Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
A Fidesz lemondott a győzelemről

Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus szerint a helyi vállalkozók félnek Orbán Győzőtől, a miniszterelnök édesapjától. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem a környéken is többen azt beszélik, hogy azok, akik hasonló üzletben utaznak, jobb ha félreállnak, mert nem tudhatják, milyen revans éri őket. Az SZDSZ-es képviselő a héten Tetthely címmel sajtótájékoztatót tartott e témában. Kérdéseink a tapasztalataira irányultak.


Eörsi Mátyás Fotó: V. Sz.

- Nos összefoglalva, az ami Dunaújvárosban történt, maga a maffia. Pontosan arról van szó, hogy nem a szerződések, a gazdasági ésszerűségek uralkodnak, hanem a brutális hatalom. Fenyegetések, adóvizsgálatok, egyéb üzletek elvesztése az osztályrésze azoknak, akik útban vannak, vagy egyszerűen csak másként gondolkodnak. És ezt Orbán Győző úgy éri el, hogy a fia az ország miniszterelnöke. Vegyünk egy példát: az Orbán-bánya - mint tudjuk - törvényellenesen, engedély nélkül kezdett el működni. Amikor pedig feljelentették őket, akkor a hatóságok napokon belül elintézték számukra azt, amit más állampolgár hónapokig nem kap meg. Lassan összeáll a kép: a mai Magyarország nem a korai kapitalizmus, hanem inkább egy feudalisztikus országra kezd hasonlítani, ahol Orbán király uralkodik.
Az, hogy a választások közeledtével egyre szemtelenebbé válnak a most hatalmon levők, és egyre nagyobb pénzeket akarnak lenyúlni, nekem azt súgja, hogy gyakorlatilag ők már elvesztették a jövő évi választásokat. Ha hinnének abban, hogy nyerni fognak, akkor most inkább visszafogottabbak lennének, hiszen abból indulnának ki, hogy 2002 után megint négy évük lesz arra, hogy ezt folytassák. Tehát abból, hogy egyre gátlástalanabbá válnak, én csak arra tudok következtetni, hogy ők is egyre inkább azzal számolnak, hogy ellenzékbe kell vonulniuk. És ha megbukik jövőre az Orbán-kormány, akkor sokkal többet fogunk megtudni arról, hogy mi minden történt ezekben az években. 
- Na és mi lesz, ha nem veszíti el a választásokat?
- Láthatta ön is, hogy 1989 óta mindenki elvesztette a hatalmát, pedig ennél kisebb volt a korrupció korábban. Ha Antall József és Horn Gyula kormányának a korrupció miatt mennie kellett, akkor Orbán Viktorra százszorosan ez a sors vár.
- Maradjunk a papánál. Ismeri Ön személyesen Orbán Győzőt?
- Nem, de egyet tudok róla, és ezt magától Orbán Viktortól hallottam: ő a Bokros-csomag idején azt mondta, hogy az ő apja egy szegény pedagógus ember, és ha a Bokros-csomagot az ő fiatalkorában vezették volna be, akkor ő nem tudta volna elvégezni az egyetemet. Most ehhez képest kiderül, hogy 2000-re ez az ember az ország egyik első számú vállalkozója. Ebből számomra az következik, ha Orbán Viktor igazat mondott, és az édesapja tényleg egy szegény pedagógus volt, akkor ő vagy részt vehetett a rablóprivatizációban, vagy Orbán Viktor nem mondott igazat. 
Még egy gondolatot engedjen meg Orbán Győzővel kapcsolatban. Én úgy vélem, természetesen lehet egy miniszterelnök édesapja vállalkozó. Ha Orbán Győző sikeres üzletember, egy a magyar vállalkozók közül, soha senki nem köt bele. De ha Orbán Győző sorra nyeri az autópálya-építési tendereket, és az ország legnagyobb vállalatának, a Dunaferrnek kizárólagos dolomitszállítójává tud válni, akkor csak azt mondhatom, hogy az alma nem esett messze a fájától. Vagy a fa nem esett messze az almájától.