Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Korrupció - javul a helyzet

Egy lépcsőfokkal előbbre (azaz kedvezőbb helyzetbe) lépett Magyarország a korrupciós listán. A Transparency International (TI) legújabb besorolása szerint Magyarország helyzete javult az előző évihez képest: a 32.-ről a 31. helyre tornázta fel magát a vizsgált 91 nemzet rangsorában. A jelentés szerint a korrupció mértéke Finnországban a legkisebb, Bangladesben a legnagyobb, és általában rendkívül magas az átalakulóban lévő országokban, különösen a volt Szovjetunió utódállamaiban. (MTI)


Pénzügyi törvénycsomag - szabálytalan módosítás?

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága kedden elfogadta azt a módosító indítványt, amely lehetővé teszi, hogy a Magyar Posta 15 százaléknál nagyobb tulajdonrészt szerezhessen a Postabankban. Az MSZP és az SZDSZ képviselői a szavazás előtt kivonultak az ülésről, mivel véleményük szerint a köztársasági elnök által már aláírt törvény ilyen módon történő módosítása alkotmány- és házszabályellenes. A törvényszöveg véglegesítésekor olyan rész is bekerült a törvénybe, amiről az Országgyűlés nem szavazott, a köztársasági elnök azonban a törvényt aláírta, ezen pedig már csak úgy lehetett volna korrigálni, hogy módosító javaslatot nyújtanak be a már elfogadott törvényhez. (MTI)


Gyógyszerárvita politikai síkon

Az MSZP szerint a kormány a gyógyszeráremelésről született döntésével cserbenhagyta a betegeket és a gyógyszerészeket. A patikai árrések módosítása és az antibiotikumok árának emelése Kökény Mihály szerint azt jelenti, hogy a kormány a gyógyszerkassza hiányát a lakossággal és a patikusokkal kívánja megfizettetni. Mikola István egészségügyi miniszter cáfolta a vádakat. Elmondása szerint 25-27 milliárd pluszforrás áll rendelkezésre a gyógyszerkasszában, amelyet a kormány biztosít. A Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozását fejezte ki a gyógyszerek kereskedelmi árrésének csökkentése miatt, ami véleményük szerint veszélybe sodorhatja a gyógyszertárak működését. A kamara petíciót intézett a miniszterelnökhöz, mert szerintük a rendelet megnehezíti a lakosság ellátását. Amennyiben az aláírásgyűjtés és petíció nem vezet eredményre, tovább folytatja a kamara a tiltakozó akcióit. (Hetek)