Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Hiányzó kormánytöbbség

Immár a második alkalommal nem választották meg Bánk Attilát az Országgyűlés alelnökének. A kisgazda frakció egy része ennek ellenére kitart Bánk jelölése mellett, amit a kormánykoalíció is támogat. Ez azt jelenti, hogy e kérdésben már másodízben nem tudta biztosítani parlamenti többségét a kormányzat. A volt kisgazda frakció szinte megszámlálhatatlanul sokfelé szakadt, többen közülük már a 2002-es választások utánra gondolva lázasan keresik helyüket. Az egykor a párt üdvöskéjének számító Molnár Róbert és a Torgyán Józsefhez igencsak közelálló Kiszely Katalin nyíltan vállalva múltbeli ténykedését belépett a Fideszbe.


Bánk Attila. Kisgazdák is szavaztak ellene Fotó: MTI

Közben Lányi Zsolt, aki immáron az egyik új kisgazda tömörülés elnöke, az indulatoktól elragadtatva (k… anyáddal) válaszolt egykori párttársa, Szabó János honvédelmi miniszter előterjesztésére. (Igaz, utóbb elnézést kért, azt állítva, hogy amit mondott nem a miniszternek, hanem a mikrofonzsinórnak mondta. Az események közvetlen tanúi szerint ez nehezen hihető.)
Mint ismeretes, a kisgazda frakcióból immár bírói határozattal is kizárt Torgyán Józsefhez hű alelnök, Gyimóthy Géza helyett Bánk Attilát javasolja Szentgyörgyvölgyi Péter. A kisgazda frakcióvezető a Heteknek nyilatkozva durva obstrukciós magatartásnak titulálta a történteket. Mint mondta: nyilvánvaló, hogy nemcsak időhúzásról van szó az ellenzék részéről, hanem az MSZP és az SZDSZ a parlament 
működését is veszélyezteti. Ugyanakkor leszögezte: Az eseményekből következtetni lehet arra, hogy a Torgyán-féle vörös kommunisták lepaktáltak az MSZP zöldbáróival. 313 honatya vette át a szavazólapot, közülük 110-en adták vissza kitöltetlenül. A szavazási listából kiderült, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői mellett a Torgyán Józsefet támogató kisgazdák sem vettek részt a szavazásban. Bánk kudarcáról a Parlamentben tartózkodó huszonéves Gulyás Balázs győri kisgazdavezető, a Független Ifjúság vezetője telefonon értesítette a pártelnököt. Gulyás még a helyszínen vidáman újságolta a Heteknek, hogy Torgyán József nagyot kacagott elárulója kudarcán. Másnap Béres Béla, az FKgP alelnöke is megerősítette, hogy a Torgyán-hű kisgazdák örültek a szavazás sikertelenségének. „Mindezt természetes folyamatnak tartja a kisgazdapárt, hiszen minden tisztességes, az esküjéhez hű országgyűlési képviselő megakadályozta azt, hogy itt törvénytelen úton alelnököt válasszanak az országgyűlésnek. Elfogadhatatlan, hogy a kisgazdapárt nevével visszaélő frakcióvezető olyan alelnököt javasoljon a parlamentnek, aki még csak nem is tagja a pártnak”- emelte ki Béres Béla.
Lapunk megkereste Bánk Attilát, aki tömören úgy nyilatkozott, hogy ez az elutasítás szerinte nem a személyének, hanem a kialakult politikai helyzetnek szólt. Mindezek után Szentgyörgyvölgyi Péter közölte, hogy három hét múlva ismételten Bánk Attilát jelölik parlamenti alelnöknek, amennyiben az FKgP-frakció ezt megszavazza.