Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Sampras trónját követelik

Számos jelentkező akad Pete Sampras koronájának elhódítására, akit a média idén már-már eltemetett, mivel tavalyi győzelme óta egyetlen tornán sem tudott diadalmaskodni. „Pisztoly Pete-et” ez azonban aligha zavarja, hiszen a gyepre kerülve ismét kezdi hozni régi formáját (bombaszervák 220 km/órás sebességgel, és gyors röpték). A „gyepmester”, úgy tűnik, a pázsiton érzi csak igazán jól magát.

A héten kezdődött az év legrangosabb teniszeseménye, a 2001. évi brit nyílt teniszbajnokság. Az első tornát 1877-ben rendezték. Wimbledon az eltelt több mint száz év alatt is megtartotta vezető szerepét, ami leginkább az összdíjazásban mérhető le. A torna ez évi összdíjazása 8,5 millió font (kb. 3,5 milliárd forint), ez az összeg 1968-ban még csak 26 ezer 150 fontot tett ki. 
Az idei cím elnyerésére ismételten bejelentkezett az első helyen kiemelt Pete Sampras, aki eddigi tizenhárom Grand Slam-győzelmével (köztük hét Wimbledonban) a férfiak között rekordtartó, megelőzve a korábbi rekordert, Roy Emersont. Amennyiben ismét nyer, a Grand Slam-összesítés mellett lekörözi Björn Borgot is, a legendás svédet, aki egyhuzamban öt évig volt veretlen Wimbledonban. A 30 éves játékos a múlt héten a Turner Networknek adott interjújában azt nyilatkozta, amennyiben idén is sikerül megnyernie a tornát, azt követően „nyugdíjba vonul”, már ami a profi teniszversenyzést illeti. Samprasnak az elődöntőkig kikövezettnek tűnik az útja, miután az ő ágából visszalépett a veszélyes ellenfélnek számító svéd Norman és az ecquadori Lapentin is.
A nagy trónkövetelők között elsőként kell megemlíteni az ausztrál Hewittet, akitől bevallása szerint Sampras is tart, nem alaptalanul, hiszen az elmúlt hetekben sorban nyerte a füvön rendezett, Wimbledont előkészítő tornákat. Másodsorban a britek ászát, Tim Henmant, akivel feltehetően a negyeddöntőben kerül össze Sampras, és ne felejtkezzünk el a második helyen kiemelt Agassiról sem, aki különösebb megerőltetés nélkül jutott túl a második fordulón. Nagy várakozás veszi körül továbbá a spanyol Ferrerót, aki eddigi játéka alapján bizonyította, hogy nemcsak a salakon tud kimagasló játékot nyújtani. Szenzációs formában van a 18 éves amerikai „wonder boy”, Andy Roddik is, aki nagy meglepetésre 7:6/6:1/ 4:6/7:6 arányban verte a füvön idén még veretlen svéd Johanssont. Roddikot egyébkén a torna „fekete lovaként” is emlegetik, ugyanis őt tartják a nem kiemelt versenyzők közül az egyik legesélyesebbnek az esetleges végső győzelemre. Wimbledonban nem kiemelt versenyzőként idáig csak az akkor 17 éves Boris Becker tudott győzni, 1987-ben. A hölgyeknél nagy meglepetést hozott, hogy a világelső, és első helyen kiemelt Hingis kezdő mérkőzésén kiesett. Lehengerlő formában játszik viszont a tavalyi győztes, Venus Williams, valamint húga, Serena, aki többek között Kuti-Kis Ritát is búcsúztatta a továbbjutástól. A legesélyesebbek között nyilvántartott Lindsay Davenport ugyancsak bravúrosan veszi az akadályokat, honfitársához, Jennifer Capriattihoz hasonlóan. Capriatti azzal a nem titkolt szándékkal játszik, hogy Wimbledonban megszerzi idei harmadik Grand Slam tornagyőzelmét. Az első hét történései alapján nagy az esélye, hogy férfi és női ágon egyaránt amerikai végez az első helyen idén is. A mieink közül egyedül Mandula Petra jutott túl az első fordulón, korábbi stílusához hasonlóan ismét vert helyzetből fordított. A nála előrébb rangsorolt szlovák Husarovát verte 0:6/6:2/11:9-re. Petra a 2. fordulóban lapzártánkkor játszik a 9. helyen kiemelt francia Thausiat ellen.