Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Megtört a jég Wimbledonban

Megtört a jég a sorban 115. angol nyílt teniszbajnokságon Wimbledonban a férfi egyéniben, ahol ezúttal európai királyt avattak, megszakítva Sampras négyéves hegemóniáját. A már-már örök „vesztes” horvát ászkirály, Goran Ivanisevics háromórás, ötjátszmás, gigászi mérkőzésen győzte le a múlt évben is Wimbledon-döntős ausztrál Patrick Raftert 6:3/3:6/6:3/ 2:6/9:7 arányban. 


Ivanisevics a trófeával: harmadszorra sikerült Fotó: Reuters

A tizenötezer néző előtt zajló mérkőzésen a szervák, returnök, röpték, rövidítések mellett az idegek rendkívüli csatája is dúlt, melyben az érzelmi kirohanásairól is elhíresült horvát maximálisan helytállt.
A harmincéves Ivanisevicsnek tizennegyedik wimbledoni szereplését koronázta a régen áhított győzelem. Eddig háromszor játszott döntőt Wimbledonban a centerpályán, azonban mindannyiszor alulmaradt a két amerikai fenoménnal szemben. 1992-ben André Agassi, majd 1994-ben és 1998-ban Pete Sampras verte meg őt. „Nem tudom elhinni, most is arra gondolok, ha majd felébredek, valaki jön, és azt mondja, ismét elvesztetted Wimbledont” - nyilatkozta a mérkőzést követő díjátadó ünnepségen Ivanisevics. Ez azonban már nem álom, a horvát valóban megnyerte a bajnokságot, megtörve ezzel a jeget, és így nemcsak a dicsőséggel, hanem 500 ezer angol fonttal (körülbelül 200 millió forint) is gazdagabb lett a 8 millió angol font összdíjazású Grand Slam-tornán. Miközben a „nagyágyúk” rekorddöntési kísérletei sorban meghiúsultak, Ivanisevicsnek a győzelem mellett két új rekorddal is sikerült beírnia nevét a wimbledoni krónikákba. Ő az első teniszező, aki szabadkártyával (selejtezők alól felmentve) Wimbledont nyert. Nem kiemelt versenyzőként rajta kívül csupán Boris Beckernek sikerült 17 évesen trófeát szereznie. Ezenkívül Ivanisevics megdöntötte korábbi wimbledoni 206-os ászrekordját is. Az ászokból csak a döntőben született 27 darab, igaz hogy a kettőshibákból is tizenhat. Nem sikerült ellenben Samprasnak a sorban ötödik, összesen nyolcadik Wimbledon-, s ezzel tizennegyedik Grand Slam-győzelmét megszereznie. Ivanisevics az előzőek mellett azonban a világranglistán is egy csapásra több mint száz helyet ugrott előre, hiszen utolsó wimbledoni döntője óta kiesett a tenisz világranglista top százasából, mostani teljesítményével azonban a 10. helyre küzdötte fel magát. A britektől mindenesetre nem sikerült a legnépszerűbb wimbledoni játékos címet kivívnia, hiszen a házigazdák nagy fájdalmára mindkét nagy reménységüket kiszerválta, először Greg Rusedskit, majd a legjobbjukat, Tim Henmant az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzésen. A horvátot egyébként igazi, királynak kijáró fogadtatás várta kedden szülővárosában Splitben, ahol 150 ezer eksztatikus szurkoló ünnepelte őt egész éjszaka.
Nagy kérdés, hogy a kétszeres US opengyőztes Patrik Rafternek második wimbledoni döntője elvesztése után sikerül-e valaha, Ivanisevicshez hasonlóan valóra váltania wimbledoni álmát. Ez annál is inkább kérdéses, mert Rafter huzamosabb ideje tartó hátproblémái miatt egy ideje már lebegteti visszavonulását.
A hölgyeknél továbbra is amerikai kézben maradt a trófea, idén is Venus Williams emelhette magasba a serleget, megismételve ezzel tavalyi győzelmét. Wimbledonban az amerikai hölgyek a csúcstartók, hiszen az eddig megrendezett 107 tornából 46-ot amerikai teniszezőnő nyert. Ne feledkezzünk el azonban Williams döntőben alulmaradt ellenfeléről sem. A 19 éves belga Justin Henin rendkívüli eredményt produkált döntőbe jutásával, hiszen korábban Wimbledonban még nem sikerült az első fordulón túljutnia. A belga lány az elődöntőben Jennifer Capriatit verte meg, aki az ausztrál és a francia bajnokság megnyerése után azt az álmot dédelgette, hogy megismétli Steffi Graf 1988-as rekordját, amikor egy éven belül mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte.