Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Magot könnyű szerezni

Bizonyára a hetedik kerület flaszterén zöldellő gyümölcsösök, kalászosok és burjánzó ligetek indokolják annak a speciális mezőgazdasági szakboltnak a létezését, mely az Almássy Téri Szabadidőközpont árnyékában található. A fővárosban feltehetően egyre több a növénybarát - nyilván az ő igényeiket igyekszik kielégíteni a Varázskert névre keresztelt üzlet. Kapható itt minden: virágföld, táptalaj, répa- retek-zöldségmagvak, növényvédőszerek és sok minden más. Ha például százezer forintot áldozunk egy speciális hidro- és biokultúra-rendszerre, akár otthon, a ruhásszekrényben is termelhetünk paprikát, paradicsomot, őszirózsát, petrezselymet. Vagy valami mást? 


Ellenérv a marihuána legalizálásáért rendezett tüntetésen Fotó: Somorjai L.

- Jó napot kívánok. Igen nagy növénybarát vagyok, és az interneten olvastam, hogy itt „minden a növény kedvéért” történik. Az évszaktól függetlenül termelhetek…
- Igen, van itt hozzá minden: virágföld, tápszerek, permetszerek, vetőmagok. Az ott, a háta mögött, a berendezés.
- Ez itt?
- Az.
- És hogy működik?
- Az edényt először fel kell tölteni. A víznek meg kell mérni a PH-értékét - fontos, hogy hét alatt legyen -, majd bele kell tölteni a tápszert. A magot meg ebbe a résbe kell elhelyezni, ilyen gyöngyök közé. Kell hozzá venni egy időkapcsolót meg egy szivattyút, és óránként tíz percet forgatni a vizet meg a levegőt. Szükséges még egy magnézium lámpa, napi 12 órát kell működtetni.
- Ennyire fényigényes?
- Igen. De bárhol felszerelheti, ahol akarja.
- És mennyibe kerül a szerkezet?
- Ebből az edényből már csak ez az egyetlen darab, tavalyi áron 27 ezer forintért megveheti. A jövő héten már drágább lesz, mert megérkezett a franciáktól az új árlista. Jelentős lesz az árnövekedés. Ez a lámpa jelenleg 9 ezer, hozzá a trafó 15 ezer… Két-három hét alatt olyan nagy lesz a növény, mint azok itt az ablakban. Szagolja meg például ezt a mentát…
- Jó az illata.
- Mondom, ezt három hét alatt kihozta a szerkezet. Francia találmány.
- Az a lámpa 40 ezerért, ott az alsó polcon, mire jó?
- Az a lámpa úgy van elkészítve, hogy akár egy szekrényben is lehet használni. Egyébként ott csinálja mindenki.
- Sokan csinálják?
- Sokan. 
- Bármit lehet vele termeszteni?
- Bármit.
- Kendert is?
- Uram, én ezt meg sem hallottam. Ön azt csinál, amit akar. De mindegy, teljesen mindegy, hogy milyen a növény. Nem csak fűszernövényt lehet termeszteni, hanem mindent. Viszont ne próbáljanak barkácsolni, mert nem fog sikerülni. A vegyszer sem olcsó, meg azt mondják, én nem tudom hogy a mag sem két forint, és akkor - ha barkácsolnak - bedöglik az egész. 
- Magot tudok venni hozzá?
- Tessék választani: pázsitfű, zöldség, retek, őszirózsa… mást nem tartunk.
- Nekem pedig nem erre volna szükségem. Nincs valami tippje?
- Nézze, magot könnyű beszerezni. 
- Laikus vagyok, kellene valami szakmai eligazítás.
- Itt van egy magazin, a boltunkat is reklámozza, az újságosoknál lehet venni.
Belelapozok, néhány cím az áprilisi számból: „A marihuána orvosi előállítása”, „Drogok és politika Svédországban”, „Kendertörténelem Magyarországon”… 
- Azt hiszem, előbb a magra lesz szükségem. Csak azután merek beruházni egy ilyen drága szerkezetbe.
- Ezen a héten még tudom garantálni az árat, de a jövő héten már drágább lesz! És mondom: ne barkácsoljanak!


A Varázskert portálja. A biokultúrát importálja Fotó: Somorjai L.

Növekvő hálózat 

„Egyértelmű, hogy nem répa, retek, mogyoró, hanem marihuána termesztése folyik az otthonokban” - mondja ki a végszót Újvári Zsolt, egy szenvedélybetegekkel foglalkozó egyesület szakembere. A marihuána hatóanyaga (a delta-9-tetrahidrocannabinol - rövidítve THC), amely a kábító hatás kiváltásáért felelős, a normál kenderben igen kis mennyiségben van jelen. Az utak szélén megtalálható kender (Cannabis sativa) nem azonos a cikkünkben említett indiai vagy nemesített holland kenderrel (Cannabis sativa var. indica). A cannabis kétlaki, a női ivarú növény virágja tartalmazza azt a koncentrátumot, amely a drogosoknak megfelel. További feldolgozás esetén hasist készítenek belőle, amelyet aztán sok estben kemény drogokkal is kevernek. 
„A cannabis azért gonosz szer, mert mindvégig »hazudik«: elhiteti magáról, hogy ártatlan. Eközben könnyen elviheti a fogyasztóját egész a heroinig - teszi hozzá a szakember - az ópiátszármazékok esetén ezzel szemben egyből jelentkeznek a fizikai elvonási tünetek. ”
Ezen a héten sokat hallani a drogprevencióról, a laikus szemlélő számára mégis úgy tűnik, hogy miközben beszélnek, ezzel párhuzamosan egy „földalatti” droghálózat kiépítése folyik Magyarországon. 
„Ez a hálózat nagy részben már létrejött, és évek óta működik - állítja Újvári Zsolt. - Heti rendszerességgel tartok drogprevenciós előadásokat különböző iskolákban. Eddigi praxisom során többször találkoztam olyan általános vagy középiskolával, ahol az iskolában ki volt építve a kábítószer beszerzésének a lehetősége. Egy középiskolás, fővárosi diák akár hat-nyolc nepperrel is kapcsolatot tarthat. Ez azt jelenti, hogy sokszor még az iskolából sem kell kimennie ahhoz, hogy beszerezzen egy jointot vagy egy ecstasy tablettát. Ha pedig kifogyott a készlet, elég egy telefonhívás…”
Újvári Zsolt úgy tudja, hogy az illegális drogok kereskedelme során Magyarországon éves szinten mintegy 100 milliárd forint cserél gazdát. Mivel a népszerűségük egyre inkább a fiatalok között növekszik, a jövőben is biztosítottnak látszik a piac. Egyes felmérések szerint ugyanis a 18 éves középiskolásoknak a fele próbált már ki valamilyen illegális drogot, kábítószert. 
Sokan persze nem tudják megfizetni a marihuána grammonkénti 2000-2500 forintos árát, ezért van terjedőben a házi „biokultúra”: egy szál cannabisnövény több száz gramm anyagot is produkálhat. 
„Pár négyzetméteren elvileg 1,5 - 2 millió forint értékű marihuána termelhető, de nagyon bevállalós figurának kell lenni annak, aki ebből pénzt csinál. A piac a gyakorlatban fel van osztva, és ha egy drogdíler megtudja, hogy a körzetében valaki más rontja az esélyeit, az súlyos következményekkel járhat. Lehet, úgy megverik, hogy aztán még a paprika termesztésétől is elmegy a mersze” - állítja T. Attila kertész, aki évekkel ezelőtt személyesen ismert ilyen köröket. Hazánkban egyébként még sok helyen termesztik a cannabist fóliasátrakban vagy szabadon, elhagyott földeken is. 
Az otthoni marihuánatermesztésekről a rendőrséghez is rendszeresen érkeznek bejelentések, az esetek többségét kivizsgálják - mondta lapunknak Fehér Zoltán rendőr őrnagy, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa - ő azonban még nem találkozott a cikkben említett, cannabis termesztésére is alkalmas berendezéssel. „A hatályos jogszabály szerint az engedély nélküli kábítószer termesztése alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha ezt üzletszerűen, esetleg másokkal bűnszövetségben teszi, akkor a szabadságvesztés időtartama nyolc év is lehet” - mondta lapunknak az őrnagy. Majd kiegészítette: ennek a kábítószer tartalmú növénynek már a beszerzése is törvénybe ütköző cselekedet.

„Love me kender”

„Amennyiben Önt is érdekelné Hidro- illetve Biokultúra rendszerek értékesítése, kérem, vegye fel a kapcsolatot kizárólagos magyarországi forgalmazónkkal, a Modern Kert Kft.-vel” - áll a Varázskert cannabislevelekkel ékesített honlapján. A cég tulajdonosa, Antoine Meot francia állampolgár, aki a cégbejegyzés szerint főleg gépek, hajók, repülőgépek és mezőgazdasági termékek ügynöki nagykereskedelmével foglalkozik. Sok más tevékenysége mellett pedig „egyéb, máshova nem sorolható iparcikkek kiskereskedelmével”. A hárommillió forintos törzstőkével bejegyzett kft-t 29/30-ad részben birtokolja, míg a magyar társtulajdonos csekély összegért - 100 ezer forintért - adta a nevét az együttműködéshez. Az általa forgalmazott rendszer állítása szerint igen hatékony: „Termékeink használatával a dugványozási, vegetációs és virágzási idő lerövidíthető, ám ezzel párhuzamosan a növény termőképessége megsokszorozódik” - reklámozza a honlapon.