökségen dolgozom - azt hiszi szegény, hogy egy kuplerájban vagyok zongorista”. Az idézet az Újvilág termékben és márkában leggazdagabb országából származik, a mondat írója pedig egy ottani reklámszakember. Siránkozása érthető: a Coca-Cola és a Levi’s hazájában a fogyasztók tudatának alakítói csaknem olyan népszerűtlenek, mint az ügyvédek. 


Kárpáti György
Pazar családi mese

Hol volt, hol nem volt, egy messzi mocsárban élt egyszer egy magányos ogre, akit Shreknek hívtak. Boldog nyugalma váratlanul szertefoszlik, mikor mesebeli lények lepik el otthonát. A farkas nagymamának öltözve fekszik az ágyában, a hét törpe betolja az asztalra Hófehérkét koporsóstul, a kunyhó előtt ott nyüzsög a három hajléktalan kismalac, Piroska és a megszeppent Pinokkió, akiket a gonosz Farquaad nagyúr száműzött el otthonukból a messzi mocsárba. Shrek persze nem hagyhatja annyiban a dolgot, a kényszerű beköltöztetés ellen reklamálva egy beszélő szamár társaságában felkerekedik, hogy panaszt tegyen a nagyúrnál. A nagyúr feltételt szab: ha az ogre elhozza a tűzokádó sárkány markából Fiona királylányt, Farquaad leendő hitvesét, akkor visszakapja otthonát. A kaland során azonban sokkal nagyobb kihívással szembesül a magányos kalandor: a szeretet melegségével és a szerelemmel.


Chagall-kiállítás Budapesten

Marc Chagall műveiből nyílik kiállítás július 11-én a budapesti Zsidó Múzeumban. A Francia Intézettel karöltve megrendezett tárlatra a művész csaknem hatvan alkotása érkezik Franciaországból.


Mesélnek, de kinek

A kereskedelmi tévéken csak hétvégén nézhetnénk mesét, mivel hétköznap délután fél négytől este nyolcig kizárólag szappanoperákat sugároznak.


Színes

Harapós kutyatulajdonos

Egy 73 éves hölgy úgy mentette meg skót terrier kölykét, hogy megharapta az őt támadó pitbullt. 


Mosakszik vagy törölközik az elnök

Úgy tűnik, nemcsak a magyar politikusokra jár rá a rúd. A minap Vicente Fox, Mexikó elnöke volt kénytelen bevallani, hogy elnöki palotáját 400 dolláros törölközőkkel és távirányítású függönyökkel szereltette fel. Ezen kijelentése megkérdőjelezi szigorú, mértéktartó életformáját. 


Castro megszédült

Hagyományos maratoni beszéde közben a hétvégén Fidel Castro az összeomlás határára jutott - emberei kénytelenek voltak a 70 ezres tömeg előtt, nyílt színen elsősegélyben részesíteni. Az élő televíziós közvetítés nézőserege a zavar és pánik jeleit mutatta, amikor a 74 éves kubai kommunista vezér elsápadt, beszéde elakadt, és hátratántorodott. 


Hardverők

Körülbelül minden negyedik számítógép gyakran kap verést a „gazdájától” - derül ki egy brit számítógép-gyártó vállalat által elkészített felmérésből. A legtöbben a tenyerükkel vagy az öklükkel ütlegelik a billentyűzetet, a monitorra vagy a számítógép házára csapnak, míg néhányan egyszerűen földhöz vágják a törékeny szerkezeteket. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Néhányszor becsaphatsz mindenkit, mindig becsaphatsz néhányat, de nem csaphatsz be mindig mindenkit.  (Abraham Lincoln)


Vélemény

Kállai R. Gábor
Ördög a falon

A közelmúlt kormánypárti kongresszusai után álmot láttam: azt álmodtam, hogy érces hallalival megkezdődött a politikai „levadászidény”, azaz a politikai ellenfelek személyes megtámadása és kiiktatása a választási küzdelemből. Ezt a magánélményt azért kell így előrebocsátani, mert a mai Magyarországon - mint azt a miniszterelnök számos alkalommal kinyilvánította - az álomlátás néhány száz év szünettel ismét politikailag releváns tevékenységgé vált.  A vádaknak nem kell igaznak lenniük, sem bűnt nem kell elkövetni ahhoz, hogy valaki célponttá váljon. 


Gadó György
Jajkiáltás mindnyájunkért

Június 7-én, csütörtökön este Zürichben a nyílt utcán négy lövéssel meggyilkolták Abraham Greenbaum hetvenegy éves rabbit. 1995 óta ez volt a harmadik gyilkos merénylet ebben a nagyvárosban ortodox zsidók ellen. A 11 gyermekes tanár adománygyűjtő úton járt a svájci városban.