Vissza a tartalomjegyzékhez


Könyvsikerek

Chaim Potok: A kiválasztott - Az ígéret

Hogyan őrizheti meg az ember őszinte, igaz hitét az ostoba, szűk látókörű fanatikusok ellenében, akik a láng buzgó őrizőjeként csak gyűlöletet szítanak, acsarkodó légkört teremtenek, és azokat is minden erejükkel eltántorítanák a jó ügytől, akik pedig épp arra rendeltettek, hogy az ellentéteket összebékítsék, a tegnap és a holnap között tátongó szakadék fölött hidat emeljenek?
Erre a kérdésre keresi a feleletet Ruven, Chaim Potok két részből álló regénysorozatának főszereplője. A New York-i tinédzser fiú történetét A kiválasztott című regényből világszerte milliók ismerhették meg. Az ígéret lapjain a szemünk láttára érik bámulatra méltó gyermekből mindannyiunk számára követendő példát állító, sorsokat elrendező bölcs, fiatal rabbivá, akinek a szavára oda kell figyelnünk. (Ulpius-ház Kiadó, 2001)


Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Eredetileg 1942-ben megjelent, szuggesztív erejű regény a barátságról, a hűségről és az árulásról. Két régi barát évtizedek múlva újra találkozik, s végigbeszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét. Ám a tragédia mögött nem csupán emberi gyengeség rejtőzik: Márai német nyelven is nagy sikert aratott regényében egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti. (Helikon Kiadó, 2001)


John Follan: Carlos, a Sakál

„Lassan megfontolt mozdulattal kibiztosította az egyik gránátot és lehajította az örvénylő sokaságba. Carlos már odakinn volt, amikor az ördögi szerkezet felrobbant, fémszilánkok százaival lyuggatva át a fiatal férfi és felesége testét… Élőhalottak kísérteties tömege kavargott egymás hegyén-hátán. Láttam egy kisfiút, talán tizenkét éves lehetett. Egyre döbbentebben meredt a bal karjára - jobban mondva annak helyére.” - Egy szemtanú az 1974-ben Párizs belvárosában végrehajott merényletről. A könyv bemutatja, hogyan vált Iljics Ramirez Sanchez, alias Carlos venezuelai papnövendékből líbiai és palesztin szolgálatban álló „világforradalmár terroristává”. Dokumentumok a rózsadombi luxusvilláról, ahol Carlos „királyi életet élt”. A Sakál ma francia börtönben ül, de élete még mindig kész rejtély a világ előtt. (Gulliver Kiadó, 2001)