Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Ray Bourque és a 77-es mez visszavonult

A következő szezontól a Colorado Avalanche és a Boston Bruins együttesében nem lehet viselni a 77-es számot. Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő két klub azután döntött így, miután Ray Bourque kedden bejelentette visszavonulását. 

Az NHL történetének legeredményesebb hátvédje, aki az elmúlt 22 idény során 1612 mérkőzésen 1579 pontot szerzett, és ötször választották a liga legjobb védőjátékosának, csak most nyáron tudta először, s utoljára a magasba emelni a Stanley Kupát. 
Bourque 1979-ben kezdte pályafutását a Bostonban, majd tavaly márciusban cserélték el a Coloradóhoz, hogy legyen esélye megnyerni a bajnokságot. Ez akkor még nem, most június elején viszont sikerült neki. A Colorado vezetősége által összehívott sajtótájékoztatón a veterán hátvéd véget vetett a találgatásoknak: „Önök szerint érdemes folytatnom? Negyvenéves vagyok, és végre valahára bajnoknak mondhatom magam. Nem vitás, le tudnék húzni még egy pár idényt, de azért nem lenne könnyű sem a testemnek, sem pedig az agyamnak. Több mint húsz éven át jártam a pályákat, ami rengeteg energiámba került.” Bourque a jövőben a családjának, feleségének és három gyermekének kívánja szentelni minden idejét.
Először fordult elő az NHL-ben, hogy egy pályafutását befejező játékoslegenda mezszámát két csapat is visszavonultatja. Ennél nagyobb elismerést csak a hokikarrierjét 1999-ben befejező, legendás Wayne Gretzky kapott. A „Great One” 99-es számát az egész ligában senki sem viselheti.