Vissza a tartalomjegyzékhez

Lugosi Zoltán
Korábbi győztesek búcsúja

A csoportmérkőzések befejezése után nyolc gárda folytathatja a küzdelmet a végső siker reményében. Hajdanán Európa-bajnokságot nyert csapatok: Spanyolország, Oroszország, Olaszország és Németország már elbúcsúzott a további küzdelmektől. Az alábbiakban az eddig történt események krónikáját foglaljuk össze. 


Egy gól a négy közül. Lampard lövése után a labda a horvátok kapujában landolt Fotó: Reuters

Időrendben haladva a „hazai csoportban” fejeződtek be leghamarabb a küzdelmek. A spanyolverő portugálok kapitánya, Felipe Scolari a négy közé jutást tűzte ki célul; kérdés, mit szól ehhez következő ellenfelük, a remek formában játszó angol válogatott. A luzitánok esélyeit növeli, hogy az elmúlt öt kontinenstornán a rendező ország mindig dobogón végzett.
A másodikként továbbjutó görögök a további eredményeiktől függetlenül már felkavarták a futballvilágot. „Nem hinném, hogy mindenki felfogta, mit vittünk véghez. Talán az elkövetkezendő néhány napban majd leesik a lassúbb észjárásúaknak is” -vélekedett Baszinasz, a nemzeti hőssé előlépett játékosok egyike. Otto Rehhagel, a hellének szakvezetője Görögország-szerte óriási tiszteletnek örvend. „Amikor Athénban járok, az emberek mindig megállítanak és üdvözölnek. Mostantól pedig én leszek az egyetlen, aki a buszsávban is vezethet.”
Az oroszok kiesése a csoportból nem okozott meglepetést, hisz nagyon fiatal csapattal jöttek, hiába nyerték meg az utolsó meccsüket, az ezt megelőző két vereség azt jelentette, hogy sikerült egy kilenc mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozatot produkálni, ami negatív csúcsnak számít a kontinenstornák történetében. 
A B csoportból a vártnak megfelelően a címvédő franciák és az angolok jutottak tovább. A szigetországiak a galloktól elszenvedett zakót hamar feledve pazar játékot produkáltak, s ha a portugálokat is sikerül legyőzniük, a döntőig menetelhetnek. A Jacques Santini által irányított címvédők a horvátok elleni döntetlen után Svájc ellen biztosították helyüket a csoport élén. A jó erőkből álló horvát válogatott fatimai zarándoklata és imája ellenére is búcsúzni kényszerült. 
A C csoportban már a második forduló után eldőlt, hogy egy északi csapat mindenképpen ott lesz a nyolc között. Arra, hogy mind a svédek, mind a dánok továbbmennek, arra valószínűleg egyetlen skandináv szurkoló sem gondolt. De az utolsó kör izgalmas fordulatokat hozott. Hiába győztek utolsó meccsükön az olaszok, ebben a csoportban a három ötpontos csapat közül ők lettek a kiesők. Így a spanyol mellett a másik nagy kieső az olasz tizenegy. Most érdemes emlékeznünk Vieri kijelentésére, amit még az Eb előtt tett: „Tottival nagyszerűen megértjük magunkat, szerintem mi ketten alkotjuk majd az Eb legeredményesebb támadóduóját; jó a franciák, a hollandok és a spanyolok kettőse is, de én a Vieri-Totti párosra szavazok.” Nos, ez nem jött be, mert Totti eltiltása után az olasz támadójáték enyhén szólva hagyott kívánnivalót maga után.
A D csoportban már az utolsó kör előtt eldőlt, hogy a csehek továbblépnek. A nem várt, jó cseh szereplést a csapat első számú sztárja, Nedved ekként kommentálta: „Az edzőnknek köszönhetjük a sikert. Brückner a tizenkettedik emberünk. A mi játékunk nagyon egyszerű: kimegyünk a pályára, és végrehajtjuk, amit ő kitalál. Viszont még semmit sem nyertünk…” A csapatkapitány szimpatikus szavát hallgatva, ami mutatja a csapategységet is, lehet, hogy a teljes siker sincs messze. Ehhez már csak három meccset kellene nyerniük. Szerda este utolsóként pedig Hollandia kvalifikálta magát a negyeddöntőbe. Lapzártánk után a csapatok megkezdték a küzdelmet az elődöntőbe jutásért.