Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 28. szám, 2001. július 14

Belpolitika

Orbán-Horn vita
Tovább a cikkhez >>>

Lukács András
Egy osztogatás felhangjai

Politikai hátszéllel működik Magyarországon a civil kurázsi, legalábbis erre utal az a tény, hogy a civil szervezetek számára kiírt pályázat elbírálásakor az elmúlt hónapokban több fideszesnek nevezhető civil szervezet jutott értékes vagyonhoz vidéken és Budapesten egyaránt. Az ellenzék szerint durva lenyúlás történt, a Fidesz szerint pedig társadalmi igazságtétel, mivel a korábban ingatlanhoz jutott társadalmi szervezetek egy jelentős része szocialista kötődésű volt. A kérdés ezúttal az, hogy vajon melyik szempont érvényesült a pályázatok elbírálásakor: a civil társadalmat erősítő kormányzati akarat vagy a helyi lobbik érdekérvényesítése.


Hetek-összeállítás
Melegfront a Szigeten

A nyári belpolitikai holtidény vezető hírévé vált az, hogy Óbuda polgármestere gyakorlatilag betiltatta a homoszexuális szervezetek sátrát a Pepsi Szigeten. 


Ombudsmanok búcsúztatása
Tovább a cikkhez >>>

Somorjai László
Díj, amit senki sem kíván

„Szeretnénk kizökkenteni a közvéleményt az eddig megszokott, beletörődő magatartásából” - nyilatkozta a Heteknek Galántai Zoltán egyetemi tanár, a Technika az emberért csoport egyik vezetője annak kapcsán, hogy olyan díjat alapítottak, amit azok a cégek és hivatalok „kaphatnak meg”, amelyek legtöbbet tettek a személyes adatok megsértéséért. Lehetséges, hogy a díj Magyarországon egy lehallgatókészüléket formáz majd meg. 


Aszalós Szilvia
Kisgazdák a zöldeknél

Akár a választást is eldöntheti, de legalábbis elszívó erő lehet a 2002-es választásokon a „zöld”-értékeket képviselő Zöld Szalag Magyarország elnevezésű választási szövetség - mondta lapunknak Illés Zoltán, az Országos Környezetvédelmi Bizottság fideszes elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet képviselői nemrég bejelentették: jövőre az ötszázalékos küszöb elérésével be akarnak jutni a parlamentbe. Bár Nyugaton már évek óta természetes a zöldpártok jelenléte a hatalomban, az itthoni kezdeményezés sikerét egyelőre vegyes vélemények kísérik. Csupán egy dologban van egyetértés: Magyarországon sokkal hatékonyabb környezetvédelemre lenne szükség.


Életmód

Makki Marie-Rose
A lovaglás gyógyító hatása

Mit jelent a lovasterápia? Kiknél alkalmazható? Magyarországon mi a helyzet ezen a területen? Beszélgetőtársunk Jámbor Noémi, a Magyar Lovasterápia Szövetség szóvivője.


Molnár Zsuzsanna
Hálózsákkal a munkaközvetítőben

Aki diákként nyári munkát vállalna, az jól teszi, ha még az iskolaidő vége előtt elkezd keresgélni. Ilyenkor, nyár közepén ugyanis szinte lehetetlen időszakos munkát találni: a többség júliusban keresi meg az augusztusi nyaralásra valót. A kereslet jócskán meghaladja a kínálatot, ezért az élelmesebbek olykor beköltöznek a munkaközvetítők irodáiba, hogy kéznél legyenek, ha valami lehetőség adódik. Sok esetben marad tehát a rizikós feketemunka, amikor is semmi sem védi a munkavállalót a munkaadó esetleges visszaéléseitől. Mint általában a munkaerőpiacon, úgy ebben az esetben is az jár a legjobban, aki megfelelő ismeretségekkel rendelkezik. Viszont az is igaz: minél idősebb és képzettebb az illető, annál jobb helyzetben van. 


Szűcs Emese
A bolti készételek virágkora

Súlyos a helyzet a magyar lakosság étkezési szokásait illetően: minden negyedik felnőtt kifejezetten rendszertelenül és rosszul táplálkozik. Egyre kevesebben reggeliznek, és vacsorára is a hideg étel vált elterjedtté. A meleg vacsora háttérbe szorulása azzal is magyarázható, hogy egyre több nő vagy nem akar, vagy nem is tud főzni. 


Fókusz

Sebestyén István
Titokzatos eltűnések Kerekegyházán

Régen volt már, hogy Orbán Vilmos „kereskedő-üzletember” (ahogy magát nevezi) 1200 holdas fülöpházi birtokán nyugalom lett volna. Ha jobban belegondolunk, ilyen tán soha nem is volt, esetleg még a rendszerváltás után valamelyest, amikor az oroszországi piac csak úgy nyelte a magyar birkát, tehenet, lovat - Vili bácsi legnagyobb örömére. Ma Vili bácsi (így nevezik ismerősei és alkalmazottai is) már nem nagyban csinálja: Duna menti legelőin csak kétezer birka legelészik, aztán van még ott néhány száz tehén, meg valamennyi ló is. A mai világban valahogy nem megy a gazdaság: bezárult a keleti piac, az árak nagyon felmentek, és ami az 55 éves gazdát legérzékenyebben érinti: szinte lehetetlen jó munkaerőt találni az egész Alföldön. 


Hajdú Sándor, Földvári Katalin
Birtokvita

Miközben a politikusok arról vitatkoznak, hogy vehessenek-e külföldiek is magyar földet, az igazi kérdés az, mi lesz azzal a több százezer, mezőgazdaságból élő honfitársunkkal, akik semmiképpen nem tudnak megélni a mezőgazdaságból. Egyszerűbben fogalmazva arról van szó, hogy akár magyarok, akár külföldiek birtokolják a magyar földek többségét, egymillió embert képtelen eltartani az ágazat. 


Gazdaság

Geszti Sándor
G7: Pengeváltás és egymásra mutogatás

Paul O’Neill, amerikai pénzügyminiszter múlt heti kijelentése, miszerint itt az ideje, hogy most már a világ más régiói is kivegyék szerepüket a világgazdaság vonatának újbóli növekedési pályára állításából, nagy vihart kavart Európában. A francia válasz hamar készen állt Laurent Fabius pénzügyminiszter szájából: „Amerika a fő felelős a jelenlegi válságért, és persze a magas olajárak.” A német pénzügyminiszter, Hans Eichel még ennél is továbbmenve „a világgazdaság legnagyobb problémájának” nevezte az amerikai gazdaságot, hozzátéve, hogy jelenleg Európa produkálja a legnagyobb gazdasági növekedést.


Csaba Zsolt
Hát én immár mit válasszak

Olyan sok internetszolgáltató működik Magyarországon, hogy nehéz eldönteni, melyiknél is érdemes előfizetni. Ez a cikk segítséget kíván nyújtani az olvasónak, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatót válassza. Az internetszolgáltató olyan cég, amely biztosítja, hogy otthoni gépünkkel csatlakozhassunk a világhálóra, ezenkívül e-mail címet, és több-kevesebb tárhelyet is ad saját szerverén, így akár saját weboldalt is üzemeltethetünk. 


Acsai Anikó
Ismét zuhannak a tech-papírok

Lefelé görbültek a tőzsdeindexek grafikonjai az elmúlt héten, a világ valamennyi jelentős részvénypiacán lefelé tartottak az árfolyamok. Amerikában az újabb jelentős cégek - Compaq, AMD, EMC - figyelmeztettek romló profitkilátásaikra, ami elsősorban a technológiai papírok árára volt katasztrofális hatással. A Nasdaq közel 8 százalékkal mélyebbre süllyedve áttörte a lélektani 2000 pontos határt is. Bár a vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok jelentek meg Németországban, ez csak annyit segített a részvények megítélésén, hogy a három nagy európai index közül a frankfurti csökkent a legkisebb mértékben (-2,6%). Londonban több mint 3, Párizsban közel 4,5 százalékkal zárt alacsonyabban az index. A BUX 2,34 százalékos csökkenés után 6559 ponton zárta a hetet.


Kovács Klára
Nem dolgozom tovább ebben a politikai miliőben

„Üldözött lettem, mint a zámolyi romák, akár kezet is foghatnánk egymással. A különbség csak annyi közöttünk, hogy nem a bőröm színe, hanem a vállalkozásom miatt üldöznek, de ha kell, elmegyek én is Strasbourgig” - fakadt ki a Heteknek Zarándok János, a Mészkő és Dolomit Kft. tulajdonosa. 


Munkatársunktól
A Fidesz lemondott a győzelemről

Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus szerint a helyi vállalkozók félnek Orbán Győzőtől, a miniszterelnök édesapjától. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem a környéken is többen azt beszélik, hogy azok, akik hasonló üzletben utaznak, jobb ha félreállnak, mert nem tudhatják, milyen revans éri őket. Az SZDSZ-es képviselő a héten Tetthely címmel sajtótájékoztatót tartott e témában. Kérdéseink a tapasztalataira irányultak.


Danka Ildikó
Adórendőrség alkotmányos dilemmákkal

Az Alkotmánybíróság (AB) 2002. december 31-i hatállyal megsemmisítette az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) egyes feladatairól szóló törvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek felhatalmazzák az adóhivatal bűnügyi igazgatóságát a rendőrséggel azonos módon való titkos információgyűjtésre. Az indoklás szerint a jogszabályt csak kétharmados többséggel fogadhatta volna el a parlament, amelyet az ellenzék politikusai már a szavazás idején jeleztek.


Háttér

Szabó Ibolya Anna, Morvay Péter
Hulló csillag

„Másodpercenként 400 ezer fontba került a szexkaland” - ezzel a címmel számolt be a londoni The Daily Telegraph Boris Becker és egy orosz származású pincérnő, Angela Jermakova a héten, peren kívül megkötött egyezségéről. Becker 1999 nyarán, pályafutása utolsó, vereséggel végződött wimbledoni mérkőzése után részegen, egy étterem gardróbhelyiségében létesített alkalmi kapcsolatot Jermakovával. A futó kalandból egy kislány született, akinek az ellátására most Becker legalább 2 millió font (850 millió forint) biztosítását vállalta. Az egykori teniszcsillag élete az elmúlt két évben a Time magazin értékelése szerint „darabokra hullott”: viharos jelenetek között elvált feleségétől, vádemelés előtt áll az adócsalás miatt ellene indított nyomozás Németországban, és csődbe jutott a többségi tulajdonában álló internetes sportportál. 


Flaisz Endre
Isten engem úgy segéljen

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása mintegy hatvanezer köztisztviselőt kötelez arra, hogy a módosítástól számított hatvan napon belül új esküvel erősítse meg lojalitását a kormányzat felé. Az eskütételre először szóban kerül sor, majd annak írott formáját aláírásával kell hitelesítenie minden köztisztviselőnek. 


Hetek-összeállítás
Jedwabne gyilkos lángjai

A lengyel elnök bocsánatot kért azoknak a lengyel zsidóknak a haláláért, akiket honfitársaik gyilkoltak meg hatvan évvel ezelőtt. A mészárlásért, melyben egy fél falu végzett a falu másik felével, évtizedekig a nácikat hibáztatták, a kedden tartott ünnepélyes megemlékezésen azonban - túlélők és rokonok jelenlétében - Aleksander Kwasniewski elnök formálisan is bevallotta, hogy a gyilkosságokat lengyelek követték el. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
A júdeai zsákmány

Talán többen emlékeznek még a nemrégiben világsikert aratott Gladiátor című filmnek arra a jelenetére, amikor a főhős először jutott be a Colosseum küzdőterére. Megállt a porond közepén és csak bámulta, bámulta az irdatlan tömeget, miközben hatvanezer torokból tört fel az ordítás: „Küzdj! Harcolj!” Sokak számára talán kiábrándító, hogy a filmes történetben szereplő Maximus a valóságban soha nem létezett. De annál valóságosabb annak a huszonötezer zsidó férfinak a sorsa, akiket Titus - diadalmas júdeai hadjáratának befejeztével - Rómába hurcolt, s arra kényszerített, hogy az apja által megkezdett Colosseum építkezésén dolgozzanak. A hadifoglyokat végül a maguk építette amfiteátrum közönsége előtt végeztette ki gladiátorokkal és vadállatokkal.


Interjú

Szobota István
Nyíltan, természetesen

Interjú Nagy Nórával, az MSZP elnökségi, Medgyessy Péter csapatának, a Tízek Társaságának tagjával.


Munkatársunktól
Bátorságot és virtust

Interjú Gusztos Péterrel, az SZDSZ legfiatalabb ügyvivőjével.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Válságtárgyalás Belfastban

Meghosszabbították az eredetileg kétnaposra tervezett brit-északír béketárgyalásokat. A megbeszélésekre azután került sor, hogy David Trimble, a Protestáns Ulsteri Unionista Párt vezetője a közelmúltban tiltakozásul lemondott miniszterelnöki pozíciójáról, mivel az IRA általi fegyverletételre még mindig nem került sor. Lépése nyomán újabb politikai krízishelyzet teremtődött, hiszen ha pozícióját augusztus 11-ig nem sikerül betölteni, akkor Nagy-Britanniának fel kell függesztenie az északír kormány hatalmát vagy fel kell oszlatnia az országgyűlést, és új választásokat kell kiírnia. A protestáns Orániai Rend tagjai Észak-Írországban ismét összecsaptak a rendőrökkel hagyományos július 12-i ünnepük során. 


Hetek-összeállítás
Több az áldozat

2000-ben több természeti katasztrófa volt, mint az azt megelőző évtized éveiben - állítja a Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófajelentése. Jó hír, hogy a katasztrófák kevesebb halálos áldozatot követeltek, mint a korábbi években, ugyanakkor az érintettek száma jelentősen megnőtt. A jelentés szerint ennek legfőbb oka az árvizek, földcsuszamlások, illetve a szélviharok és a szárazság mind gyakoribb előfordulása. 


Eperjesi Ildikó
Horvát tábornokok behívója Hágába

Horvátországban Ivanisevics wimbledoni győzelme félresöpörte a háborús bűnökkel vádolt két tábornok letartóztatása nyomán kitört súlyos kormányválság miatti aggodalmakat. A horvát teniszcsillag hazai köszöntésére megjelent kétszázezres tömeg azonnal megoldást javasolt a hatalmi válságra: az ünneplők egyik transzparense szerint Ivanisevicsnek kellene lennie az elnöknek… A teniszbajnok azonnal politkai szerepet is vállalt: több neves sportolóval nyílt levelet tett közzé, amelyben tiltakozott a tábornokok kiadatását támogató kormánydöntés miatt. „Nem értünk a politikához, de józanul gondolkodó emberek vagyunk, akiket sért az igazságtalanság. Horvátország áldozat volt a háborúban, a katonák és tábornokok pedig hősök” - fogalmaz a nyílt levél, amelyet Ivanisevics mellett többek között Zvonimir Boban, az AC Milan horvát idegenlégiósa, Alen Boksics, a Manchester csatára mellett az Egyesült Államokban szerepelt kosárlabda sztárok, Dino Radja és Sztojko Vrankovics írtak alá.


Hetek-összeállítás
Gyakornoklány kettő

Fiatal gyakornoklány és egy magas rangú politikus, aki előbb tagadja, majd beismeri a titkos szerelmi viszonyt, a múltból felbukkanó régi szeretők, hazugságvizsgálat és egy titokzatos eltűnési történet: szinte a bevált hollywoodi recept szerint készül a médiában kasszasikert jelentő Monica-botránysztori folytatása. A forgatókönyvről ezúttal az élet gondoskodott, a sajtó pedig hálás a nyári szerelmi thrillerért, amely a héten újabb váratlan fordulattal szolgált. A rendőrség szerdára virradóra házkutatást tartott Gary Condit demokrata párti képviselő lakásán annak kiderítésére, hogy lehet-e köze Conditnak a tíz hete eltűnt Chandra Ann Levyhez. A képviselőt intim szálak fűzték az országos börtönigazgatóságon dolgozó gyakornoklányhoz, akit április végén láttak utoljára Washingtonban. 


Riport

Izing Antal
A család az enyém

Amit most olvasnak, felesleges. Megírni is az volt, elolvasni is az lesz. Bele se fogjanak. Németh Sándor című, Hetekben megjelent cikke (2001 május 26.) után kezdtem el írni, már elég régen. Nem is folytattam volna, ha utolsó cseppként nem gördül le a betelt pohár falán a vörsi gondolat: azért helyezték ki a kormányülést, hogy az emberek érezzék, hogy...már nem is tudom, mit. De nagyon szépet. Például ne érezzék magukat olyan elhagyatottnak. 


Nyilas Gergely
Várjuk a levegőt, mint egy zsákban

Kárpátalja másfél millió lakójának mintegy tíz százaléka magyar. A régiót 1998-ban és 2001-ben is jelentős árvíz sújtotta, komoly károkat okozva az ott élőknek. Mivel Kárpátaljának nincs esélye az uniós csatlakozásra, az itt élő magyarok nagy várakozással tekintenek a nehézségeiken valamelyest enyhítő státustörvényre. A legnagyobb problémát, az elvándorlást azonban alighanem ez sem állítja meg. „Mi itt úgy vagyunk, mint egy zsákban, várjuk, hogy valaki kinyissa, és eresszen be egy kis friss levegőt” - mondja a rahói magyar anyanyelvi klub vezetője.


Sport

Varga József
Zidane a Real Madrid játékosa

Bekövetkezett, amit már tavaly óta várt a Real Madrid szurkolótábora. A francia világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane a Juventusból négy évre a királyi gárdához szerződött. A világcsúcsnak számító átigazolási díj 60,5 millió dollár. Az eddigi csúcsot is a Real Madrid tartotta 56 millióval, melyet tavaly fizettek ki a nagy rivális Barcelonának Luis Figo megszerzése után. Luciano Moggi, a Juventus klubmenedzsere így kommentálta az esetet: „Először meg akartuk tartani, mert a szerződése még érvényben volt, ő viszont azt akarta, hogy triplázzuk meg a fizetését, és jövőre mindenképpen engedjük el. Erre bedühödtünk, és azt mondtuk neki: ha már elmész, akkor legalább mi döntsük el, hogy mikor. Menj el most rögtön! Tűrhetetlen, hogy állandóan a játékosok diktálják a feltételeket, nem pedig a klubok. Tisztelem és szeretem Zinedine-t, de nekem mindig a Juventus érdekeit kell szem előtt tartanom.” 


Kovács Tamás
Megtört a jég Wimbledonban

Megtört a jég a sorban 115. angol nyílt teniszbajnokságon Wimbledonban a férfi egyéniben, ahol ezúttal európai királyt avattak, megszakítva Sampras négyéves hegemóniáját. A már-már örök „vesztes” horvát ászkirály, Goran Ivanisevics háromórás, ötjátszmás, gigászi mérkőzésen győzte le a múlt évben is Wimbledon-döntős ausztrál Patrick Raftert 6:3/3:6/6:3/ 2:6/9:7 arányban. 


Elkezdődött a Tour de France
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Ligeti Anna
A szín-játszó mester zsoltárai

Marc Chagall festő, művész, élet(festő)művész. Földi sorsa egy évszázadba sűrített súlyos korszakváltás, az öröklét távlatából tekintve 1887 és 1985 közé zsugorodó, maroknyi színes pillanat. Szivárványos üveggolyó, mely kemény talajra hullva mindig felfele pattan, nevető-szomorkás elvarázsolt kastély, vagy ébresztgető, igazibb valóság.  Az 1972-es műcsarnokbeli tárlat után a magyar közönség július 11-étől ismét Marc Chagall munkáit üdvözölheti. A kiállítás színhelye ezúttal a budapesti Zsidó Múzeum, a rendezvény társszervezője pedig a budapesti Francia Intézet. A korábbi rendezvény óriás volt, emez titokfecsegően intim, a művész s a judaizmus kapcsolatát boncolgatja. A falakra a párizsi Georges Pompidou Központból, a nizzai Biblia Üzenet-Marc Chagall Múzeumból, valamint magángyűjtőktől kerültek a tarka élményekkel játszadozó képek. 


Évszakmarketing

Némely kereskedelmi termék eladhatósága határozottan évszakfüggő. Mikulásváró téli estéken például elvétve hallani a Magnum jellegzetes roppanását, mint ahogy mákos bejglire, forró teára is kevesen vágyódunk a nyár hevében.


Mező Zsolt
15 perc hírnév

„Több vér: nagyobb nézettség” - hangzik a sztárriporter szájából az érvelés a 15 perc hírnév című, pár hete bemutatott amerikai film egyik kezdő jelenetében, és sajnos a valóság ezt nem cáfolja. A felspannolt ingerküszöb (amire mindenki odakapja a fejét) mára elérte azokat a határokat, mikor komoly etikai, rosszabb esetben kegyeleti aggályok is birizgálják a gondolkodó ember lelkiismeretét. Van-e joga a riporternek/tévéhíradónak valaki megrendítő és brutális meggyilkolásából (ha mondjuk, van olyan eltorzult a gyilkos, hogy ezt még fel is veszi egy minden sarkon kapható videokamerával) tévés produkciót csinálni, melynek valóságos drámája elborzasztja, de egyben a tévéhez is szögezi a nézőket? 


Színes

Illegális szemétbiznisz
Tovább a cikkhez >>>

Afroamerikai művészet

Nemrégiben könyv jelent meg Bill Cosby világhírű műgyűjteményéről. A híres komédiásnak mintegy 25 év alatt sikerült összegyűjtenie több mint 300 darabból álló kollekcióját, amely kizárólag amerikai fekete alkotók festményeiből, nyomatokból és szobrokból áll. Az amerikai fekete kultúra kedvelői a művek körülbelül egyharmadát megtekinthetik a David Driskell festő és művészettörténész által írt könyvben. A könyv az 1700-as évektől napjainkig kíséri végig a fekete kultúra történetét. Maga Cosby a könyv előszavában ezt írja: „Nem azért kezdtük el a feleségemmel fekete alkotók műalkotásait venni, hogy hivalkodjunk velük, vagy éppen pénzbefektetésnek tekintsük ezeket… Úgy éreztük, hogy össze kell gyűjtenünk a feketék által készített legkiválóbb műveket gyermekeinknek, mert ilyen hagyatékot az amerikai múzeumokban nem fognak találni a mi fajtánkból származók.” 


Új rekord

A japánok teljesítményevő „hercege” jó időre bevéste magát az elképedéstől csak bámulni tudó versenytársak emlékezetébe, kétszeresen felülmúlva a tavalyi rekordot az évenként megrendezésre kerülő Nathan elnevezésű hot dog-evő versenyen. Takeru Kobayashi, a „Herceg” kétkezes-csámcsogós módszerével 50 hot dogot temetett magába 12 perc alatt, ezzel elnyerte az áhított Mustársárga Nemzetközi Szalagot. Az előző győztes - Kobayashi honfitársa, Kazutoyo Arai, a „Nyúl” - teljesítménye 25 és 1/8-nyi hot dog volt. A karcsú, 59,5 kg-os Kobayashi, mielőtt bekerült volna a hot dog-evés történelmébe, új mértéket állított fel a versenyevés számában, melyet New Yorkban, a Coney-szigeten 1916 óta minden évben megrendeznek. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Minél többet tudnak rólunk az adatbankok, annál kevésbé létezünk.  (Marshall McLuhan kanadai szociológus)


Tollhegy

Villámlátogatás

Nagy érdeklődéssel olvastam a című cikket (Hetek, 2001. július 7.), remélve, hogy szertefoszlat minden babonás képzelgést, ami sajnos gyakran felüti a fejét Magyarországon. Tetszik, hogy az újság több embert is megszólaltat, tetszik, hogy nem foglal önkényesen állást, de hiányolom a szakértői véleményt, bár ebben az országban kevés ember tudja, hogy a villámvédelemnek a Budapesti Műszaki Egyetemen Európa-szerte elfogadott szakértő profeszszora van, Horváth Tibor, aki engem is oktatott a villámvédelem című tárgyra. Jelenleg a gömbvillámokról létezik fizikai elmélet, azonban ilyet laboratóriumban nem sikerült senkinek előállítani, továbbá szakértő még sosem látott ilyet. 


Barátok közt

Mint Hetek-olvasó, én is tollat ragadtam, hogy megdöbbenésemet és felháborodásomat fejezzem ki egy tévéműsorral kapcsolatban. Az egyik kereskedelmi csatorna Barátok közt című ifjúsági sorozatáról van szó. A sorozatban egy ideig tetszett, hogy a nagy magyar valóságot (bocsánat: fővárosi valóságot) tükrözi, bár a Szomszédoknak nyomába sem ér. Az utóbbi időben azonban egyre inkább szappanoperás a forgatókönyv, és sokszor egyéni, vagy egy bizonyos csoport véleményét tükrözi élethelyzetekről.