Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Popsztárok az űrben

Ha egy amerikai milliomos megtehette, hogy felmegy az űrbe, miért ne tehetné meg egy orosz popsztár? Ezt a hidegháborúhoz hasonló űrkutatási versenyt is megszégyenítő kérdést tette fel nemrégiben az Izvesztyia nevű orosz napilap.
Mióta Dennis Tito idén áprilisban kifizette saját útiköltségét a Nemzetközi Űrállomásra vezető útra, azóta az ügyesebb üzletemberek egyre azon gondolkodnak, hogyan lehetne kihasználni az űrkutatási programban rejlő üzleti lehetőségeket. A kérdés apropója egyébként az volt, hogy az orosz kultuszminiszter levelet írt az oroszországi űrkutatási program vezetőjének, amelyben egy leleményes producer ötletét támogatta: küldjenek fel egy pop együttest az űrbe a legközelebbi alkalommal. A szóban forgó, több mint 10 éve zenélő, fülbemászó dallamairól ismert Na Na együttes orosz kiadása az amerikai New Kids on the Block nevű zenekarnak. A banda tagjai, csupán a maguk szórakoztatására, még az előtt részt vettek egy űrhajós kiképzésen, mielőtt Tito úrnak eszébe jutott volna elhagyni a Földet. 
A napilap idézett a kultuszminiszter leveléből: „Annak érdekében, hogy orosz fiatalok generációin keresztül fennmaradjon az űrhajózás iránti érdeklődés, szükséges népszerűsíteni az űrkutatási munkát…” B.K. Aliobasov, a Na Na producere elmondta, hogy mivel valószínűleg csak egy tag mehetne az űrbe az együttesből, a többiek a földről rádió hullámon keresztül csatlakoznának hozzá egy élő koncert keretében. (Reuters)


Muzulmán tőzsde

A tőzsdei kereskedés mindenki számára kockázatos vállalkozás, különösen igaz ez a muzulmánokra. Nem csupán a tőzsdén történő változások, ármozgások miatt kell aggódniuk, hanem még a vallási törvényeket is be kell tartaniuk - különös tekintettel a haszonszerzés elleni tilalomra. Ennek értelmében nem vásárolhatnak adóslevelet, és nem köthetnek opciós ügyleteket sem. Csupán olyan vállalatok kötvényeit vehetik meg, amelyek tevékenysége nem ütközik vallási megszorításokba - vagyis sör- vagy dohánygyártó cégek szóba sem jöhetnek. 
A Trade Islamiq nevű brókercég azzal a célkitűzéssel indította útjára weboldalát, hogy segítse a muszlimokat abban, hogy hűek tudjanak maradni vallásukhoz, miközben a pénzügyi nyereségről sem kell lemondaniuk. A cég Weboldalán (islamiqstocks.com) 8000 olyan amerikai kötvény található, amelyek eleget tesznek a muzulmán vallási törvények előírásainak. Ezen kívül úgynevezett „portfolió tisztítási szolgáltatás” igénybevételére is lehetőség van a már létező befektetések számára. A muzulmánok eddig 150 milliárd amerikai dollárt fektettek be a legfőbb piacokon. Hasmita Dato Hashim, a Trade Islamiq egyik vezetője szerint a mutatók várhatóan évente 20 százalékkal fognak emelkedni. Kliensei között egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat hölgyek, akik ellenőrizni akarják saját befektetéseiket - természetesen a törvények megszegése nélkül. (Newsweek)