Vissza a tartalomjegyzékhez

Kőszegi Anita
Kötött pályán

Becski Leonóra négy éve végzett az Iparművészeti Egyetem kötött és hurkolt anyagtervező, valamint öltözéktervező szakán. Választhatott volna számtalan egyéb szak közül, mégis számára a fonaltól való elindulás volt a legkézenfekvőbb. A legmerészebb és legkreatívabb lehetőség. Rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, mint nyári kollekcióját bemutató kiállítása, Striped Couture néven.

A kiállított darabokat nemcsak tervezte, de saját kezűleg kötötte is a művésznő. A kollekció meghatározó színei a türkiz, a lazac, finom drappal-fehérrel tompítva. Álomszerű könnyedség, báj és elegancia jellemzi a kollekciót. Egyedi és különleges darabok egytől egyig, melyeken gépi varrat alig-alig fedezhető fel. A fonalak finoman keverednek; hol amorf mintát képeznek, hol csíkot. Mindegyik ruha magán hordoz valami extravaganciát és dinamizmust. Stílusukat illetően is egyediek: hol a huszas, hol a harmincas évek jegyei ismerhetőek fel, de a nyolcvanas évekre jellemző buggyos ujjak, szélesebb vállak, könnyű szoknyák is visszaköszönnek.
A kiállítást Becski Leonóra saját képei teszik még izgalmasabbá. A képek holland plakátfestékkel készültek, melyet a bátrak festékének is nevezhetnénk, ugyanis festés közben korrekcióra nincs sok lehetőség. Színeivel ugyanakkor különlegesen intenzív világ jeleníthető meg; mintha a huszas, harmincas évek art-deco hangulatába csöppennénk. 
A színházvilág nagy hatással volt Nóra eddigi munkáira, hiszen volt szerencséje külföldön is kipróbálnia magát. Hollandiában egy modern balett-társaság részére tervezett jelmezeket. A holland konstruktivizmus, a geometriai formák használata így nem áll messze tőle. Becski Leonóra hitvallása és értéke is egyben a folyamatos nyitottság az új ötletekre, a változásokra. Így nem csodálkoznék, ha őszi kollekciója valamilyen egészen más stílust jelenítene meg.
Addig is a kiállítás megtekinthető július 2-ig, a Fiatal Művészek Galériájában.
Cím: 1054 Bp., Kálmán Imre u. 16. Tel.: 06(1)473-0823, 311-30-51 Nyitva tartás: kedd-péntek: 12.00-18.00