Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 26. szám, 2004. június 25

Belpolitika

Sebestyén István
Helyreállt az Orbán-imázs – mondja Karácsony Gergely politológus, a Medián elemzője

- Két évvel ezelőtt a Fidesz- MDF közös listára a vallásosok, a fiatalok és a kistelepülésen élők szavaztak az átlagot jóval meghaladó arányban, míg a szocialisták a nagyvárosi értelmiségiek, valamint az idősek körében voltak inkább népszerűek. A kutatásaink azt mutatják, hogy az EP-választás idejére az MSZP egyedül a hatvan éven felüliek körében nem veszített a támogatottságából, ezzel szemben a Fidesz népszerűsége szinte minden társadalmi rétegben növekedett, sőt, a korábban jelentős szocialista bázisnak bizonyuló nagyvárosban élők, illetve értelmiségiek körében meg is előzték az MSZP-t. Ez azért is bizonyulhatott döntőnek a végeredményt illetően, mert ez a társadalmi csoport a legaktívabb a választás szempontjából, így alacsony részvétel esetén szavazataik nagyobb súllyal esnek a latba. 


Az ő emléke kötelez

Katonai tiszteletadással temették el Nagy Richárd hadnagyot, aki Irakban vesztette életét múlt hét csütörtök hajnalban. A zagyvarékasi katona egy bombamerénylet áldozatául esett el az Al-Hillah-i tábor közelében. A merénylet körülményeit öttagú vizsgálóbizottság tárta fel, melynek megállapítása szerint a magyar kontingenst nem terheli felelősség az esetért, illetve abban a helyzetben a támadás elhárítása lehetetlen volt.


Munkatársunktól
A szexipar kórházakkal reklámoztat

Hétvégén került megrendezésre a Pécsi Első Szépség és Erotic Expo, magyarán pornófesztivál. Bevételéből a szervezők a helyi gyermekkórház számára ajánlottak fel egymillió forintot. A furcsa árukapcsolás - egy-két városatyát leszámítva - senkinek nem szúrt szemet. 


Vizin Balázs
Hazai kínai negyed

Kínai étterem, kínai konyha, kínai piac, kínai cipő, kínai póló… - a sort hosszasan lehetne folytatni. Hallva és ismerve ezeket a helyeket, illetve termékeket, míg egyeseknek összeszalad a szájukban a nyál, addig mások a fejükhöz vagy a gyomrukhoz kapnak. És akkor még nem említettük a kínai maffiát vagy a kínaiak egymás közötti „leszámolósdiját”. A múlt szombaton például egy kínai férfi lelőtt két másik kínait a VIII. kerületben. Jelen esetben - mint a nyomozás során kiderült - nem bandaháború, hanem magánéleti okok állnak a bűncselekmény hátterében. A gyilkosság mindenesetre a hazánkban élő kínai kolóniára irányíthatja figyelmünket. 


Fókusz

Somorjai László
Magot könnyű szerezni

Bizonyára a hetedik kerület flaszterén zöldellő gyümölcsösök, kalászosok és burjánzó ligetek indokolják annak a speciális mezőgazdasági szakboltnak a létezését, mely az Almássy Téri Szabadidőközpont árnyékában található. A fővárosban feltehetően egyre több a növénybarát - nyilván az ő igényeiket igyekszik kielégíteni a Varázskert névre keresztelt üzlet. Kapható itt minden: virágföld, táptalaj, répa- retek-zöldségmagvak, növényvédőszerek és sok minden más. Ha például százezer forintot áldozunk egy speciális hidro- és biokultúra-rendszerre, akár otthon, a ruhásszekrényben is termelhetünk paprikát, paradicsomot, őszirózsát, petrezselymet. Vagy valami mást? 


Gazdaság

Major Nóra
Gazdaság a politika kötelékében

A két hete zajlott európai parlamenti (EP) választások eredményei szemlátomást aggodalomba ejtették a nemzetközi befektetőket. A tőzsdei kereskedők forintpozícióik lezárásába kezdtek, a hazai valuta árfolyama némileg meggyengült, és elszállt a remény a nyári alapkamat-csökkentéssel kapcsolatban. Néhány elemző már azt is kétségesnek tartja, hogy a kormány a választási eredmények után továbbra is következetes marad a 2006-os választásokig beígért takarékoskodó gazdaságpolitikáját illetően. Némelyek szerint a közeljövőben újra felülkerekedhet a populista politikai ciklusok diktálta „húzd meg - ereszd meg” típusú gazdálkodás. 


Munkatársainktól
Magyarország a Top 10-ben

Magyarország befektetési szempontból a világ legvonzóbb tíz állama közé tartozik - legalábbis ez derül ki az Ernst & Young Tanácsadó Kft. legfrissebb felméréséből. Kína, USA, Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, valamint a Cseh Köztársaság, India, Franciaország és Oroszország után - éppen a 10. helyet megcsípve -, hazánk is szerepel az előkelő 10-es listán. A globális felmérés azt is megállapítja, hogy az uniós tagság önmagában nem hoz áttörést a kelet-európai országok számára. 


Török Flóra
Első pofon a devizaadósoknak

A hitelpiac idei sztárja, a devizaalapú hitel kezd veszíteni a fényéből. Az utóbbi három hónapban a svájci frank árfolyama jelentősen elmozdult az addigi, az adósoknak kedvező mélypontról: április eleje óta 160 forintról 170-re emelkedett a valuta „egységára”. Ráadásul a svájci jegybank múlt heti kamatemelése ugyancsak az erősödés irányába hatott. A kilátások nem kedvezőbbek az euróalapú hitelek piacán sem, amennyiben az Európai Központi Bank (EKB) az előrejelzéseknek megfelelően kamatot emel a közeljövőben. 


Munkatársunktól
Széchenyivel egyszerűbb

Újabb lépéssel került közelebb a vállalkozásokhoz a Széchenyi-kártya. A napokban megkötött együttműködés révén július 1-jétől 1300 takarékszövetkezetnél is igényelhető a kedvező hitellehetőség. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt. megállapodása szerint július 1-jétől 1300 takarékszövetkezet lép be a VOSZ tevékenységébe, kiszélesítve ezzel a vállalkozások számára nyújtandó szolgáltatásokat.


Kardos Anikó
Kamatemelésre várakozva

A kivárás jellemezte a héten a vezető részvénypiacokat az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése előtt. Az amerikai kamatemelési várakozások tovább erősödtek, miután az ipari termelés hat éve nem látott mértékben bővült májusban, és a kapacitáskihasználtság is magasabb volt a vártnál. 


Háttér

Lukács Ibolya Anna
Monicától Oszamáig

Felesége ugyan megelőzte a könyvkiadásban, Bill Clinton mégis sokkal többet kasszírozhatott életrajzával, mint amiről Hillary álmodhatott. Június 22-én számos nyelven - többek között magyarul is - egyszerre jelent meg a volt amerikai elnök Életem című önéletrajza. Az elnökségtől három és fél éve elbúcsúzott, ám még most sem idős szerző életkorához képest terjedelmes, közel ezer oldalas életrajza az előjegyzések révén már tíz nappal megjelenése előtt vezette a két legnagyobb terjesztő, az Amazon.com és a Barnes and Noble bestseller listáit. 


Márer György, New York
Jobb korán

Az Egyesült Államokban talán még sohasem folyt ilyen késhegyig menő választási küzdelem a két párt elnökjelölő nagygyűlését megelőzően. Ez a rendhagyó versengés látszólag annak köszönhető, hogy Bush elnök támogatottsága az elmúlt hónapok eseményei, de főként az iraki Abu Graib fegyházban történt visszaélések miatt jelentősen csökkent. A másik oldalon viszont John Kerry esetleg közelebb került a választópolgárokhoz: megdöntött minden eddigi pénzszerzési csúcsot, egyesített egy gyakorta háborúskodó pártot, és néhány országos felmérés szerint megelőzte republikánus ellenfelét, a hivatalban lévő elnököt. 


Szilágyi Sándor
A pénz kell, a gyerek nem

Halász Judit zenéjére ránézésre hat-nyolc éves forma gyermekek, az ötfős Iglice csoport tagjai táncolnak a  IV. Nevelőszülők Napján tartott ünnepségen a Miskolci Csanyikban. Szemmel láthatóan nagy élvezettel és rendkívül ritmusosan adják elő a különböző koreográfiákat a messziről „csak” testi fogyatékosnak tűnő fiatalok. 


Hetek-összeállítás
Kerryt nem támogatja a klérus

Amikor több mint negyven évvel ezelőtt az Egyesült Államok első és mind ez idáig egyetlen katolikus vallású elnöke, John F. Kennedy jelöltként ringbe szállt a republikánus Richard Nixonnal szemben, nem kis erőfeszítésébe telt meggyőzni a protestáns választókat arról, hogy országa iránti elkötelezettsége fontosabb számára, mint a Vatikánnal szembeni kötelezettségei. Hosszú évtizedek óta most először fordul elő, hogy a nagy pártok egyike újra katolikus jelöltet indít John Kerry személyében. A szenátor vallási háttere azonban érdekes módon most nem a protestáns tábor, hanem saját egyháza számára okoz egyre nagyobb problémát. A demokrata elnökjelölt hitgyakorlatát és a klérussal fennálló sajátos viszonyát ezúttal a Time magazin vette górcső alá.


Makki Marie-Rose
Egészséges étkezés vakáción

A nyári szünet beköszöntével komoly veszélybe kerülhet a fiatalok táplálkozása. A közétkeztetésben részt vevő gyermekek étkezése ugyanis a szakemberek szerint ma jóval kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, mint azoké, akik nem a menzán esznek. 


Hit és értékek

Bohács Krisztina
Húsz évvel rövidebb élet

Július elején világszerte, így Budapesten is megrendezik a meleg büszkeség hetét. A homoszexuális fesztiválok jelentős médiatámogatást élveznek. A tudósítások már hosszú ideje olyan képet festenek a homoszexuális, biszexuális vagy éppen leszbikus párkapcsolatokról, hogy azt képzeljük, ezek ugyanolyan egészséges, stabil és szerető kapcsolatok, mint a heteroszexuális házasságok - sőt, még inkább azok! Több jogvédő, egészségügyi szervezet, nem is beszélve a meleg aktivistákról, az egyenjogúság elvét hangoztatva abban érdekelt, hogy ez a túlidealizált, „mosolygós” álomkép a melegkapcsolatokról továbbra is megmaradjon, ám lehetőleg ne essék szó a homoszexuális életformával együtt járó egészségügyi kockázatokról.


Busa Viola
Népszerű a káldeus Biblia

A közelmúltban számtalan tudósítás foglalkozott már az iraki emberrablások ügyével. Arról azonban csak kevesen írtak még, hogy ez a probléma nem csupán a koalíciós erők katonáit és az Irakban dolgozó külföldi civileket sújtja, hanem az iraki lakosságot is. A növekvő számú gyermek- és emberrablások, illetve gyilkosságok áldozatai egyre gyakrabban a kisebbségek, főként a keresztények közül kerülnek ki.


Interjú

Hajdú Sándor
Nem nekem való a nagypolitika – mondja Molnár Róbert egykori kisgazda képviselő, Kübekháza polgármestere

Kübekháza határtelepülés Csongrád megye déli csücskében. Évente egyszer „operettfaluvá” válik, majd éli újra mindennapjait. A polgármester azt állítja, a falu elkötelezett a kultúra felé, és nem él álom- vagy operettvilágban. Mint ahogy ő, Molnár Róbert sem, a kisgazdapárt egykori fiatal képviselője, Torgyán doktor felfedezettje, majd a rossz nyelvek szerint egyik árulója. 


Munkatársunk
A nyomozást ki vezeti?

Egyes várakozásokkal ellentétben nem kavart belpolitikai botrányt Kerék Csabának, a Britton Kft. K&H Equitis ügyben gyanúsított ügyvezető igazgatójának szerdai kihallgatása. Az ügy hátterét jól ismerő informátorok szerint számítani lehetett arra, hogy Kerék a szocialistákra nézve terhelő vallomást tesz majd. Ezt alátámasztani látszik, hogy fideszes politikusok az elmúlt hétvégén „újramelegítették” a brókerügyet, mondván, ennek szálai elértek a kormányhoz. A távirati iroda értesülései szerint azonban a kihallgatáson egyetlen politikus neve sem került szóba semmilyen összefüggésben.


Külpolitika

Morvay Péter
Barátok közt

„Több, mint jelképes” - mondta George W. Bush amerikai elnök Magyarország iraki részvételéről a Fehér Házban, a Medgyessy Péter miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő washingtoni látogatásának a híre bejárta a világot, bár ez nem annak volt köszönhető, hogy Medgyessy Péter - amint Bush fogalmazott - „határozott hangon” felvetette a vízumkérdéssel kapcsolatos problémákat, hanem annak, hogy az amerikai elnök itt kommentálta először a dél-koreai túsz kivégzéséről szóló iraki híreket. Abban mindkét politikus egyetértett, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok erősek. ()


Eperjesi Ildikó
Megalkották

Az uniós vezetők pontot tettek a mintegy két és fél évig tartó intenzív tárgyalások és viták végére, és elfogadták Európa új alkotmányának tervezetét. Igaz, most izgulhatnak, hogy az egyes tagállamok miként tudják elfogadtatni a szöveget választóikkal, tekintve például az európai parlamenti választások iránti jelentős érdektelenséget. Ha mégis sikerül keresztülvinni az alapokmányt uniószerte, akkor az EU jogi személyiséggé válik. Az új alkotmánnyal mértékadó vélemények szerint azonban igazán az európai integráció korporatista szuperállamban gondolkodó hívei nyertek. 


Mérő Miklós
Szaúd-Arábia és Szudán következhet

Múlt hét pénteken még azt adta hírül a Reuters hírügynökség, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szaúd-arábiai csoportja lefejezte amerikai túszát, Paul Marshall Johnsont, azonban lapzártánkkal egy időben már újabb brutális kivégzésről közölt képeket az al-Dzsazíra arab televízó. Ezúttal Irakban végeztek hasonló módon a terroristák dél-koreai túszukkal. Kim Szun Il lefejezett testére Bagdadtól nyugatra egy úton találtak rá. A CNN értesülése szerint az autóból kidobott zsákba érintésre robbanó aknát tettek, így csak az amerikai katonák elővigyázatosságának köszönhetően nem következett be újabb tragédia. Ezzel háromra nőtt a Közel-Keleten az utóbbi hetekben lefejezett áldozatok száma.


Busa Viola
Lovas nem nyert

A Holland Újságírók Tanácsa elutasította Lovas István beadványát. Lovas az év elején kezdeményezett eljárást Stefan J. Bos Budapesten dolgozó holland újságíró ellen, aki a Magyar Nemzet kommentátorát „szélsőjobboldaliként” jellemezte a holland ANP hírügynökségnek leadott anyagában, Lovasnak a Tilos Rádió elleni tüntetésen elmondott beszédéről pedig megállapította: „antiszemita megnyilvánulásként értelmezhető”. A Hetek kérdésére Stefan J. Bos elmondta: nem érte váratlanul a szituáció elmérgesedése, azon viszont már némileg meglepődött, hogy Lovas az ügyet az országhatárokon túlra is kiterjesztette.


Vagyim Arisztov
Megcélzott ünnepek

Június 22-e az emlékezés és a gyász napja volt Oroszországban. 1941-ben ezen a napon rohanta le a Szovjetuniót a náci Németország, aminek eredményeként legalább 27 millió orosz pusztult el. A Kreml őrsége a moszkvai Vörös téren június 22-én hajnali négykor koszorút helyezett el az Ismeretlen Katona sírjánál. Ugyanebben az időben Oroszország déli részén valóságos csata dúlt: mintegy 200 fegyveres tört be Ingusföldre, hogy elfoglalják a tagállam főbb intézményeit. Az akciónak eddig 92 személy esett áldozatul, több százan megsebesültek. Májusban a Győzelem Napján Groznijban a dísztribünnel együtt robbantották fel a Moszkva-barát csecsen elnököt. ( - Hetek, 2004. május 13.)


Riport

Álomesküvő
Gera Zoltán és Tímea

Gera Zoltán, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az elmúlt hétvége óta futballpálya közelében sem járt. A népszerű Fradi-csatár miatt mégsem kell aggódniuk a szurkolóknak, a hiányzás ugyanis igazolt, amint azt a képek is tanúsítják. A kétszeres bajnoki aranyérmes Gera Zoltán 2004. június 19-én délután a Hit Parkban esküdött örök hűséget menyasszonyának, Tímeának. A fiatal párt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze adta össze. 


Sport

Hetek-összeállítás
Az angol huligánok újra nagy formában

A portugáliai Európa-bajnokság ideje alatt nemcsak a pályákon, hanem az utcákon, tereken is hagyományosan „izgalmas” összecsapások zajlanak - a rendőrök és a futballhuligánok között. Ebben a versenyben egyelőre az angolok viszik a prímet… 


Minden idők legjobb Európa-bajnoksága

Az egykori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán az elmúlt napokban Portugáliában járt, és több mérkőzést is élőben láthatott. A játékosként hatvanegy válogatottságig jutó legendás „Szőke Szikla” így értékelte a látottakat:  Meg merem kockáztatni, hogy ez minden idők legjobb labdarúgó Európa-bajnoksága. A Horvátország-Anglia, illetve a Franciaország-Horvátország összecsapásokat volt szerencsém a helyszínen megtekinteni, és elmondhatom, hogy elképesztően jó a torna hangulata. 


Szép volt Zsolt

A labdarúgó Eb idején egy szenzációs sporttörténeti esemény. Baumgartner Zsolt, a Forma-1-es világbajnoki sorozatban szereplő Minardi-csapat magyar pilótája, az Indianapolisban megrendezett Amerikai Nagydíjon a nyolcadik helyen ért célba. A pályafutása eddigi legnagyobb sikerét elérő versenyző jóvoltából a mezőny messze legszerényebb költségvetéssel dolgozó, a képen látható Paul Stoddart által irányított istálló így két év után újra pontot szerzett a száguldó cirkusz mezőnyében.


Elhunyt Pál Imre

Hosszan tartó szenvedés után, 29 éves korában elhunyt Pál Imre, aki a Hetek mellett a Népszabadságnak, a Humanitásnak és több egyetemi újságnak is munkatársa volt. Emlékezetes, mély témaérzékenységről és empátiáról árulkodó írásain túl (például: Hipós Ferivel, Joób Mártonnal, Lékó Péterrel, Skaliczki Lászlóval és fogyatékos sportolókkal készített interjúi) kiváló fotóival is hozzájárult a hazai sportújságírás színvonalának emeléséhez. Tavaly első helyezést ért el az év egyetemi újságírója pályázat riport kategóriájában a szegedi Hökkentő című lapban megjelent cikkével. (Hetek)


Lugosi Zoltán
Korábbi győztesek búcsúja

A csoportmérkőzések befejezése után nyolc gárda folytathatja a küzdelmet a végső siker reményében. Hajdanán Európa-bajnokságot nyert csapatok: Spanyolország, Oroszország, Olaszország és Németország már elbúcsúzott a további küzdelmektől. Az alábbiakban az eddig történt események krónikáját foglaljuk össze. 


Eb-színfoltok
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Takács Gabriella
Életmódtitok Norbi-módra

Látványos külsőségek közepette került sor a hazai fitnesz szimbolikus egyéniségének számító Schobert Norbert legújabb, Norbi-titok című könyvének bemutatójára. A kötet marketing-gárdája nem fukarkodott a figyelemfelkeltés eszközeivel, felvonultatva a bulvárkörökben ismert, általa lefogyasztott „hírességeket”, egy debütálni készülő dallamos rockzenét játszó csapatot, valamint az artista Rippel fivéreket is, megspékelve a fentieket a támogatók hosszas listájának közzétételével. 


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Kőszegi Anita
Kötött pályán

Becski Leonóra négy éve végzett az Iparművészeti Egyetem kötött és hurkolt anyagtervező, valamint öltözéktervező szakán. Választhatott volna számtalan egyéb szak közül, mégis számára a fonaltól való elindulás volt a legkézenfekvőbb. A legmerészebb és legkreatívabb lehetőség. Rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, mint nyári kollekcióját bemutató kiállítása, Striped Couture néven.


Kényelem a Hotel Sofitelben

Ágymegújító akciót hajtottak végre a budapesti Sofitel Szálloda 351 szobájában. Az ötcsillagos szálloda nem titkolt küldetése a „francia életérzés” népszerűsítése Magyarországon. A luxuságyak honosítása mintegy ötvenmillió forintba került. Az új ötrétegű ágyak kényelmesebbek, puhábbak, simogatóbbak lettek. A megszokott matracokra egy tíz centiméteres derékalj került, arra teszik a lepedőt és az új nagyméretű pehelypaplant. Mindezek mellé minden ágyra négy új párnát tesznek, ami akkor is jár, ha valaki egyedül alszik a szobában. A maximális kényelem előfeltétele, hogy a legjobb minőségű alapanyagokat használják, ezért a hozzávalókat egyenesen Franciaországból szállították. A premier franciákhoz méltó volt: az új ágyban elsőként a szállodában vendégeskedő Jacques Chirac, a Francia Köztársaság elnöke hajthatta álomra fejét. (x)


Pasuchaca magas vércukrosoknak

Már az Országos Gyógyszerészeti Intézetben vizsgálják az újabb perui csodaszert, amely a cukorbetegek hatásosabb kezelésére ad reményt. A Pasuchaca VIBE nevű új szer olyan gyógyhatású készítmény, amelynek segítségével csökkenthető a vércukorszint. A Dél-Amerikában található gyógynövény, a pasuchaca (Szent Róbert gyógyfű) gátolja az inzulin fehérjékhez kötődését, (így több, aktív inzulin marad a vérben), és javítja a sejtekben a cukorfelvételt.  A klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a pasuchaca adásával az inzulinfüggő cukorbetegség esetén csökkenteni tudták a beadandó hormon adagját. A szer bejegyeztetési eljárását Magyarországon a Rica Hungária Kft. bonyolítja, s így hazánkban sem kell már túl sokáig várni a Szent Róbert gyógyfűre. (x)


Színes

Az volt a baj, hogy magyarul mondta ki az igent

Hiába mondott igent a vőlegény, mégis megtagadta az ifjú pár összeadását egy anyakönyvvezető Kolozsvárott. Rendhagyó viselkedését azzal magyarázta, hogy összezavarta őt a nem tisztán érthető, szokatlan válasz. Andrei Dombi, magyar származású, román-francia állampolgár ugyanis három nyelven válaszolt a feltett kérdésre; miszerint nőül veszi-e az ott jelenlevő Anca Diana Tomát. „Az igent magyar származásom, dát az állampolgárságom miatt mondtam, ouit pedig azért, mert francia vagyok” - nyilatkozta a hoppon maradt vőlegény. Nem ez volt az első eset, hogy Vasil Gherman anyakönyvvezető megtagadta a magyar nyelven is válaszoló párok összeadását. „Amennyiben románul hangzott volna el először az igen, összeadtam volna őket” - magyarázkodott a tisztviselő, aki fel is ajánlotta, hogy még a nap folyamán későbbi időpontban visszajöhetnek. Az ügynek valószínűleg bírósági folytatása lesz, ugyanis egy 2001-ben hatályba lépett törvény szerint az etnikai kisebbségekhez tartozó személyek jogosultak anyanyelvük használatára hivatalos ügyek intézésekor, amennyiben az adott helyen a népcsoport aránya magasabb, mint 20 százalék. (AFP)


DUMA PLÁZA

Ami egyszerre ugat és futballozik, az a labdarúgó Eb. (közszáj)


Ejtőernyős ugrás 101 évesen

Egy 101 éves férfi a világ legidősebb ejtőernyőse, miután barátai bátorítására ejtőernyővel leugrott egy repülőről. Az észak-ausztrál Frank Moody Holloways Beachből ezzel túlszárnyalta egy 94 éves norvég férfi 1999-es rekordját - nyilatkozta Amanda Pilkington a Skydive Cairnstől, aki megszervezte az ugrást. Moody tandemben ugrott egy gyakorlott ejtőernyőssel háromezer méter magasból. Először egy kicsit illuzórikus ötletnek tűnt néhány barátjától a Holloways Beach futballklubban, amikor azonban Moody azt mondta: „Persze, hogy kiugrom a gépből”, Pilkington majdnem kiesett a székéből, ahogy meghallotta. Az idős férfi ezzel Guinness-rekordot kívánt dönteni. „Úgy döntöttünk, segítünk neki felállítani a rekordot, és olyan élményt szerezni, amire hátralevő életében emlékezni fog” - mondta Pilkington. A klub az ugrás hosszúságáról és más részletekről tájékoztatta a Guinness rekordok könyve londoni központját, és heteken belül visszaigazolást vár. Moody az ugrás után fiával, Johnnal a futballklubban ünnepelt barátaival. „Az ugrás adatait és fényképeket is adtunk neki, amivel bebizonyíthatja, hogy tényleg megcsinálta” - mondta Pilkington. (AP)


Étcsoki – mértékkel

Végre egy igazi ínyünkre való hír! A legfrissebb kaliforniai kutatások eredményei szerint az étcsokoládé rendszeres fogyasztása megakadályozza a koleszterinszint emelkedését, és lassítja az érszűkület kialakulásának folyamatát. A kísérletben résztvevő felnőttek egy csoportjának mindennapi étrendjében egy szelet Dove csoki is szerepelt. Mint minden más magas kakaótartalmú készítmény, a Dove is nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, melyek csökkentik az artériák falában a különféle anyagok lerakódásának kockázatát. A kontrollcsoport tagjai is ugyanígy nassolhattak, ám a számukra adagolt édességből a flavonoidokat teljesen kivonták. Három hét elteltével az erek tágulásának és összehúzódásának - mely a megfelelő véráramláshoz elengedhetetlen - vizsgálatakor az első csoport tagjainál lényegesen jobb eredményeket kaptak. A teánál, bornál és áfonyánál is több flavonoidot tartalmazó étcsokoládé korlátlan fogyasztása azonban nem ajánlott. Kis mértékben hasznos, túlzott mértékben elhízáshoz és szívproblémákhoz vezethet. (WebMD Medical News)


Búcsú Ray Charlestól

Sztárok és barátok vettek végső búcsút a legendás zenésztől, aki múlt hétvégén hetvenhárom éves korában távozott az élők sorából. A metodista szertartáson olyan hírességek vettek részt, mint Wynton Marsalis, Stewie Wonder, B. B. King és Willie Nelson. A ceremónia során több Ray Charles-sláger is felhangzott a megjelent zenészek előadásában. Willie Nelson például a hétéves kora óta vak zenész talán legjobban ismert dalát, a Georgia On My Mind címűt adta elő. „Az egyik legnagyobb zenészt veszítettük el. Óriási hatást gyakorolt a kollegáira, és mindig is híres volt arról, hogy a testi fogyatékossága miatt soha nem panaszkodott. Sőt, sokszor még magam is meglepődtem, hogy vak létére milyen pozitív az életszemlélete” - mondta Nelson. A szintén vak Stewie Wonder hozzátette, hogy eleinte csak Charles zenéjét ismerte. „Már akkor nagyon megérintettek a dalai, de később, amikor jobban megismertem, rá kellett döbbennem, mennyi a hasonlóság közöttünk” - nyilatkozta Wonder. Charles, aki legyőzte életében a szegénységet és a drogfüggőséget, alapítványt hozott létre a soul zene támogatására. Amerika egyik legkedveltebb előadója volt. (Reuters)


Birkás rendőr

Minden bizonnyal túllőtt a célon az a kenyai férfi, aki rendőrnek öltözve zaklatta a lakosságot Nairobi egyik veszélyes kerületében. A teljes rendőri egyenruhában pózoló „önkéntes” ugyanis pisztoly gyanánt cipőgyorsfényt hordott az övében, és rendőrkutyája egy közönséges birka volt. (AFP)


Futóbajnok fogorvos

Markus Merk jelenleg Németország legismertebb fogorvosa, aki játékvezető a futball Eb-n. Ő fütyült a két héttel ezelőtti angol-francia (1-2) meccsen, és utána a Süddeutsche Zeitungnak így nyilatkozott: „Részt vettem már Bajnokok Ligája finálén is, de ez még azt is felülmúlta.” A 42 éves fogorvos - aki a kölni egyetemen doktorált - régóta majd mindennap fut, és szabadidejében még triatlonozik is. Csúcsteljesítménye, hogy egy a játékvezetők számára rendezett futóversenyen hetvenkettő, a világ minden tájáról összegyűlt bíró közül ő volt a leggyorsabb. A kaiserslauteni fogorvos beszél franciául, angolul és olaszul, pályán volt az olimpián és a legutóbbi világbajnokságon Dél-Koreában. Az Unicum Magazinnak így nyilatkozott: „Ha arról lenne szó, én újra a fogászatot választanám. Az orvoslás és kézművesség príma és időtlen.” Második hobbija az utazás. Ez jól összeköthető a játékvezetői elfoglaltságával, amiért most az Eb miatt Portugáliába kellett utaznia. Évek óta Indiában egy árvaházat támogat, amelyet ő maga alapított 1993-ban. Minden évben el is látogat Indiába, és ingyen kezeli a rászorulókat. Indiai segélyakcióját futballos körökben is támogatják. (dlonline)


Történelmet írt a SpaceShipOne

A hétfőn reggel felszállt SpaceShipOne űrhajó már visszatért a Földre, így elkerülhetetlenül beírta magát a történelemkönyvekbe, mint az első magánfejlesztésű űrhajó, amely embert szállított a világűrbe. Pilótája, Mike Mevill az első civil űrhajós lett. A Mojave-sivatagban több ezren nézték végig a fellövést. Magyar idő szerint délután háromnegyed négykor a SpaceShipOne és hordozója, a White Knight felszállt a Mojave-sivatagból. Majdnem egy órával később már tízezer méteres magasságban repült, és a pilóta szerint a gép készen állt az űrutazásra, amit a földi irányítóközpontnak is jelzett, írta a CNN. Tíz perccel később megkapta az engedélyt a kilövésre, ezért a két gép felkapaszkodott tizenötezer méterre, ahol szétváltak, és Melvill rövid siklórepülés után beindította a rakétát. A SpaceShipOne a hangsebesség háromszorosára gyorsult fel, és rövid idő elteltével az ablakából már csak vékony kék vonalnak látszott a Föld légköre. Ezután a gép zuhanórepülésben ismét visszatért a légkörbe, és Melvill precízen leszállt ugyanazon a kifutópályán, ahonnan elindult. A repülőgép fedélzetén csak a hatvankét éves Michael Melvill tesztpilóta tartózkodott, aki csaknem húszéves pályafutása során tucatnyi kísérleti repülőgép tesztpilótája volt. A SpaceShipOne korábbi próbarepülésein is közreműködött, és minden esélye megvolt rá, hogy a világ első civil űrhajósa legyen, hiszen egy hónappal ezelőtt már hatvannégy kilométeres magasságba jutott el a géppel. (index)


Mi van a képen?

3. Újra tombol Festéktüsszentő Hapci Benő


Tollhegy

Püspök glória nélkül

Az elmúlt hónapban érdekes interjúpárt olvashattam lapjukban. Tibori Szabó Zoltán Pulitzer-díjas erdélyi újságíró a május 13-ai számban beszélt némely közelmúltbeli tapasztalatáról. Erre válaszolt egy héttel később Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, az erdélyi magyar politikai élet polgári oldalának egyik vezetője (, Hetek, 2004. május 20.) 


Hatvanadik megemlékezés

Országszerte most emlékeznek meg a holokauszt hatvanadik évfordulójáról, s rendezvénysorozat kezdődött Győrött is. Jó válasz ez mind a burkolt, mind a nyíltabb antiszemita megnyilvánulásokra. A győri izraelita hitközség vasárnap, 20-án tartotta a szigeti zsidó-temetőben az idei gyászünnepet, ahol Várnai-Shorer Judith izraeli nagykövetasszony, Deutsch Róbert főrabbi és Balogh József Győr polgármestere mondták az emlékbeszédeket, és a tudós Schweitzer József professzor vezetésével került sor a halotti ima, a kádis közös elmondására. Ezt követően avatták fel Győr mártír holokauszt-rabbijának, dr. Róth Emilnek az emléktábláját, s nevezték el róla a város híres zsinagógájának az utcáját. A túlélő maradék egy része külföldről érkezett, s az érdeklődők egy csodálatos zsinagógai koncerttel zárták a napot.