Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 42. szám, 2001. október 19

Belpolitika

Hajdú Sándor
Hiányzó kormánytöbbség

Immár a második alkalommal nem választották meg Bánk Attilát az Országgyűlés alelnökének. A kisgazda frakció egy része ennek ellenére kitart Bánk jelölése mellett, amit a kormánykoalíció is támogat. Ez azt jelenti, hogy e kérdésben már másodízben nem tudta biztosítani parlamenti többségét a kormányzat. A volt kisgazda frakció szinte megszámlálhatatlanul sokfelé szakadt, többen közülük már a 2002-es választások utánra gondolva lázasan keresik helyüket. Az egykor a párt üdvöskéjének számító Molnár Róbert és a Torgyán Józsefhez igencsak közelálló Kiszely Katalin nyíltan vállalva múltbeli ténykedését belépett a Fideszbe.


Somorjai László
Több tucat hamis riasztás

Lapzártánkig negyven bejelentésre vonultak ki, fertőző baktériumot tartalmazó küldeményt azonban eddig nem találtak az országban - tájékoztatta lapunkat Dobson Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az infantilizmus, vagy épp a bosszúvágy termelte gyanús küldemények azonban komoly zavarokat eredményeztek.


Földvári Katalin
Soros valódi polgárságot akar

Most lehetőség van megjavítani a világot - véli a terrortámadás után kialakult válságról Soros György. A Soros Alapítvány által most indított, a magyarországi demokrácia minőségi javítását célzó új program ékes bizonyítéka annak, hogy Soros György továbbra is képes „aprópénzre” váltani a nézeteit. A most induló program keretében kétszázmillió forintot kapott az alapítvány a demokratikus szabadságjogok gyakorlását elősegítő pályázatokra.


Szlazsánszky Ferenc
Étermérgezés

„A Tiszába van egy hal, /Annak neve harcsa, /A jóisten a Pannon Rádiót /Sokáig megtarcsa!”  Háromnapi pannonrádiózás után magam a következőképp összegezhetem a hallottakat: sötét és lehangoló. Az adás hemzseg a csúsztatásoktól és hazugságoktól, összességében átjárja a múltba révedés, a sértettség szele, és átitatja a vallásos szósz. A Pannon Rádió száz százalékig a MIÉP érdekeit képviseli.


Életmód

Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Extra ízek a West Endben
Tovább a cikkhez >>>

Uralkodjon ösztönein
Tovább a cikkhez >>>

Mégis lesz világvége

A terrortámadások ellenére is elkészítik azt a világvégéről szóló filmet, melynek Martin Sheen lesz a főszereplője. Az Idők vége (End Of Times) egy ír szerzetes középkori próféciájára épül, aki azt jósolta, hogy II. János Pál pápa személyében trónra lép az utolsó egyházfő, majd eljön a világvége is. A film európai pénzügyi támogatással valósul meg. Sheen, aki játszott többek között 


Az új Mini: ötletparádé

Minden autógyárnak egyetlen főnöke van: a vevő, ugyanis csak ő küldhet el mindenkit a cégtől, az elnöktől a főportásig, és ehhez már annyi is elég, hogy másnál költse el a pénzét. A verseny nagy, és a szerdán megnyílt Budapesti Autószalonban nyoma sincs a Frankfurti Autókiállításon tapasztalt, a New York-i terrortámadást követő viszszafogottságnak. Show és pompa, no és amiért érdemes kimenni: sok-sok remek autó.


Fókusz

Magyary Ferenc
Újra temetés

Az újratemetések korában egy újabb fejezet Hóman Bálint újratemetése. Azt, hogy nem egyszerűen az elmaradt végtisztesség megadásáról van szó, jelzik a temetésen részt vevő prominens, politikai és tudományos közéleti személyiségek. Jelenlétük irányt jelez, azt, hogy számukra felvállalható Hóman Bálint öröksége, azt, hogy eszmei elődjükként tekintenek az elhunytra. Így ez a temetés nemcsak Hóman Bálint temetése volt, hanem Dávid Ibolya, Pálinkás József, Rockenbauer Zoltán és Glatz Ferenc (kár érte) politikai tisztességének a temetése is. Béke poraikra!


Márer György, New York
Ki hitte volna

A szeptember 11-ei tömeggyilkos terrortámadást követően New Yorkban az élet nem tud igazán visszatérni a rendes kerékvágásba. Mindenki igyekszik ugyan a régi mederbe terelni dolgait, de ez bizony csak keveseknek sikerül, jóllehet a vezetők állandó jelleggel erre ösztönzik a polgárságot. Az ember úgy érzi, mintha Damoklész kardja a levegőben lógna, csak éppen nem lehet tudni, mikor csap le. Érdekes módon az amerikaiak nagy része nem a következő repülőgéprablástól tartott és tart, inkább az illetéktelen kezekbe került nukleáris vagy biológiai fegyverek alkalmazásától. Megdöbbentő volt, amikor a hírközlő szervek beszámoltak a floridai lépfene-esetekről, de még fonákabbnak tűnt, hogy az emberek vártak valami ilyenfajta fejleményt. 


Tihanyi Péter, Hazafi Zsolt
Kegyelmi állapot volt
Interjú Mécs Imrével arról, mennyi maradt mára 56-ból
Tovább a cikkhez >>>

Csereklyei Márta Lukács András
Bioterror-támadás

Nem amatőr készítette - állítja Dianne Feinstein szenátor azokról a lépfene-baktériumoktól, amelyeket a washingtoni szenátus épületében találtak. James Woolsey, volt CIA-igazgató szerint a levélben feladott gyilkos por „túlságosan fejlett laboratóriumi termék” ahhoz, hogy egyedül Oszama bin Ladentől származzon. Woolsey feltételezi, hogy Irak vagy Irán állhat az Amerikát ért újabb terrortámadás mögött. Az FBI ugyanakkor nem zárja ki, hogy egy - a levélbombagyáros Unabomberhez hasonló - magányos őrült tudós akciójáról van szó. A lépfenetámadások nyomán bezárták a washingtoni kongresszus épületét. Napról napra újabb bejelentések érkeznek az illetékes amerikai hatóságokhoz azonosítatlan eredetű fehér port tartalmazó levelekről, postai küldeményekről. A lépfene eddig egy ember halálát okozta, több tucatnyian megfertőződtek, és milliók rettegnek attól, hogy maguk is áldozatokká váltak. A hét közepéig csak a szenátus többségi vezetője, Tom Dashle irodájában több mint harminc fertőzést regisztráltak, és lépfene- spórákat találtak George Pataki New York-i kormányzó irodájában is.


Gazdaság

Munkatársunktól
A korrupció és a pénzmosás kéz a kézben jár

„Minden bűnös tevékenységnek a pénz az éltető ereje” - olvasható Peter Lilley Piszkos ügyletek című könyvében. A szerző érzékletesen írja körül a szervezett bűnszövetkezetek pénzmosási manővereit: gigantikus összegek, globális méretű összefonódás, a hatóságok sziszifuszi küzdelmének sokkoló képe rajzolódik ki az oldalakon. Megoldást, feloldást nem ad a szerző, s ebben az erősödő nemzetközi összefogás sem kecsegtet túl nagy reménnyel. Az eddigi tapasztalat ugyanis azt mutatja, a pénzmosók több lépéssel a hatóságok előtt járnak.


Kovács Klára
Magyar balkán-világ

A szeptember 11-ei terrortámadás felerősítette az illegális szervezetek működésének visszaszorítását. Az USA példamutatóan zárolta a terroristagyanús számlákat, és ultimátumával gyakorlatilag erre szólította fel a civilizált világ pénzintézeteit is. Világszerte számos intézkedés, törvénymódosítás született azóta, amelyek mind az illegális pénz forgalmát kívánják leszorítani. A héten a terrorizmus elleni küzdelem jegyében a parlament elé került a pénzmosásról szóló törvény, amely kibővíti a törvény hatálya alá eső szervezeteket, kimondatlanul, de bezárásra ítéli az utcai pénzváltókat, szükséges esetben a pénz mozgása előtt teljes egészében lezárja a határokat. Dr. Molnár Csabával, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Pénzmosás Elleni Osztályának vezetőjével a hazai pénzmosásról és a születőben lévő törvény esélyeiről beszélgettünk.


Háttér

Magyary Ferenc, Pécsi Tibor
Világnézetük alapjai

A Kairosz Kiadó ismét adott abból, amit tud, vagyis a sajátjából. Bayer Zsolt és Lovas István kiadója két erkölcstani segédkönyvvel lepte meg a tankönyvpiacot. (Egyet az általános és egyet a középiskolák számára. Szerzőjük Szabó Kálmán nyugdíjas pedagógus.) A könyvek harmonikusan illeszkednek a kiadó eddigi szerzőinek nevével fémjelzett szellemi áramba, ezzel erősítve azoknak a gyanakvását, akik már eddig is úgy gondolták, hogy a tantervbe iktatott etikaoktatás (azok számára, akik nem választják az egyházak által tartott hitoktatást) a tanulóifjúság illegális befolyásolását jelentheti.


Csizmadia Ervin
Kis pártok kis kilátások

Közelednek a választások, és érthető módon egyre többször latolgatjuk a várható eredményeket. A politológus szakma nagyjából megegyezik abban, hogy a magyar pártrendszer koncentrálódik, bizonyosan nem jut annyi párt a parlamentbe, mint korábban. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy csak négy párt lesz a következő országgyűlésben, ami ugye igencsak megnehezíti majd a koalíciókötést. Egyre gyakrabban hallani, hogy - éppen a szűkös koalíciós kínálat miatt - a két nagy párt egyaránt abszolút többségre tör, hogy aztán ne kelljen (különösen ami a Fideszt illeti) elvtelen koalíciót kötnie. 


Lőrincz Balázs
A Sakál odúja

Carlos nyugatellenes terrorcsoportját öt éven keresztül irányította a magyar fővárosból. A nemzetbiztonság ez idő alatt csupán figyeltette a Sakált, aki a Rózsadombon egy villát bérelt ki a Vend utcában. Azóta eltelt közel húsz év, a hidegháború nyomai azonban - legalábbis az ott élő emberek lelkében - megmaradtak.


Szobota István, Hazafi Zsolt
Terroristák Budapesten

Titkos találkahelye lenne a terroristáknak Budapest? Egy spanyol lap angol forrásokra hivatkozva ezt állítja. A magyar illetékesek ellentmondásos körülmények között ugyan, de végül blöffnek titulálták az állítást. Az viszont tény, hogy évtizedekkel ezelőtt Budapest már otthont adott egy terrorista szörnynek.


Hechs László
Annan követi Arafatot

A második világháború után az angolok kénytelenek voltak a palesztin ügyet a Népszövetség jogutódjának számító ENSZ rendkívüli közgyűlése elé vinni. A testület egy külön bizottság jelentése alapján ajánlást fogadott el, amelyben a szembenálló feleket a „zsidó nemzeti otthon” maradék egyötödének további, egy zsidó és egy újabb palesztinai arab államra való kettéosztását javasolta, azzal, hogy Jeruzsálemet és környékét corpus se-paratumként az ENSZ közvetlen igazgatása alá rendelte volna. A javaslatot zsidó részről elfogadták, a palesztinai arabok és az „Arab Liga” azonban nemcsak elutasította, de jogellenes fegyveres erőszak alkalmazásával a megalakuló zsidó miniálla-mot vérbe akarta fojtani. Ez nem sikerült, de a „zsidó nemzeti otthon” területén megalakításra javasolt második palesztinai állam területéből a Jordán nyugati partját és Kelet-Jeruzsálemet Jordánia, a Gázai övezetet Egyiptom jogtalanul elfoglalta és annektálta. Az ENSZ - miközben több ízben elítélte a zsidó államot, amiért az arab kormányok által magukra hagyott, de a zsidó állammal szemben ellenséges arab menekültek millióit nem fogadta be - szó nélkül hagyta Jordánia és Egyiptom jogellenes annexióját, az arab országokból elűzött közel egymillió zsidó menekült ügyét, és a Jordániából, valamint Egyiptomból Izraelbe beszivárgott fegyveres bandák rablásait és gyilkosságait. Pedig az ENSZ égisze alatt aláírt fegyverszüneti megállapodások elvileg szavatolták az ideiglenes határok biztonságát.


Eperjesi Ildikó
Nobel-díj kritikákkal

Kofi Annan és a vezetése alatt álló Egyesült Nemzetek Szervezete kapta az idei béke Nobel-díjat. A norvég Nobel Bizottság szerint a hidegháború befejeztével az ENSZ végre a neki szánt szerepet tölti be: „a világ békéje és biztonsága érdekében tett erőfeszítések élharcosa” lett. Bár sokan siettek gratulálni a főtitkárnak, nem egyöntetűek az elismerések világszerte. Többek felróják Annannak, hogy a ruandai népirtásban, a boszniai tömegmészárlásban és legutóbb az izraeli-libanoni határon elrabolt három katona ügyében ellentmondásosan lépett fel. 


Hit és értékek

Erdei L. Tamás
Hit és fanatizmus

Korunk a vallási meggyőződések kiéleződésének és összeütközésének kora. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a szeptember 11-ei New York-i események és az új palesztin intifáda. A vallástalan vagy felszínesen vallásos európai-amerikai gondolkodás kétségbeesett igyekezettel próbálja értelmezni ezt a jelenséget, amelyet saját kultúrájában régen túlhaladottnak tekint, és lényegében materialista világnéze-tének értelmezési körén kívül esik. 


Interjú

Mi lesz veled, Kertész Ákos
kérdezi az írótól Tihanyi Péter

Több mint tízévi depresszió után egy súlyos betegség helyrerázott. 1993-ban halál közeli állapotba kerülve rájöttem ott a betegágyon, hogy mégiscsak élni akarok, és ez a vágy kifújta belőlem a másfél évtizede belém költözött depressziót. Azóta úgy érzem, egyre fiatalodok és egészségesebb vagyok - noha megint voltak műtéteim, de az életkedvem, munkakedvem töretlen. Hogy mitől, hogyan jött belém a depresszió, ez máig rejtély, de se élni, se írni nem volt kedvem. A rendszerváltással egy időben az állapotom súlyosbodott. Mérhetetlen csalódást éreztem, hiszen erre vágytam már vagy negyven éve. Azt hittem, hogy a piacgazdaság azt jelenti, hogy az értéknek lesz értéke, hogy a teljesítménye alapján lesz az ember értékelve, nem pedig az alapján, ki hova, kihez tartozik, vagy hova nyalja be magát. 


Külpolitika

Papp Kornélia
Exkommunisták népünnepélye

Az október 21-ei berlini választás előtt a kampány utolsó heteit kihasználva plakátokon, gyűléseken, talk show-k keretében, a média területein ismertetik a pártok programjukat, többek között - s a főváros esetében ez döntő fontosságú - azt, hogyan vezetik ki Berlint a pénzügyi válságból. A főpolgármesteri posztról június közepén, vagyis néhány hónappal a választási ciklus letelte előtt önként mondott le a kereszténydemokrata Eberhard Diepgen. 


Pátkai Mihály
Tüntetés az iszlám törvényekért

Több mint kétszáz ember vesztette életét a nigériai Kánóban a több napja tartó vallási villongások során - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Az Egyesült Államok afganisztáni katonai akciójával szembeni musz-lim tüntetés rövid idő alatt templomgyújtogatássá és keresztények elleni öldökléssé fajult. A pogrom nyomán hajléktalanokból álló muszlim és keresztény bandák a sűrűn lakott peremterületeken estek egymásnak.


Benke László
Törékeny szövetség

Miféle szövetséges az olyan ország, amelynek vezetői összetartanak velünk, de polgárai a mi földünkön tömeggyilkosságot követnek el vagy kávéházaikban tapsolják meg a merénylőket? - méltatlankodik a Time magazin Szaúd-Arábiáról írott e heti tanulmánya. A tény, hogy a szeptemberi terrortámadásokat végrehajtó 19 gépeltérítő közül 15 szaúdi volt, valóban súlyos kérdéseket vet fel a törékeny szövetség jövőjét illetően, amely a jelentős olajtartalékaiért és az Irakot féken tartani hivatott amerikai haderő első számú bázisaként is kulcsfontosságú arab királyságot Amerikával öszszefűzi.


Morvay Péter
Miniszterre sújtott a terror

Minden megváltozott - jelentette ki Ariel Saron izraeli miniszterelnök azt követően, hogy arab terroristák Jeruzsálemben meggyilkolták Rehavam Zeevi turisztikai minisztert. Az izraeli kormány ultimátumban követeli Jasszer Arafattól a merényletért felelősséget vállaló terrorcsoport vezetőjének és a gyilkosoknak a kiadatását. „A Mindenható bosszulja meg a véredet” - mondta Saron megrendülten a knesszetben tartott gyászbeszédében, amelyben megfogadta, hogy a „végsőkig folytatják a harcot” a terroristák ellen. 


Sport

Kovács Tamás
Megdőlt Hingis trónja

Jennifer Capriati idei fantasztikus visszatérését követően a héten átvette a vezetést a WTA-világranglistán Martina Hingistől, aki bokasérülése miatt feladni kényszerült utolsó meccsét Devenport ellen a filderstadti elődöntőben. Hingis, miután megműtötték a bokáját, idén végleg elbúcsúzhat a játéktól, s egyben a világelsőségtől is. 


Németh Szilárd
Lisztes kiszorítja az Alpok Maradonáját

Az utóbbi idők gyengébb szereplése után végre ismét elégedettek lehetnek a Bundesligában szereplő magyar légiósok. Lisztes Krisztián két gólt szerzett a Werder Bremen színeiben, Sebők Vilmos is eredményes volt, igaz csapata, az Energie Cottbus 3-2-re kikapott a mérkőzés nagy részét emberhátrányban lejátszó Leverkusentől.


Idényzárás a száguldó cirkuszban

Michael Schumacher rajt-cél győzelemmel zárta a 2001-es Forma-1 versenyszezont Suzukában a Japán Nagydíjon. Ezzel méltóan koronázta meg idei teljesítményét. A második helyezett a kolumbiai Montoya lett, míg a harmadik helyen Coulthard ért célba.


Szabadidő

Molnár Zsuzsanna
A távmunka Magyarországon

Mi is az a távmunka? A képlet nagyon egyszerű. Nem a dolgozó ingázik a munkahelye és otthona között, hanem a munkája utazik el őhozzá elektronikus úton. Nem kell hozzá más, mint egy számítógép interneteléréssel és saját e-mail cím. Számtalan - persze nem minden - munkát lehet elvégezni ebben a formában, kezdve az adatrögzítéstől a grafikai munkákon át a könyvelésig, fordításig, ügyvitelig és még sorolhatnánk. A munkaadó e-mailen vagy telefonon tartja a kapcsolatot a munkavállalóval, a bérezés pedig banki átutalással történik. 


Mese a hétmérföldes egérkattintásról
avagy hogyan próbált szerencsét a szegény asszony az interneten

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény asszony, meg egy szegény ember. Volt azoknak annyi gyerekük, mint az átlagcsaládoknak, még annál is eggyel több. Bizony, bár szorgosak voltak mindketten, mikor volt mit a tejbe aprítaniuk, mikor nem. Az már biztos, hogy szegények voltak, de bolondok nem, hát nem haboztak, az első adandó alkalommal befizettek az internetre, ha már ők nem utazhatnak a nagyvilágban, jöjjön a nagyvilág őhozzájuk. Mert, hogy szavamat ne felejtsem, azt azért hozzá kell tenni, hogy autójuk nem volt, biciklivel járt mind a négy gyerek, apjuk-anyjuk is, no de számítógépet azt szereztek nagy munkálkodással.


PROGRAMAJÁNLÓ
Tovább a cikkhez >>>

Kapsza Ágnes
Az emlékek kivetítése

A „magyar Chagall”-ként is emlegetett Ámos Imre grafikáiból a Francia Intézetben október 31-ig látható kiállítás. A tárlat szervezői ilyen módon is nagy példaképe mellé állítják a festőt, hiszen Ámosnak e jórészt közönség elé soha nem került rajzai egy időben láthatóak Budapesten a Zsidó Múzeumban kiállított Chagall-képekkel.


Színes

Nőtt a Mont Blanc

Csaknem három métert „nőtt” Európa legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc. 


Ál bin Laden

Az India északi részén lévő Rajasthanban a rendőrök letartóztattak egy turbános férfit, mivel azt feltételezték, hogy ő a szaúdi születésű terroristavezér, Oszama bin Laden. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni. (internetgraffiti)


Dzsungelhús-válság

2001. október 16-án zárult a magyarországi Dzsungelhús-kampány a Fővárosi Állat- és Növénykertben.


Pénzköltési szokások

A kutatók szerint a szüleink vannak ránk legnagyobb hatással pénzköltési szokásainkban. 


Hetek
Drótkötélen az iskolába

A Rio Negro őserdő borította völgye fölött, hetven kilométerre délkeletre Bogotától, Kolumbia fővárosától drótkötél feszül nyolcszáz méter hosszan a folyam két partja között: a „kötélpálya” kiindulópontján épp most készül útnak indulni az iskolába egy kilencéves kislány. Daisy Mora már hatévesen megtanulta apjától, hogyan kell a drótkötélen mindjárt végigsikló görgőcsigához erősíteni magát, hogy aztán kurta hatvan másodperc alatt átiramodjék a kétszáz méterrel alacsonyabban, a túlparton kialakított „érkezési oldalra”. 


Tollhegy

Megújult lapformátum

Engedjék meg, hogy elismerésemet fejezzem ki a Hetek megújult külseje kapcsán. Gusztusos az újság megjelenése, könnyebben olvashatóvá vált, és mintha tartalmában is jelentős pozitív változás állt volna be: az általam - eddig - nem túlságosan olvasott színes rovat is kifejezetten szórakoztató! És sorolhatnám a kedvenc szerzőket… 


Vélemény

Gadó György
Anthrax a Kálvin téren

Az még ugyan tisztázatlan, hogy a floridai lépfene-megbetegedéseket is az Oszama bin Laden vagy más hasonló figurák szervezett terrorcsoportjainak a számlájára kell-e írni, ám annyi már bizonyosnak látszik, hogy a halálos kór nem a kifürkészhetetlen természet szeszélye folytán jelent meg az amerikai szövetségi államban. Emberi kéz, gonosz szándék segítette oda.