Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Kamatemelésre várakozva

A kivárás jellemezte a héten a vezető részvénypiacokat az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése előtt. Az amerikai kamatemelési várakozások tovább erősödtek, miután az ipari termelés hat éve nem látott mértékben bővült májusban, és a kapacitáskihasználtság is magasabb volt a vártnál. 

Ugyanígy hatott a termelői árak egy éve nem látott mértékű májusi emelkedése is. Közben az angol után a svájci jegybank is kamatot emelt, amely miatt - a forintgyengülést is belekalkulálva - jelentősen nőhetnek a deviza hitelek törlesztőrészletei. 
A Magyar Nemzeti Bank hétfői ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott irányadó kamatlábán, 11,5 százalékon hagyta azt. A héten a BUX továbbra is gyér forgalom mellett egy százalékkal emelkedett.
Erősödtek a gyógyszergyártók, miután megszületett a megállapodás a gyártók és a kormány között az ár-kérdés tekintetében. Ennek alapján a termelői árak július 1-jétől visszaállnak az április 1. előtti szintre, a fogyasztói árak azonban változatlanok maradnak. A gyógyszerkassza hiányát - a tavalyihoz hasonlóan - a gyártók forgalomarányosan fedezik, a kormány viszont garanciát vállalt arra, hogy 2006 év végéig biztosan nem alkalmazza újra az árbefagyasztás intézményét. 
Más érdemleges hír nem is volt a magyar részvénypiacon, a blue chipek szerepet cseréltek az előző héthez képest, így most az OTP és a Mol húzta felfelé az indexet, a Matáv némiképp visszaesett, a Richter nagy kilengések után némi csökkenéssel zárta a hetet. A második vonalban jelentősen, közel 10 százalékkal gyengült a NABI, újra történelmi mélypontját közelítve meg ezzel.