Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
A bolti készételek virágkora

Súlyos a helyzet a magyar lakosság étkezési szokásait illetően: minden negyedik felnőtt kifejezetten rendszertelenül és rosszul táplálkozik. Egyre kevesebben reggeliznek, és vacsorára is a hideg étel vált elterjedtté. A meleg vacsora háttérbe szorulása azzal is magyarázható, hogy egyre több nő vagy nem akar, vagy nem is tud főzni. 

Az emberek nagy többsége az ebédet, kisebb hányada a vacsorát vallja fő étkezésnek. Olyannyira, hogy folyamatosan csökken a naponta reggelizők aránya, a soha nem reggelizők táborát pedig jellemzően a 29 évesnél fiatalabbak alkotják. A felnőttek 13 százaléka állítja csak magáról, hogy odafigyel az egészséges étkezésre. Ez összefügghet azzal is, hogy az elmúlt években átalakult az egészséges táplálkozás fogalma: az olaj használata zsír helyett például ma már teljesen természetesnek számít. 
A felnőttek étkezési szokásai sokkal rosszabbak, mint a gyerekeké. Egy családon belül is jellemző, hogy a gyerekek étkezését sokkal intenzívebb figyelem kíséri, mint a szülőkét. A szülői kontroll alól kikerülve azonban tömegesen elhatalmasodik a fiatalokon az egyik civilizációs betegség: a nassolás. Az aktív, elfoglalt emberek nagy százaléka éveken át módszeresen nassol étkezés helyett. Pár perc alatt elnyomják éhségérzetüket ezzel-azzal, ám mivel tartós telítettséget nem érnek el, egy idő múlva ismétlésre kerül sor, ami egyenes út az elhízáshoz. Ennek a tömegesen elterjedt rossz szokásnak az oka többnyire az idő és az étkezésre alkalmas hely, lehetőség hiánya. A rendszerváltás előtt, a „gondoskodó állam” idején nem volt kérdés, hogy ki, mikor és mit ebédeljen, csekély színvonalon, de olajozottan működött az üzemi étkeztetés. Ma, a kezdetleges piacgazdaság viszonyai közt nem ritka az olyan eset, amikor egy multinacionális cég tízórás munkaidőben egyhuzamban úgy foglalkoztatja közel száz alkalmazottját, hogy a vállalat területén mindössze egy kávé- és egy csokiautomata hivatott megoldani a munkaerő talpon maradását. Máshol biztosítanak ugyan ebédidőt, de meleg ételt, étkezőhelyiséget nem. Így marad a fiók fölött gyorsan elfogyasztott szendvics és az automata kóla. Este otthon egy Centrum-tabletta, de hát ez sem pótol mindent. A dolgozó ember konyhája lassan nem is áll másból, mint egy óriási hűtőből és egy mikróból. 
A nyár sokaknál a fogyókúra időszaka, ilyenkor egyébként sem kíván a szervezet nehéz ételeket, használjuk ki tehát a zöldség- és gyümölcsidényt, állítja Gyuricza Ákos dietetikus. Viszont mindenkinél egyaránt fontos a megfelelő folyadékbevitel: igyunk napjában többször, lehetőleg rostos gyümölcslét, s mértékkel ásványvizet. Fogyókúrázók is egyenek napjában többször keveset. Ez már csak azért is megszívlelendő, mert így kisebb az esélye az éjszakai nagy bevacsorázásoknak, aminél kevés ártalmasabb dolog létezik.