Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Új kiállítás a Templom-hegy lábánál

Új, a Templom-hegy történetét bemutató kiállítás nyílt meg június közepén Jeruzsálemben. A Jeruzsálemi Archeológiai Park összefoglalja a sokat vitatott státusú területen és környékén folyó ásatások legújabb eredményeit, amelyek segítségével a látogató fogalmat alkothat a második Templom idejének Jeruzsáleméről. A Templom-hegy egykori déli falának tövében, az Ofel néven ismert területen a látogató a Hulda-kapu eredeti lépcsőin sétálhat fel az egykori Templom helyszínére.


A Templom-hegy délnyugati sarkán folyó ásatások 

A Nyugati fal, vagy más néven Siratófal déli végénél, a Heródes utcán a falból megmaradt hatalmas kövek emlékeztetnek a Templom első századbeli lerombolására. Az utca fölé magasodó hatalmas lépcsőzet a világ talán első útkereszteződését alkotta, ahonnan zarándokok ezrei ereszkedtek alá, hogy a Hulda-kapun áthaladva a Templom udvaraira érjenek, miután a környéken található számos rituális fürdő egyikében megtisztultak. 
Az archeológiai park magába foglal egyéb látványosságokat is, többek között római és bizánci lakóépületek maradványait, a korai iszlám időszakban épült Umajjad-palota maradványait, Dávid városa falának egyik bástyáját, amelynek később, az iszlám korban épült tornyáról egyedülálló kilátás nyílik. 
A park részét képezi a Virtuális Rekonstrukciós Központ is, amely a legfejlettebb technikával kombinálja a régészeti leletek bemutatásának változatos lehetőségeit: a valódi tárgyakkal jól megférnek komputer segítségével bemutatott anyagok. A látogató az itt felsorakoztatott régészeti leleteken keresztül ötezer év történetét tekintheti át. A technikai-lag is sok érdekességet tartogató 
kiállítás egyik fénypontjának tekinthető a virtuális valóságban bemutatott heródesi Templom-rekon-strukció, éppen olyan formában, ahogyan lerombolása előtt kinézett. Rövidfilmek mutatják be az ásatások másfél évszázados történetét, amely politikai harcoktól sem volt mentes az elmúlt években a Jeruzsálem hovatartozását vitató Palesztin Hatóság és Izrael között, valamint azt, hogy hogyan folyt a zsidók zarándoklata a második Templom idejében. A parkkal kapcsolatos tájékozódást külön weboldal is segíti, amely a www.
archpark.org.il cím alatt érhető el.