Vissza a tartalomjegyzékhez

Mérő Miklós
Szaúd-Arábia és Szudán következhet

Múlt hét pénteken még azt adta hírül a Reuters hírügynökség, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szaúd-arábiai csoportja lefejezte amerikai túszát, Paul Marshall Johnsont, azonban lapzártánkkal egy időben már újabb brutális kivégzésről közölt képeket az al-Dzsazíra arab televízó. Ezúttal Irakban végeztek hasonló módon a terroristák dél-koreai túszukkal. Kim Szun Il lefejezett testére Bagdadtól nyugatra egy úton találtak rá. A CNN értesülése szerint az autóból kidobott zsákba érintésre robbanó aknát tettek, így csak az amerikai katonák elővigyázatosságának köszönhetően nem következett be újabb tragédia. Ezzel háromra nőtt a Közel-Keleten az utóbbi hetekben lefejezett áldozatok száma.


Kim Szun Il, a koreai áldozat. Most egy keresztény tússzal végeztek a korábban zsidókra vadászó terroristák Fotó: Reuters

Az al-Kaida internetes honlapján három fotót jelentetett meg Johnson lefejezett testéről. Az áldozat olyan narancssárga ruhába volt öltöztetve, amilyet az Egyesült Államok guantanámói fogolytáborában őrzött muzulmán foglyok viselnek, illetve amilyen ruhában korábban egy másik amerikai túszt, - Nicholas Berget végezték ki. „Ahogy megígértük a mudzsahedeknek, lefejeztük Paul Marshall amerikai foglyot, miután a mudzsahedek által a zsarnoki szaúdi kormánynak adott határidő lejárt” - közölte a magát az al-Kaida Arab-félszigeti Szervezetének nevező csoport. „Az amerikai megízlelte, hogy milyen érzés lehetett egy muszlimnak egy amerikai Apache katonai helikopter rakétájától meghalni” - tette hozzá a közleményhez a szervezet szóvivője.
Paul Johnsont, a több mint tíz éve Szaúd-Arábiában dolgozó, negyvenkilenc éves amerikai hadmérnököt a kivégzése előtt egy héttel - szombaton - rabolták el a sivatagi ország fővárosában, Rijádban. Az áldozat a Lockheed Martin hadiipari vállalat alkalmazottja volt. Ő volt az első nyugati férfi, akit a szaúdi kormányzat ellen egy éve harcoló terroristák elraboltak. 

Rendőri segítség?

Az amerikai túsz kivégzéséről adott hírt követően néhány órával a szaúdi rendőrség bejelentette, hogy végzett az országban működő al-Kaida csoport vezetőjével, Abdel Azíz al-Mukrinnal és három másik társával. Akkor ütöttek rajtuk, amikor azok éppen megszabadulni igyekeztek a fejetlen holttesttől.
Mukrin Szaúd-Arábia elsőszámú terroristája volt. Az általa szervezett akciók mozgatórugója az Egyesült Államok és az amerikaiakkal szövetséges arab uralkodók iránti gyűlölet volt. Az iskolakerülő falusi gyerek kamaszkorában Rijádba költözött, és már tizenévesen - a nyolcvanas évek végén - más szaúdiak oldalán Afganisztánban harcolt a szovjetek ellen. Ehhez Oszama bin Laden táborában kapott kiképzést. Az ott elsajátított harci fortélyokat később Boszniában a muszlim bosnyákok oldalán, majd Algériában a szalafisták terrorcsoportjában hasznosította. 1995-ben az etióp fővárosban, Addisz-Abebában sikertelen merényletkísérletet hajtott végre Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ellen. Elfogták, két évig volt egy etiópiai börtönben, majd - miután kiadták Szaúd-Arábiának - a dzsiddai börtönbe szállították, ahol szintén két évet ült. 
A börtön pszichológusa, Mohszen al-Avadzsi szerint felszínes és korlátolt gondolkodású ember volt, akinek semmi érzéke nem volt a politikához. Egyetlen eszközt tisztelt, a fegyvert, s ha azzal bírt, nem tudott uralkodni magán. Jellemzőjeként egyetlen szóval illette a szakember: gyilkos. Saját magát is elszánta a halálra, de az elmélete az volt, hogy az odavezető úton minél több embert rántson magával. Mukrin gondolkodása egyszerű volt, a szerinte arab- és muszlimellenes amerikai politikát meg kell bosszulni, és ezért az Afganisztánban és Irakban vívott harc muszlim kötelesség. Mukrin csak az idén - elődje, a jemeni származású Háled Ali Háddzs tavalyi meggyilkolása után - vette át az al-Kaida szaúd-arábiai titkos hadműveleteinek irányítását. Ekkor vált a sivatagi királyságban a legnagyobb erőkkel körözött terroristává. Az utóbbi néhány hónapban végrehajtott támadásai - gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett, megsemmisítő erejű robbantások, vagy olyan hajszálpontos rajtaütések, mint a később lefejezett amerikai hadmérnök elrablása - a nagy harcászati jártassága mellett kegyetlenségéről és könyörtelenségéről tanúskodnak. Emberei áldozataikat autókhoz kötözve vonszolták végig az utcákon, ezzel is fokozva a félelemkeltést.
A Dzsihád Hangja honlap szerint a szaúd-arábiai rendőrség segítette az al-Kaidát az amerikai mérnök elrablásában. Egyenruhákkal és járművekkel látták el a szélsőséges szervezet tagjait, és hamis ellenőrző pontok felállításával járultak hozzá az emberrabláshoz. Ez egyáltalán nem elképzelhetetlen. Annál is inkább, mert Mukrin helyére egy volt rendőr, más jelentések szerint börtönőr lép - források hétfőn a szaúd-arábiai tömegtájékoztató eszközök egy közleményre hivatkozva, amelyet a bin Laden vezette nemzetközi terrorszervezetnek tulajdonítanak. „Száleh Mohammed al-Ufi exrendőr veszi át a megölt Mukrin posztját az al-Kaida szaúd-arábiai terrorsejtjei élén” - áll a jelentésekben. A medinai szegény családból származó Ufi a legveszélyesebb a még élő szaúd-arábiai al-Kaida tagok közül - írta a Londonban szerkesztett, arab nyelvű al-Haját című lap. Egy éven belül Ufi lesz a negyedik vezető a szaúd-arábiai al-Kaida sejtek élén. Összes elődjét rendőri razziák során ölték meg. 

Egy újabb fej 

A példa ragadós. Hétfőn hajnalban a katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió arról számolt be, hogy egy iraki túszejtő csoport azzal fenyegetőzik, hogy lefejezi egy csütörtökön foglyul ejtett dél-koreai foglyát, ha Szöul továbbra is együttműködik az arab országot megszálló hatóságokkal. Az al-Dzsazíra lejátszott egy videofelvételt is, amelyen a halálra ítélt férfi az életéért könyörög. A harminchárom éves dél-koreai állampolgár, Kim Szun Il egy amerikai csapatoknak hadi felszereléseket szállító vállalat alkalmazottja - életéért cserébe Szöul másítsa meg azt a döntését, amely szerint 3000 további katonát küld Irakba a már ott tartózkodó 650 mellé. A dél-koreai kormány nemet mondott a rokonok kérése ellenére is. 
A terroristák véres válasza ismét az al-Dzsazíra csatornán tűnt fel, néhány órával később. Kim Szun Il lefejezett testére Bagdadtól nyugatra egy úton találtak rá. 
A CNN értesülése szerint az autóból kidobott zsákba érintésre robbanó aknát tettek, így csak az amerikai katonák elővigyázatosságának köszönhetően nem következett be újabb tragédia.
A dél-koreai férfi tíz másik külföldivel együtt akkor került a túszejtők karmai közé, amikor látogatást tettek a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsa melletti amerikai támaszponton, és éppen távozóban voltak onnan. Az emberrablók az al-Dzsazírához eljuttatott üzenetükben azt állították magukról, hogy Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik jordániai származású iraki vezérének irányítása alá tartoznak. 
Zarkávi már régóta célpontja az amerikai fegyveres erőknek. A túszejtés hírére már szombaton egy légicsapást mértek Fallúdzsában egy épületre, amelyről azt sejtették, hogy a búvóhelye a terrorista vezérnek. A támadás következtében Zarkávi több embere életét vesztette. A mintegy húsz halottból négyen-öten az al-Kaidához tartoztak, de meghalt három nő és öt gyermek is. Irak ideiglenes miniszterelnöke, az amerikaiak által kinevezett Ijád Allávi a légitámadásról így nyilatkozott: „Tudjuk, hogy találat ért egy házat, amelyet terroristák használtak. Üdvözöljük az ilyen, terroristákat érő találatot, bárhol is történjék az Irakban.” Hogy a körözött al-Kaida vezér, Zarkávi a támadáskor ott volt-e a lebombázott házban, vagy sem, arról nem szól egyetlen tudósítás sem. 
Lelőtték viszont Oszama bin Laden algériai szövetségesét. Az al-Kaida ugyanis nemcsak Afganisztánban, Irakban és Szaúd-Arábiában működik, hanem mintegy tizenkét éve Algériában is. 1992 óta közel 120 ezer algériai polgár vesztette életét a kormányerők és az Ima és Harc Szalafista csoport (GSPC) nevű, szélsőséges fegyveres iszlám szervezet közötti harcban. A vasárnapi algériai lapok szerint a Kabília térségében kitört tűzharc során lőtték le Nabíl Zahrávit, a szélsőséges csoport vezetőjét és több társát. Zahrávi tavaly vette át a terrorcsoport irányítását. Célja az ország területén egy iszlám köztársaság megteremtése volt. 
Szaud-Arábiában, Irakban és Algériában a hivatalos kormányok, ha nem is átütő sikerrel, de küzdenek az erőszakos, gyilkos fundamentalisták ellen. Szudánban azonban nem így van. Az ott uralkodó, velejéig korrupt kartumi kormány ugyanis nyíltan támogatja a terrorizmust. Az iszlám fundamentalizmus térhódításáért ott harcoló arab milíciák már huszonegy éve tartják rettegésben az ország fekete lakosságát. Az azóta tartó polgárháború mára már teljességgel túllépte az elviselhetőség határát - jelentette az Amnesty International. 
A szervezet szerint csak Darfur körzetében mintegy 30 ezer ember esett áldozatául a két egymással szemben álló lázadó szervezet fegyveres harcának. Több mint egymillió ember menekült el az otthonából, de közülük csak 130 ezret fogadtak be a szomszédos Csádban. A többi földönfutóvá vált, és Szudán legkülönbözőbb helyein próbál tanyát ütni, ami nem áll másból, mint néhány bot közé kifeszített vászondarabból. Az iszlámista arab milíciák különös kegyetlenséggel pusztítják őket - egyes vélemények szerint magának a kartumi kormánynak a támogatásával. Állítólag maga a kormány fegyverezte fel az arabokat annak érdekében, hogy megvédjék a hatalmát a nagy többségű fekete lakosság esetleges lázadásával szemben. A feladatuk az, hogy „ritkítsák” a fekete falvak népességét. Így mindennapos gyakorlat egész falvak felgyújtása, a büntetlen fosztogatás és a polgári személyek tömeges gyilkolása. A kormány, amelynek kötelessége volna mindent megtenni a civil lakosság védelmében - az Amnesty International szerint - még azt is megakadályozza, hogy a nemzetközi gyógyszer- és élelmiszer-segélyszállítmányokat eljuttassák a rászorulókhoz. 
Ezért nem kacsa az a hír, hogy George W. Bush terrorizmus elleni háborúsorozatának következő állomása Szudán lesz.