Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Válságtárgyalás Belfastban

Meghosszabbították az eredetileg kétnaposra tervezett brit-északír béketárgyalásokat. A megbeszélésekre azután került sor, hogy David Trimble, a Protestáns Ulsteri Unionista Párt vezetője a közelmúltban tiltakozásul lemondott miniszterelnöki pozíciójáról, mivel az IRA általi fegyverletételre még mindig nem került sor. Lépése nyomán újabb politikai krízishelyzet teremtődött, hiszen ha pozícióját augusztus 11-ig nem sikerül betölteni, akkor Nagy-Britanniának fel kell függesztenie az északír kormány hatalmát vagy fel kell oszlatnia az országgyűlést, és új választásokat kell kiírnia. A protestáns Orániai Rend tagjai Észak-Írországban ismét összecsaptak a rendőrökkel hagyományos július 12-i ünnepük során. 


Sérült rendőrök a belfasti katolikus negyedben. Protestánsokkal csatáztak Fotó: Reuters

Két protestáns terroristacsoport bejelentette, hogy az IRA-nak tett engedmények miatt megvonják támogatásukat a béketárgyalásoktól. A betiltott Ulsteri Önkéntes Erők nevű szervezet politikai szárnyának, a Progresszív Unionistáknak (PUP), valamint az Ulsteri Szabadságharcosoknak (UFF) a nyilatkozata figyelmeztetés a két ország kormánya számára: ne tegyenek több engedményt az IRA politikai szárnya, a Sinn Fein felé. Ugyanakkor a két szervezet nem szegte meg a tűzszünetet. 
Bár a tárgyaló felek nagy elszántságot mutatnak a helyzet megoldására, a tárgyalások egyelőre mégsem mutatkoznak kellően gyümölcsözőnek. A tanácskozásokra sokan az 1998-as Nagypénteki Egyezmény fenntartására irányuló végső próbálkozásként tekintenek. A tartós béke fő akadályainak eddig a paramilitáris egységek leszerelésének hiánya, a rendőri szervek jövőbeni megszervezésének kérdése és Nagy-Britannia katonai jelenléte bizonyult. 
A protestáns Orániai Rend tagjai nagyszabású megmozdulásokat szerveztek csütörtökön Észak-Írország több városában - a becslések szerint tizenkét városban mintegy 100 ezren vonultak fel. A felvonulók a különböző helyszíneken szidalmazták a brit kormányt és a béketárgyalásokat, amelyek szerintük a protestánsok ellenében túl sok engedményt tesznek a katolikus kisebbségnek. A Belfasthoz közeli Portadownban - miután a hétvégén nem engedélyezték, hogy a protestáns menet a város katolikus negyedén vonuljon át - szerdán este a felvonuló tömegből fiatalok egy csoportja petárdákkal, benzines palackokkal és kövekkel dobálta meg a rohamrendőröket, akik vízágyúkkal és gumibotokkal oszlatták szét a tüntetőket. Belfast nyugati részén britbarát félkatonai csoportok erőfitogtatásra használták fel az ünnepi tűzijátékokat. Az Ulsteri Szabadságharcosok és az Ulsteri Önkéntes Erők fegyveresei éjfélkor géppisztolysorozatokat lőttek a levegőbe. 
Az Orániai Rend tagjai július 12-én és előestéjén Észak-Írország településein karneváli hangulatban, tűzijátékokkal, máglyák gyújtásával és felvonulásokkal emlékeznek meg a rend névadója, Orániai Vilmos herceg seregeinek győzelméről a katolikus II. Jakab király fölött, melyet az 1690-es boyne-i csatában aratott.