Vissza a tartalomjegyzékhez


Idényzárás a száguldó cirkuszban

Michael Schumacher rajt-cél győzelemmel zárta a 2001-es Forma-1 versenyszezont Suzukában a Japán Nagydíjon. Ezzel méltóan koronázta meg idei teljesítményét. A második helyezett a kolumbiai Montoya lett, míg a harmadik helyen Coulthard ért célba.


Búcsúzó klasszisok: Jean Alesi és Mika Häkkinen Fotó: Reuters

Schumacher így egy újabb rekordot állított be: a szezonbeli kilencedik győzelmét szerezte meg. Ráadásul a német ferraris által megszerzett pontok száma több, mint amit Coulthard és Barrichello, vagyis a világbajnoki második és harmadik helyezett pilóta együtt szerzett. 
„A rekordok mellett nagyszerűen végződött ez a szezon számomra és a csapat számára. A hosszú téli szünet előtt jó a csúcson végezni. Mindenki így szeretné befejezni a szezont” - mondta Schumacher. Testvérének már nem volt ekkora szerencséje. „Sajnos egy büntetés miatt elvesztettem a harmadik helyet. Azonban el kell fogadnom a büntetést, mivel ez a szabály, bár az előnyöm mindössze néhány tized másodperc volt. Az első bokszbeállás után úgy tűnt, hogy a sebességkorlátozó gomb Rubens Ferrariján beszorult, ezért kellett a bokszutca kijáratánál kielőznöm, nehogy beleütközzek. Mindent egybevetve, a szezon jobban sikerült, mint vártam volna” - nyilatkozta Ralf.
Button hetedik helye nagyszerű zárás a Benetton- Renault számára. Üröm az örömben, hogy Fisichella nem ért célba, pedig kétségkívül ő a gyorsabb benettonos pilóta, így nem sikerült jól utolsó versenye a csapattal. Trulli is utolsó versenyén vett részt, ő jövőre a Benettonhoz igazol. A Honda hazai pályáján sem tudott kiemelkedőt nyújtani - pedig két csapat is ezzel a motorral versenyzett. A kezdeti lendület ellenére az ugrásra készülődő nagymacska csapata maradt ott, ahol volt. Egyik jaguáros pilóta sem ért célba, így biztosan lesz min dolgoznia Niki Lauda csapatának a következő szezonra való készülődés közben. Mindenesetre a szezonzáró versennyel több dolognak is vége szakad. A Benetton-istállóból Renault lesz a jövő évben, és megjelenik a Toyota. Mika Häkkinen tíz év után visszavonul - elmondása szerint csak egy évre. Helyére Räikkönen igazolt a West-McLaren-Mercedeshez. Ráadásként két újonc is rajthoz áll jövőre: Takuma Sato a Jordannél, és Felipe Massa a Saubernél. (APR)


A 2001-es szezon végeredménye

Pilóták:

1. Michael Schumacher 123 pont 
2. David Coulthard 65 pont 
3. Rubens Barrichello 56 pont 
4. Ralf Schumacher 49 pont 
5. Mika Häkkinen 37 pont 
6. Juan-Pablo Montoya 31 pont 

Konstruktőrök:

1. Ferrari 179 pont 
2. McLaren 102 pont
3. Williams 80 pont 
4. Sauber 22 pont 
5. Jordan 17 pont 
6. BAR 17 pont