Vissza a tartalomjegyzékhez


Chagall-kiállítás Budapesten

Marc Chagall műveiből nyílik kiállítás július 11-én a budapesti Zsidó Múzeumban. A Francia Intézettel karöltve megrendezett tárlatra a művész csaknem hatvan alkotása érkezik Franciaországból.

Jean-Michel Foray, az alkotások egy részét kölcsönző nizzai múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora szerdán elmondta, hogy Az emlékezés tájain című - október 31-ig látogatható - tárlat Mark Chagall és a judaizmus kapcsolatát mutatja be. Az egy híján hatvan mű - festmények és rajzok - felidézik a művész családi életét, és azokat az alakokat, amelyek meghatározták kamaszkorának és fiatalságának legemlékezetesebb pillanatait. Láttatják a zsidók közéletét szülőföldjén, az oroszországi Vityebszkben, az ünnepeket és szertartásokat. Megjelennek a képeken a judaizmus nagy alakjai, többek között Mózes, a próféták és Dávid király. 
B. Turán Róbert, a budapesti Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója arról szólt, hogy a tárlat három témához kapcsolódik: szülőföld, Ótestamentum, család. Elmondta azt is, hogy a kiállításra Chagall unokája is kölcsönzött képeket. (MTI)