Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Gitárhangok grimaszra

Tátott szájjal nézhetik a gitárosok, ahogy a csúcstechnológia újabb szüleménye meglepi a zenei világot. Nem kell többé a pedálokkal bajlódni, elég grimaszolni, hogy elérjék a megfelelő hangeffekteket. Mindez 
a „mouthsizer” segítségével zajlik, amely a gitáros szájformájának megfelelően változtatja a hangokat. A fejre szerelhető kamera figyeli a szájmozgást, és átalakítja elektronikus zenei jellé. Ezután egy szintetizátor megadja a kívánt színezetet. (Time)


Talált tárgyak osztálya - on-line

Gyakran előfordul, hogy utazás közben egy étteremben, vagy egyszerűen az utcán sétálva elveszítünk egy értékes tárgyat, amelyet soha többé nem látunk viszont. Ezen a helyzeten segít az „idtagit” online követőrendszere, mellyel könnyen rátalálhatunk hiányzó tulajdonunkra. Az ötlet nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Minden egyes tag kap egy személyi azonosító számot, melyet védeni kívánt tárgyaiba belevéset. A szolgáltatók a megjelölt tárgyak részletes leírását és az előfizető e-mail címét adatbázisba veszik fel, illetve tárolják. Ha valaki megtalálja egyik azonosítószámmal ellátott tárgyunkat, egyszerűen el kell látogatnia a weboldalra, és meg kell adnia ezt a számot. Így a tulajdonos azonnal értesülhet arról, hogy megtalálták elveszett tulajdonát. A weboldal üzemeltetői kifejtették, hogy a felhasználók adatait szigorúan bizalmasan kezelik, a legfrissebb technológiák segítségével. A szolgáltatás valóban egyszerűnek tűnik, azonban - mivel nagyrészt az emberi jóindulaton alapul - kérdéses, hogy mennyire stabil. Ha mégis működik az elképzelés, akkor könnyen világszintűvé nőheti ki magát. (Jövőnéző)


Túl poros a londoni metró

Mint kiderült, egy negyvenperces út a londoni metrón legalább olyan káros az egészségre, mint két cigaretta elszívása. A Londoni Egyetem tudósai szerint az utasok és a metró dolgozói veszélyes mennyiségű port lélegeznek be, annak ellenére hogy a szennyezettség szintje nem haladja meg az egészségügyi törvényben megszabott szintet. Egy mélyen fekvő megállónál hetvenszerese volt a levegő porral való telítettsége egy átlag irodában jellemző értéknél. A felmérés vezetője szeretné elérni, hogy ionizáló berendezéseket helyezzenek el a földalatti hálózatba, amely kitisztítaná a porrészecskéket a levegőből. Ez egyben része lenne a metrómodernizációs programnak is. A szerelvények vezetői és a többi dolgozó pedig orvosi kivizsgáláson fog részt venni. (Ananova)