Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Barátok közt

„Több, mint jelképes” - mondta George W. Bush amerikai elnök Magyarország iraki részvételéről a Fehér Házban, a Medgyessy Péter miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő washingtoni látogatásának a híre bejárta a világot, bár ez nem annak volt köszönhető, hogy Medgyessy Péter - amint Bush fogalmazott - „határozott hangon” felvetette a vízumkérdéssel kapcsolatos problémákat, hanem annak, hogy az amerikai elnök itt kommentálta először a dél-koreai túsz kivégzéséről szóló iraki híreket. Abban mindkét politikus egyetértett, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok erősek.


Medgyessy Péter és George W. Bush a Fehér Házban. Szívesen látott vendég volt a magyar miniszterelnök Fotó: Reuters

„Ön jó és erős vezető, egyben egy jó barát” - bókolt Bush a magyar kormányfőnek, aki viszont azért mondott köszönetet, hogy az elnök „két éven belül már másodszor” fogadta őt. (A mondat gondolatban alighanem úgy folytatódott, hogy elődjét viszont egyszer sem.) A sajtótájékoztatón Bush megemlékezett az elmúlt héten Irakban elhunyt magyar katonáról, és részvétét nyilvánította Nagy Richárd családjának, majd egy újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a kis országok - köztük Magyarország - iraki jelenlétének is fontos üzenete van. Az elnök szerint ezáltal „az irakiak megérthetik, hogy a világ kiáll mellettük, miközben megszületik egy új, szabad társadalom”. 
Medgyessy Péter megerősítette, hogy a magyar katonák az év végéig biztosan Irakban maradnak. Hasonló bejelentést tett a napokban Olaszország is. A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva Bush „stabil, jogkövető és átlátható” országnak jellemezte Magyarországot, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok érdekelt a kereskedelem további élénkítésében. A vízumügyben az amerikai elnök elismerte, hogy Medgyessy határozottan szorgalmazta - többek között az EU-tagságunkra is hivatkozva - a könnyítéseket, és konkrétumok említése nélkül azt mondta: országa tárt karokkal várja a magyar üzletemberek, diákok és művészek látogatását. 
()