Vissza a tartalomjegyzékhez


Barátok közt

Mint Hetek-olvasó, én is tollat ragadtam, hogy megdöbbenésemet és felháborodásomat fejezzem ki egy tévéműsorral kapcsolatban. Az egyik kereskedelmi csatorna Barátok közt című ifjúsági sorozatáról van szó. A sorozatban egy ideig tetszett, hogy a nagy magyar valóságot (bocsánat: fővárosi valóságot) tükrözi, bár a Szomszédoknak nyomába sem ér. Az utóbbi időben azonban egyre inkább szappanoperás a forgatókönyv, és sokszor egyéni, vagy egy bizonyos csoport véleményét tükrözi élethelyzetekről. 

A július első hetében leadott sorozatrészek előtt kiírták, hogy azoknak tartalma sértheti „egyes” állampolgárok vallási és hitbeli meggyőződését. Nos, a szombati sorozatig nézve az összes magyarországi - nem történelmi, nem százéves és nem őshonos - törvényesen működő kisegyház és a közösségeikben hitüket megélők meggyőződését igenis sérti, sőt a pénteki rész uszító elemeket is tartalmazott. A sorozatban egy Bence nevű fiatalemberről kiderül, hogy „szektába” jár. A fiú barátnőjének a családjában kirobban a „szektázás”. Több napon keresztül semmit sem tudtunk meg a „szektáról”: jó vagy rossz, milyen irányzat, mi a hitvallásuk, hitgyakorlatuk - csak úgy általában egy, a társadalom és a történelmi egyházak tradíciójától független közösség. 
A lány özvegy apja, Józsi, aki egy-két részen át egy prostituálttal élt élettársi kapcsolatban, továbbá kitagadta a homoszexuális fiát a családból (bár most már békesség van), ezúttal erkölcscsőszként fellépve, mintegy a „normális” család normális családfőjének véleményét tükrözve, kijelenti Eszternek: „Ezek a szektások őrültek.” (Itt még továbbra sem lehet tudni, milyen csoportról van szó, csak szekta, úgy általában.) „A saját kezemmel fojtom meg” - mondja, mindez idegbeteg dühkitörés közepette. 
A Hoffer-lány egyik barátnője, aki a homoszexuális bátyjával és még egy fiúval (Balázzsal) él közös albérletben (és aki az egyik társbérlőt egy éjszakára az ágyába is társának fogadta), elmagyarázza a volt barátja halála miatt depressziós Eszternek, hogy a szektásokra ne hallgasson, mert ők azok, akik szépeket beszélnek, „amitől megnyugszol”, „csak azért kedvesek, mert még nem ismered őket” (itt még mindig nem tudni, mit takar a szekta kifejezés - csak úgy általában) … és így tovább. A sorozat tagjai tovább szörnyülködnek. 
Veszélyes dolog egy ilyen nagy nézettségű sorozatban szektázni! A forgatókönyvírók talán nem gondoltak bele, hogy ezek a kitalált dolgok valós állampolgároknak valós problémákat okozhatnak az életükben? Kinek, kiknek az érdeke, hogy a sorozatnak ilyen kirekesztő üzenete legyen ezekben a napokban?
Tisztelettel: Király András