Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Magyar foci: nincs megállás

Alighogy véget ért a labdarúgó NB I. 2000/2001-es szezonja, a játékosok hétfőtől már a következő idényre készülnek.A kiírás valamelyest megváltozik, hiszen jövőre a csapatok háromszor játszanak egymással majd, az első hat az aranyért, a második hat pedig a kiesés elkerüléséért vívhat meg további öt fordulót.

A kieséstől való félelmében több vidéki egyesület is komoly erősítésbe kezdett a hazai piacon. A Zalaegerszeg eleddig rendkívül aktívnak bizonyult, a vezetők rengeteg játékost megkerestek ajánlatukkal, egyelőre azonban csak egy új edzőt, Bozsik Pétert a Vasastól, valamint Urbán Flóriánt az Újpesttől sikerült megszerezniük. Utóbbi megvétele hatalmas felháborodást okozott az újpesti szurkolók táborában, akik az interneten gyűjtenek azért, hogy kedvencüket visszavásárolhassák a lila-fehér klubnak. Tervük megvalósulására minimális az esély, hiszen Urbán már el is köszönt régi klubjától.
„A szívem lila, ezért úgy terveztem, hogy a Megyeri úton fogom befejezni 3-4 év után az aktív labdarúgást. Sajnos, ez nem jött össze, pedig úgy érzem, hogy nem voltak irreális igényeim a klubvezetés felé. Nagyon sajnálom, hogy a vezetők nem egyeztek meg velem, hiszen én tényleg itt érzem csak otthon magam” - nyilatkozta Urbán, aki megköszönte a szurkolók támogatását is.
Az Újpest legtehetségesebb labdarúgója, Terjék Lajos a Videotonban folytatja. A fehérvári csapat emellett még két brazilt vásárolt, Pablót és Adriánót, míg az idén jól teljesítő Julinho nagy meglepetésre kölcsönbe Dél-Koreába került.
Nehéz helyzetben van a Győri ETO csapata. A frissen eladott egyesület játékoskerete - amely a bravúros negyedik helyezést érte el a legutóbbi bajnokságban - atomjaira hullhat. Posza Zsolt Újpesten véd tovább, Kenesei az MTK-ban rúgja majd a gólokat, Vasas Zoltán pedig - értelemszerűen - a Vasassal tárgyal. A Győr elvesztheti Győrit is, a védőt az MTK hívja.
Érdekes a Debrecen helyzete, amely ugyan kiesett az élvonalból, de bennmaradt. Ilyen persze könnyen előfordul a magyar bajnokságban, nem kell messzire mennünk az időben ahhoz, hogy hasonló, nevetséges esetre bukkanjunk. Nemrég a Pécs vásárolta meg az élvonalbeli indulás jogát úgy, hogy a másodosztályban még feljutó helyen sem állt. A Debrecen egyelőre nem igazolt senkit, akárcsak a Matáv-Sopron.
A fővárosban jelentős változások zajlanak. A Vasas, története során először külföldi edzővel vág neki az új bajnokságnak. Slavko Kovacic tíz évig az osztrák Salzburgnál dolgozott, volt a Fortuna Köln pályaedzője, sőt dirigálta már a Bregenz együttesét is. Kovacic saját bevallása szerint nem ismeretlen a magyar focisták körében, hiszen dolgozott már Lipcseivel, Sáfárral, Dragónerrel, Hajdúval, Korsóssal és Klausszal is. Igaz, jelenleg csak Hajdú Vasas-játékos, és ha hozzávesszük azt, hogy a honi bajnokságban egy-két kivételtől eltekintve a legtöbb külföldi edző rövid időn belül megbukott, akkor a hamarosan osztrák állampolgárságú tréner sincs könnyű helyzetben.
Főleg, hogy épp széthullóban van a csapata. A gólkirály Kabát Péter Thomas Sowunmi és Zováth János társaságában Dunaújvárosba igazolt, Pető Tamás feltehetőleg külföldön folytatja, míg Tibert a német harmadosztályba csábítják.
Hasonló csábításban volt része Nota Gyulának, a Kispest kapusának is, aki az Uerdingen kedvéért nemet mondott az Újpestnek, és volt csapatának is.
Notához hasonlóan Dragan Crnomarkovics is kifelé tart a magyar bajnokságból, akit ugyan több hazai csapat is hívott, de egy kedvező Feröer-szigeteki ajánlat miatt külföldön folytatja.