Vissza a tartalomjegyzékhez


Castro megszédült

Hagyományos maratoni beszéde közben a hétvégén Fidel Castro az összeomlás határára jutott - emberei kénytelenek voltak a 70 ezres tömeg előtt, nyílt színen elsősegélyben részesíteni. Az élő televíziós közvetítés nézőserege a zavar és pánik jeleit mutatta, amikor a 74 éves kubai kommunista vezér elsápadt, beszéde elakadt, és hátratántorodott. 

Még csak két órája beszélt, ami az átlagos Castro-előadásokhoz képest torokköszörülésnek számít, amikor szemmel láthatóan felszökött a láza. A nép elakadt lélegzettel figyelte, ahogyan a diktátornak testőrei sietnek segítségére, és lesegítik az emelvényről. Felipe Perez külügyminiszter, egy gyors mozdulattal magához ragadva a mikrofont, arra kérte a tömeget, hogy zászlóikat a magasba emelve, lengetve tartsák fenn az összejövetel emelkedettségét. Sokan megrettentek, amikor meglátták annak az embernek a törékenységét, aki immár negyven éve vasvesszővel irányítja országukat. 
De doktor Castrót nem olyan fából faragták! Hamarosan újra népe elé lépett. Sokak szívéről nagy kő esett le, amikor néhány órával később az állami televízió kamerái előtt beszédét befejezte, s alváshiányra hivatkozott, mivel előző éjszaka minden figyelmét papírjaira, s életerejét a forradalomra összpontosította. Még viccelni is volt kedve: „Azt mondhatják, hogy látni szerettem volna, milyen lesz majd a temetésem.” Mindenesetre már az elmúlt hónapokban többen azt rebesgették, hogy Castro igen rossz állapotban van, de Fidel megnyugtatta a televíziónézőket, hogy nincs ok aggodalomra, vérnyomása ugyanúgy rendben van, mint 30 éves korában. (Daily Telegraph)