Vissza a tartalomjegyzékhez

Róth I. Zsófia
Balesetmentes vakációt

Néhány hete elkezdődött a nyári szünet az iskolákban, s ebben az időszakban számos gyermek tartózkodik naphosszat egyedül otthon. Arról, hogy miként lehet megelőzni a háztartási baleseteket, hogyan védhetjük meg a gyermekeket a különböző sérülésektől, Dr. Kurunczi Beátával, a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház orvosával beszélgettünk, aki maga is három fiú édesanyja.

Legjobb védekezés a megelőzés, szól a régi közmondás, ami erre az esetre tökéletesen illik. Amellett, hogy a szülő megtesz mindent, hogy „veszélyszegény” környezetet teremtsen gyermeke számára, fontos, hogy megtanítsa az alapvető szabályokra is. Az sem árt, ha a felnőtt felkészült a sérülések szakszerű ellátására, például elvégez egy elsősegély-tanfolyamot. 
Azokat az eszközöket, tárgyakat, amelyek balesetveszélyesek, a szülő tartsa elzárva (ilyenek a kések, konzervdobozok, üvegek, zsinórok, szárítókötelek, plasztikzsákok, gyufa, mérgek, növényvédőszerek, benzin, oldószerek, festékek vagy a házi patika).
A különböző bogyók, gombok, bogarak, dió, gyöngy légutakba kerülése sürgős orvosi beavatkozást igényel, ha az idegen testet a gyerek nem tudja hamar felköhögni. 
Ha a lakóhely közelében vagy a kertben kút, ciszterna, víztároló található, ellenőrizzük, hogy tökéletesen le van-e zárva, a víztároló körüli kerítésen pedig nincs-e olyan nyílás, ahol a gyermek átbújhat.
A szülők felelőssége az, hogy a gyermekeiket megtanítsák arra, hogyan közlekedjenek gyalogosként és kerékpárosként egyaránt az utakon. 
Érdemes a lakásban alaposan körülnézni, nincs-e rossz, áram alatt lévő vezeték, zárlatos konnektor. A konnektorokba egyébként is ajánlatos vakdugókat helyezni, az éles sarkokra műanyagvédőt húzni, a szőnyegek alá csúszásgátlót tenni. Praktikus, ha az ablakokat bukó állásba állítjuk, vagy szereljünk fel rá gyermekzárat. Azokban az otthonokban, ahol háztartási gázt használnak, a fővezeték lekapcsolásával előzhetik meg a balesetet.
A lakóhelytől függően, vagy táborozás előtt ajánlott a gyereknek beadatni kullancs elleni védőoltást is. 
Ha a különböző tisztálkodó szerek (sampon, szappan, tusfürdő stb.) némelyikéből nagy mennyiséget fogyasztott a gyerek, akkor orvoshoz kell vinni, otthon nem tanácsos „gyógyítgatni”. Semmiképpen se itassunk vele ilyenkor valamilyen semlegesítő oldatot. (A szappanok lúgos vegyhatásúak, savakkal semlegesítődnek, de tilos otthon a kémiai reakciót a gyerek gyomrában létrehozni!) Ha csak kis mennyiséget ivott, mondjuk a samponból, akkor maximum hasmenése lesz, de ilyenkor se itassunk vele semmit, ha nem akarjuk, hogy orrán-száján habfürdő jöjjön ki. 
Vigyük orvoshoz a gyereket, ha csillapíthatatlan a vérzés a teste bármely részén, ha fejét üti be, és hányingerre panaszkodik (lehet agyrázkódása), ha a széklete véres, vagy ha a kéz bármely területe dagadni, gennyesedni kezd. Ha végtag sérül (ficam, törés, rándulás), rögzítsük, mielőtt szállítanánk.
A vizes balesetek száma is igen jelentős. Ha a fuldokló gyermeket sikerül kimenteni, akkor is kórházba kell vinni, hogy megfigyelés alatt tarthassák, mert utóhatások léphetnek fel. A kisbabák még a „kacsaúsztatóban” sem maradhatnak egyedül.
Ne tartózkodjunk sem mi, sem pedig a gyerekek túl sokáig tűző napon. Viseljünk kalapot, használjunk napfényvédő krémet, és különösen a nagyon meleg napokon figyeljünk a folyadékbevitelre. A sok víz itatása melegben javasolt, a sok tej bevitele pedig poros levegőben.
Mindezek ismeretében és figyelembevételével mindenkinek kellemes, balesetmentes nyarat kívánunk!