Vissza a tartalomjegyzékhez


Étcsoki – mértékkel

Végre egy igazi ínyünkre való hír! A legfrissebb kaliforniai kutatások eredményei szerint az étcsokoládé rendszeres fogyasztása megakadályozza a koleszterinszint emelkedését, és lassítja az érszűkület kialakulásának folyamatát. A kísérletben résztvevő felnőttek egy csoportjának mindennapi étrendjében egy szelet Dove csoki is szerepelt. Mint minden más magas kakaótartalmú készítmény, a Dove is nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, melyek csökkentik az artériák falában a különféle anyagok lerakódásának kockázatát. A kontrollcsoport tagjai is ugyanígy nassolhattak, ám a számukra adagolt édességből a flavonoidokat teljesen kivonták. Három hét elteltével az erek tágulásának és összehúzódásának - mely a megfelelő véráramláshoz elengedhetetlen - vizsgálatakor az első csoport tagjainál lényegesen jobb eredményeket kaptak. A teánál, bornál és áfonyánál is több flavonoidot tartalmazó étcsokoládé korlátlan fogyasztása azonban nem ajánlott. Kis mértékben hasznos, túlzott mértékben elhízáshoz és szívproblémákhoz vezethet. (WebMD Medical News)