Vissza a tartalomjegyzékhez


Mosakszik vagy törölközik az elnök

Úgy tűnik, nemcsak a magyar politikusokra jár rá a rúd. A minap Vicente Fox, Mexikó elnöke volt kénytelen bevallani, hogy elnöki palotáját 400 dolláros törölközőkkel és távirányítású függönyökkel szereltette fel. Ezen kijelentése megkérdőjelezi szigorú, mértéktartó életformáját. 

A törölköző-ügy akkor kezdődött, amikor a Milenio című mexikói napilap nyilvánosságra hozta a palota háztartási javainak listáját, a teljes árat 400 ezer dollárban állapítva meg. Erre a vagyonra az elnök a hivatalán keresztül tett szert kormányzásának decemberi megerősödése óta. A napilapnak a listán szereplő három, egyenként 400 dollárt érő, „különlegesen hímzett” törölköző, és a 17 ezer dollár értékű függöny szúrt szemet. Mexikó 100 millió lakosának kb. 40 százaléka él nyomorban, Fox mégis védelmezte a lista nyilvánosságra hozatalát, mint a fejlődés bizonyítékát abban a tekintetben, hogy átláthatóvá teszi a vezetés kiadásait. 
Mexikó nagy múlttal rendelkezik a pazarló elnöki költekezések tekintetében. Az egykori elnök, Gustavo Diaz Ordaz például 1964-től 1970-ig tartó hivatali ideje alatt gokart, és bowlig pályával, valamint moziteremmel gazdagította a rezidenciát. A keddi bejelentés mindezek ellenére érzékenyen érintette a mexikói közvéleményt, ahol a havi minimálbér 132 dollár. (Reuters)