Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Zidane a Real Madrid játékosa

Bekövetkezett, amit már tavaly óta várt a Real Madrid szurkolótábora. A francia világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane a Juventusból négy évre a királyi gárdához szerződött. A világcsúcsnak számító átigazolási díj 60,5 millió dollár. Az eddigi csúcsot is a Real Madrid tartotta 56 millióval, melyet tavaly fizettek ki a nagy rivális Barcelonának Luis Figo megszerzése után. Luciano Moggi, a Juventus klubmenedzsere így kommentálta az esetet: „Először meg akartuk tartani, mert a szerződése még érvényben volt, ő viszont azt akarta, hogy triplázzuk meg a fizetését, és jövőre mindenképpen engedjük el. Erre bedühödtünk, és azt mondtuk neki: ha már elmész, akkor legalább mi döntsük el, hogy mikor. Menj el most rögtön! Tűrhetetlen, hogy állandóan a játékosok diktálják a feltételeket, nem pedig a klubok. Tisztelem és szeretem Zinedine-t, de nekem mindig a Juventus érdekeit kell szem előtt tartanom.” 


Zidane a Real mezével, Florentino Pérez, a klub elnöke és a legendás játékos, Alfredo Di Stefano társaságában Fotó: Reuters

Hétfőn hivatalosan is bejelentették Zidane szerződtetését Madridban. Florentino Pérez, a Real elnöke ismét bebizonyította hogy szavatartó ember. Tavalyi megválasztásakor megígérte, hogy Figót és Zidane-t a fehér-lila gárdához igazolja. „Vannak futballisták, akik arra születtek, hogy felöltsék a Real Madrid mezét. Zinedine is közéjük tartozik - nyilatkozta Pérez. - A Real a következő szezonban ünnepli századik születésnapját, és biztos vagyok benne, hogy Zizou is megfelelő módon fog majd hozzájárulni az előttünk álló év ünnepi hangulatához és eredményeihez” - fogalmazta meg óhaját az elnök. Az immáron nyolcszoros BEK-, illetve BL-győztes Real alaposan megerősödött, és még további szenzációs igazolások várhatóak, mint például Gaizka Mendieta, aki hivatalosan is bejelentette távozását a Valenciából. 
Zidane egyébként az 5-ös mezben fog játszani, és évente 5 millió dolláros fizetést tehet majd zsebre. „Számomra óriási megtiszteltetés, hogy a Real Madrid mezét magamra ölthetem, türelmetlenül vártam ezt a pillanatot - fogalmazott a francia. - Kifejezetten örülök annak, hogy a világ egyik legnagyobb csapatában folytathatom pályafutásomat, és bízom benne, hogy itt meg tudom szerezni azokat az európai trófeákat, amelyeket a Juventusszal nem sikerült megszereznem. Alig várom, hogy kifussak a Santiago Bernabéu gyepére, ahol még sohasem futballoztam” - fejezte ki örömét Zidane. 
Mint már a múlt héten jeleztük, a Barcelona is erősíti állásait. A hét végén ifjúsági világbajnokságot nyert argentin válogatott legjobbja, Javier Saviola a katalán gárdában folytatja karrierjét. A világbajnokságon 11 találattal gólkirályi címet szerző 19 éves támadó 20 millió dollárért távozhat a River Plate-ből. A „Nyúl” néven is ismert játékos 2007-ig kötelezte el magát a piros-kékekhez, és évente több mint 2 milliót fog zsebre tenni dollárban. A 16 éves kora óta a River felnőtt csapatában szereplő klasszisért további összeghez jut egykori klubja, ha a Barca 2004. június 30-a előtt eladja a fiatal támadót. Az eladási ár 15%-a illetné a „Milliomosok”-nak titulált argentin egyletet.