Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 35. szám, 2004. augusztus 27

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Háromszoros fordulat

Este ötkor Medgyessy még kőkeménynek tűnt. Mindezek dacára bejelentette, hogy leváltja Gyurcsány Ferenc sport-, Burány Sándor munkaügyi és Csillag István gazdasági minisztert. Kuncze erre kijelentette: az SZDSZ-nek elfogyott a bizalma.


Szobota Zoltán
Győzelem doppingvizsgálat nélkül

Miután az épületen kívül csoportosuló újságírók beengedést nyertek és elfoglalták állásaikat, Juhász Ferenc az ügyrendi előkészítő bizottság elnöke bejelentette a szavazás végeredményét - amit egyébként már mindenki tudott a bentről kiszivárgó küldöttektől. A 623 érvényes szavazatból 453-at Gyurcsány Ferenc volt sportminiszter kapott. Sikerét talpra ugrók vastapsa köszöntötte, ő pedig a színpad felé haladva Kovács Lászlót és Lendvai Ildikót. Kiss Péterrel - aki mindössze 166 voksot gyűjtött be - paroláztak, majd a győztes lépett a mikrofonhoz. 


Életmód

Makki Marie-Rose
Terror az iskolában

Az iskolai agresszió, az úgynevezett bullying-jelenség erősödése miatt számtalan országban kongatják a vészharangot a szakemberek. A fegyelmezés csődje és a fokozott erőszak az óvodákban és iskolákban mindennapi tapasztalat, s a jelek szerint az érintettek egyre kiszolgáltatottabbak, egyre nehezebben tudnak úrrá lenni az ilyenfajta helyzeteken. A megfélemlített légkörben - amikor agresszív gyerekek szüleik közönye vagy akár támogatása mellett terrorizálnak osztálytársakat, de akár tanárokat is - mindegyik fél vesztessé válik, életre szóló károkat szenved. A család kevéssé megtartó erő, sokkal inkább egy másik „front” a kisdiákok életében, így az iskolákra szinte teljesíthetetlen nevelési feladatok hárulnak.


Takács Gabriella
Plasztikus valóságshow

Szépségplasztikai műtétet sugároz szeptembertől az egyik hazai kereskedelemi csatorna. A külföldi mintára létrehozott produkcióban a páciensek kilétük felfedéséért cserébe ingyenesen eshetnek át az egyébként minimum százezer forintos nagyságrendű beavatkozásokon. 


Fókusz

Hack Péter
Az alagút vége?

„Csak a zűrzavar és a káosz volt biztos lapzártánkkor a kormány átalakulásával kapcsolatban.” Ezzel a mondattal foglaltuk össze a belpolitikai helyzetet egy héttel ezelőtt. (. Hetek, 2004. augusztus 19.) Ugyanezzel a mondattal jellemezhetjük a helyzetet ma is. Cikkünkben az elmúlt napok eseményei által felszínre került kérdések egy részét tekintjük át. Az események akkor kezdtek kontrollálhatatlanná válni, amikor Medgyessy Péter szabadságáról hazatérve nekilátott kormánya átalakításának. A személyi változásoknak az a része, ami az MSZP-t érintette (a sportminiszter és a munkaügyi miniszter leváltása, államtitkárok menesztése), nem váltott ki különösebb vitát, vagyis az MSZP vezetése támogatta a miniszterelnök elképzeléseit. A kisebbik koalíciós párt azonban elzárkózott attól, hogy az SZDSZ által jelölt gazdasági miniszter, Csillag István leváltásához hozzájáruljon. A miniszterelnök ennek ellenére, alkotmányban biztosított jogaira hivatkozva bejelentette Csillag menesztését is.


Hechs László
Miniszterelnöknek máshol is nehéz

Ariel Saron szorult helyzetbe került. Az izraeli miniszterelnök idáig is „gúzsba kötve táncolt”, ám mostanára mozgástere jelentősen leszűkült. Pedig elképzelése, a „Gázai-szétválasztási terv” nem volt eleve rossz. A korábbi béketeremtési kísérletek, az oslói folyamat és a nemzetközi kvartett békemenetrendje, a „road map” a Palesztin Hatóság hajthatatlanságán bukott meg. Világossá vált, hogy Arafat és a palesztin terrorszervezetek a békét taktikai manőverként, tranzitállomásként kezelték az Izrael végső felszámolásához és a nagy, a Földközi-tengertől a Jordán folyóig húzódó palesztin állam megalakításához vezető úton. Ez lehetetlenítette el a konfliktus békés megoldását, amelyben a kétállami megoldás határvonalait a szemben álló, de megbékülő felek kölcsönös egyetértésben jelölhették volna ki. Arafat Camp Davidben visszautasította a tartós békét, és terrorháborút indított. Bár a nemzetközi kvartett békemenetrendjét a palesztinok elvben elfogadták, a terror gyakorlatilag folytatódott. Ezzel a válság kétoldalú rendezése ellehetetlenült. (. Hetek, 2004. július 23.)


Gazdaság

Kovács Klára
Távolabb az eurótól
Interjú Hegedűs Miklóssal, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatójával

- Mindezek mögött a magyar gazdaság makrogazdasági teljesítményének kedvező megítélése áll, hiszen az elmúlt fél-egy évben jól látható javulás jelei mutatkoztak. Szembetűnő mind a gazdaság, mind az export növekedése, vagy az egyensúlyi mutatók javulása. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden fenékig tejfel. Vitatható például, hogy teljesül-e az ez évre tervezett 4,6 százalékos deficit, magas a fizetési és külkereskedelmi mérleg hiánya is, de a javuló tendencia egyértelműen kimutatható. Amennyiben nem lesz törés a világgazdaságban, biztató a jövő, hiszen egészségesek a gazdaság fundamentumai. Másik szempont, hogy a külföldi befektetőket nem különösen érdeklik a napokban zajló belpolitikai események, nem rázza meg őket a miniszterelnök-csere, és ez mutatkozik meg a tőzsdei árfolyam mozgásán és a forint árfolyamának stabilitásán. 


Héder Mónika
Kína nagy falat

Nem irigylésre méltó a világ negyedik, egyben Európa legnagyobb autógyártó cégének számító Volkswagen konszern helyzete. A cégcsoport tőzsdei értéke az elmúlt két évben 11 milliárd dollárral zsugorodott, adózott eredménye pedig közel harmadára esett vissza. A konszern nyereségének drasztikus romlása 2004 első felében tovább folytatódott, és az év végi prognózisok sem túl biztatóak. Fizetésemelésről szó sem lehet a közeljövőben, sőt a mostani bérért többet kell dolgozniuk az alkalmazottaknak. 


Benke László
Licensz a Mikulásra

A nyolcvanas években a Vatikáni Bank körül zajló botrányok óta nem jön egyenesbe a Szentszék büdzséje. A Vatikán állam tavalyi, éves költségvetését 9,5 millió eurós (2,4 milliárd forintos) deficittel zárta - ismertette júliusban Sergio Sebastiani bíboros, a Szentszék vagyonkezelése prefektúrájának elnöke a Vatikán gazdasági ügymenetét felügyelő bíborosi bizottság idei ülésén elkészített jelentését. A részletes adatok szerint a Szentszék 2003. évi teljes bevétele 203,6 millió euró volt, a kiadásai pedig 213,2 millióra rúgtak - innen a 9,5 milliós kiadástöbblet. Az éves mérleg ugyanakkor javuló tendenciát mutat, a tavalyi hiány ugyanis 29 százalékkal kisebb a 2002-esnél (az akkori, lényegesen nagyobb veszteség ugyanis 13,5 millió eurót, azaz 3,4 milliárd forintot tett ki. 


Galambos Zsolt
A pénzváltók asztalánál

Ha nyár, akkor pénzváltás. Ha pénzváltás, akkor pénzváltó - és itt kezdődnek a gondok. Nem könnyű eldönteni, hol vásároljunk devizát, bankban vagy utcai pénzváltóknál, annál is inkább, mert az idén szemlátomást kevesebb pénzváltó működik, egyre több a féllegális üzlet. A folyamat a K&H-botrányhoz köthető, mióta ismertté vált a Kulcsár-féle „pénzmosoda”, egyre több bank vonult ki az utcai pénzváltókkal való kapcsolatból, s így egyre több kis cég kényszerül a fekete vagy a szürke szférában tevékenykedni. Valutapiaci körképünk segítséget kíván nyújtani a gyorsabb és biztonságosabb ügyintézéshez.


Háttér

Három kívánság

A középiskolás kollégisták több, mint négyötöde kipróbálta már a dohányzást vagy jelenleg is - alkalmilag vagy rendszeresen - dohányzik. Több, mint 96 százalékuk fogyasztott már életében alkoholt, 26 százalékuk pedig már használt valamilyen illegális kábítószert. Többek között ez derül ki a pécsi Fact Intézet által a Hajnóczy József Ifjúsági Egyesület megbízásából és a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával készült felmérésből, amelyben 22 középiskolai kollégiumból 3500 diák vett részt.


Szobota Zoltán, Bozó Gábor
A halál követei

Brutális kegyetlenséggel végezte ki édesanyját egy tizenhét éves nógrádi lány. Az eset megdöbbenést váltott ki a falubeliekből, bár úgy tűnik, kezdhetnek hozzászokni az ilyen ügyekhez, hiszen a szomszéd faluban pár héttel a történtek előtt épphogy meg tudtak akadályozni egy hasonló forgatókönyv alapján zajló családi drámát. 


Hetek-hírösszefoglaló
Kiszivárgott a beüzemelés

Újra beüzemelték a paksi atomerőmű tavaly áprilisban üzemzavar miatt leállított kettes blokkját. Erről a lépésről az erőmű napokig nem adott tájékoztatást, amikor ez mégis megtörtént, hangsúlyozták: a munkálatok hatósági ellenőrzés mellett zajlanak. Zöldszervezetek és ellenzéki politikusok szerint az atomerőmű előbbre tartja saját gazdasági érdekeit, mint a biztonsági szempontokat. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
A barlang rejtélye

Mel Gibson passió-filmje után most egy másik Gibson (az előbbinek nem rokona) rázta fel a vallásos és vallástalan világot szenzációsan tálalt bejelentésével. A Shimon keresztnevű brit régész azzal a bejelentéssel rukkolt elő, hogy Jeruzsálem mellett megtalálta Keresztelő János barlangját, benne egy általa használt mikvével (zsidó rituális fürdő). A hírt a világ valamennyi hírügynöksége vezető helyen tálalta. A hírrel egyidőben Shimon Gibson már piacra is dobta a Keresztelő János barlangja: egy megdöbbentő régészeti felfedezés, amely újraírja a kereszténység történetét című kötetét, melyhez néhány nap múlva már akciós áron is hozzá lehetett jutni az internetes könyváruházakban.


Külpolitika

Mérő Miklós
Az imám harcosai

„Ha az amerikai erők visszatérnek támaszpontjaikra, és Nedzsefben helyreáll a béke, akkor asz-Szadr harcosai átadják a szent hely, az Ali imám mecsetje fölötti ellenőrzést a nedzsefi vallási elöljáróknak, és újra egyszerű állampolgárok lesznek” - mondta hétfőn Ahmed Sajbáni sejk, Muktada asz-Szadr radikális síita vezető szóvivője. „Ha be is fejeződnek a harcok Ali imám mecsetje körül, és át is adjuk a mecset kulcsait a síita vallási vezetőknek, a szent hely őrzését továbbra sem engedjük ki a kezünkből, azt változatlanul a Mahdi Hadserege látja majd el” - hangoztatta asz-Szadr, néhány órával az előtt, hogy Sajbáni sejk a fentieket közölte.


Hetek-összeállítás
Emberi mulasztás vagy embertelenség?

Két utasszállító repülő zuhant le szinte egy időben kedden Oroszországban. A kilencven halálos áldozatot követelő szerencsétlenség mögött az orosz hatóságok terrortámadást gyanítanak. 


Széchey Noémi
Saronnak mégis igaza volt?

„Fontosak a nyilatkozatok, de a tettek is legalább annyira fontosak” - jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a hét elején Párizsban tett váratlan látogatása során, melyre azt követően került sor, hogy ismeretlen tettesek felgyújtottak egy zsidó szociális központot Párizs XI. kerületében.


Márer György, New York
Kerry elkésett harca az igazságért

Továbbra is a figyelem középpontjában áll John Kerry vietnami múltjának értékelése az amerikai elnökválasztási kampányban. Két héten belül képernyőre kerül egy háborús veterán által készített dokumentumfilm, amelyben volt hadifoglyok vallanak arról, milyen demoralizáló hatást váltottak ki Kerry harminc évvel korábbi, a Vietnamban elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos kijelentései. 


Publicisztika

Siposhegyi Péter
Eörsi Pista igazsága

Ilyen címmel valamikor régen szocreál filmeket készítettek. Adott volt az igazságát kereső pozitív parasztgyerek, aki megmérkőzött a párt soraiba férkőzött retrográd elemekkel, volt földbirtokosokkal s más fura űrlényekkel. Eörsi Pista legfőbb bűne, hogy már akkor is élt, amikor ilyesmik történtek, sőt akár segéddramaturgja is lehetett volna egy ilyesminek, hiszen ne tessünk azt képzelni, hogy Révai oly igénytelen lett volna, mint a késői utódok.


Riport

Vizin Balázs
Vadkacsák

Pereházy Pál, alias Pepe a leányfalui Vadkacsa vízitelep vezetője. Magyarország vizein kívül és a környező országok folyói mellett Dél-Amerikát is behajózta már. Meggyőződése, hogy a vízen - mivel emberéletekről van szó - rendben kell menni a dolgoknak. S a keménykezű kapitány szigorúan meg is követeli mindezt a gyerekektől, akik ennek ellenére szívesen járnak le a szépen virágzó telepre.


Hajdú Sándor
Nomádok Európa peremén

Kora reggel van még, csak a kecskéket vitték ki a legelőre, a tehenek csak egy óra múlva mennek. A tájat sűrű köd borítja, a hegy sem látszik, csak sejteni az árnyékát. Ebből a „tejfölből” egy magányos szekér alakja bontakozik ki lassan. Aztán a hang is eljut hozzám, nevetés, igazi, szívből jövő hangos felszabadult kacaj, majd rögtön utána egy énekszó követi. Az énekest nem látni, a szekeret ugyanis vastag ponyva fedi. Petőfi jut eszembe, a négyökrös szekér, bár itt csak egy lógós fejű gebe patája csattog monotonon. Állok, és úgy érzem, mintha hirtelen a múlt században lennék. „Buona Ziau!” - köszönök harsányan a szekér felé.


Sport

Németh Szilárd
Olimpiai botrányok

„Minden egyes, doppingvétség miatt kizárt sportoló egy győzelmet jelent a játékok számára” - nyilatkozta az athéni játékok megnyitásának napján Marc Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Ennek értelmében a magyar csapat több győzelemmel is „megajándékozta” a nyári játékokat, sportolóink egyéb botrányai, kihágásai pedig nem a legjobb fényt vetették a magyar csapatra.


Tihanyi Péter
Athéni telefonbeszélgetés Vitray Tamással

„Sikereink ellenére nem igazán jó magyarnak lenni most Athénban. Botrányaink kioltják az örömöt. ”


Sebestyén István
Kézilabda: bravó fiúk, hajrá lányok

Női kézilabdásaink egyelőre a várakozásoknak megfelelően, a férfiak viszont minden előzetes elképzelést túlszárnyalva szerepelnek az athéni olimpián. A Mocsai-csapat lapzártánk után a világbajnok franciákkal mérkőzik a négy közé jutásért, a Skaliczki-legénység viszont már a döntőbe kerülésért küzd a horvátokkal. Az eddigi teljesítményt Csoknyai Istvánnal, a Fotex Veszprém 164-szeres válogatott átlövőjével értékeltük. 


Szabadidő

Dominik Szilvia
Menyegző a Cionon

„Ha elfeledlek téged, Jeruzsálem…” A 137. zsoltár híres sorát a haszid zsidó esküvőkön közvetlenül a pohártörés előtt szokták játszani. A zsidó hagyományban a menyegző, az esküvő nemcsak férfi és nő kapcsolata, de egyúttal Izrael és az Örökkévaló szövetségének szimbóluma is, akárcsak az erev sabbat, a szombat fogadása. A szövetség város-szimbóluma Cion, illetve egész Jeruzsálem. Ezért a Menyegző a Cionon, a Sabbathsong együttes új CD-je már címében is túlmutat a zsidó esküvő hangulatán: annak a hagyományokban rejlő, bibliai gyökerekig visszanyúló tartalmának felidézése mellett Theodor Herzlnek, a modern politikai cionizmus idén száz éve elhunyt atyjának emléke előtt is tiszteleg. 


G. L.
Bevizsgált étrendkiegészítők

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által a közelmúltban végzett, az étrendkiegészítőkkel foglalkozó vizsgálat során laboratóriumban ellenőrizték, hogy a termékeken feltüntetett vitamin- és ásványianyag-mennyiségek megfelelnek-e a valóságnak. Az ellenőrzés során a vizsgált 50 termékből mindössze 7 termék esetében nem találtak eltérést, kifogásolnivalót. A hét megfelelt készítmény: Sana+ Fitten 40+év felett pezsgőtabletta; KNEIPP magnezium + kalcium gyümölcsízű pezsgőtabletta, illetve citromízű tabletta; Dr. Theiss Coenzym Q10+ Magnézium +E-vitamin; Ambrosia Carnivit Max L-Carnitin/ mg komplex étrendkiegészítő; Kalcium Magnézium Cink étrendkiegészítő rágótabletta; Jooó szopogatós C-vitamin tartalmú, narancs ízű, cukormentes tabletta.


Színes

Kéregető sumák legényanya

Nem az általa elvártaknak megfelelően jövedelmezett a kéregetés egy brazil város koldulásból élő lakosának. A férfi azonban csakhamar felfigyelt arra, hogy nőtársai konyhájára sokkalta többet hoz a koldulás, mint jómagának. Samuel Bonilla úgy okoskodott, hogyha terhes kismamának álcázva járja alamizsnáért könyörögve a város utcáit, legalább háromszor akkora „jövedelemre” tehet szert, mint egzisztenciális válságban lévő férfiként. Ám a manőver csak ideig-óráig működött. A férfit az egyik járókelő jelentette fel, akinek feltűnt, hogy a kismama már két éve áldott állapotban van, és a születendő lurkónak még mindig semmi nyoma. (Ananova)


DUMA PLÁZA

A kapitalizmus az ember ember általi kizsákmányolása. 


Dzsingisz kán írástudó volt?

Egy kínai történész szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az egykori roppant mongol birodalom feje, Dzsingisz kán nemcsak, hogy ismerte a betűket, de maga is igen különleges, jó stílusban írt, és nem okozott nehézséget számára az olvasás sem. A történészek mindeddig bizonyosak voltak abban, hogy a nagy uralkodó írástudatlan volt, hiszen a mongol írásbeliség első nyomai a 13. század elejéről datálódnak, abból az időből, amikor Dzsingisz kán már a negyvenes éveit taposta. Ebben az életkorban - tételezték fel a kutatók - az uralkodónak a kiterjedt birodalom irányítása mellett valószínűleg már nemigen jutott ideje arra, hogy írni-olvasni megtanuljon. 


Menyegző a vadonban

Azok a párok, akik eddig csak ábrándoztak egy igazi „vad” lakodalomról, mostantól akár valóra is válthatják álmukat Szingapúr legcsodálatosabb vadasparkjainak élőlényei között. A friss házasok a Szingapúri Vadvilág Rezervátum által irányított Szingapúri Állatkert és a Jurong Madárpark vidám ceremóniái közül választhatnak. „A párok egyéni beállítottságtól függően pillangók, galambok, mandarinkacsák, flamingók, elefántok vagy lovak társaságában ünnepelhetnek.” Fanny Lai, a Szingapúri Állatkert vezető igazgatója szerint ezek a különleges élményt nyújtó esküvők ideálisak lehetnek azok számára, akik a hagyományos, szállodában vagy étteremben tartott ünnepségek helyett valami más választási lehetőséget keresnek. A speciális rendezvények kiterjeszthetők az esküjüket megerősíteni kívánó vagy az évfordulójukról extrémebb módon megemlékezni vágyó házasok számára is. A „Repeső Szívek Ünnepélyét” trópusi esőerdőben, repdeső pillangók között ülheti meg a násznép, míg az „Elbűvölő Paradicsomi Banketten” a párok elefántháton vagy ló vontatta kocsiban való „drámai” színrelépését csodálhatják meg a meghívottak. Ami a költségek „vadságát” illeti, nos a természet szépséges ölén zajló ünnepségek árai vendégenként harmincöt dollártól, azaz körülbelül hétezer-kettőszáz forinttól kezdődnek. (AFP)


Bocifesztivál

Svédországban sem kellenek a szent tehenek. A stockholmi aktivisták titkos csoportja egy életnagyságú üvegszálas tehén elpusztításával fenyegetőzik, amit egy kültéri kiállításról loptak el. A Militant Graffiti Artists egy újságnak küldött videokazettán azt követelte, hogy azokról a műtehenekről, amiket Stockholm utcáin kiállítottak ezen a nyáron a „Tehén Parádé” keretein belül művészi alkotásként, „jelentsék ki, hogy azok nem művészi alkotások, máskülönben a teheneket elpusztítják”.


Az olimpiáról kitiltott tárgyak

Noha magától értetődő, hogy a görög kormány hivatalosan is megtiltotta az olimpiai eseményekre látogatók számára, hogy robbanóanyagot vigyenek magukkal a helyszínekre, emellett arra is megkérte őket, hogy gördeszkáikat, hangulatkeltő eszközeiket, aprópénzüket, illetve a nem hivatalos olimpiai pólóikat szintén hagyják otthon. És itt még nincs vége a tiltott tárgyak listájának. Az egy négyzetméternél nagyobb transzparensek szintén elkobzásra kerülnek, csakúgy, mint a motorkerékpárok, biciklik, sőt, még az ártatlannak tűnő frizbi is. „Bárki, aki észreveszi egy ilyen tárgy jelenlétét, vagy meglát egy olyan személyt, akinél a felsorolt tárgyak közül valamelyik megtalálható, az köteles haladéktalanul értesíteni a rendőrséget, mivel a biztonság mindannyiunk érdeke” - hangzik a Közfelügyeleti Minisztérium kiadványa. 


Pénzéhes négylábú

Egy, a kocsijához éppen visszaérkező hölgy megdöbbenve konstatálta, hogy autóban hagyott kutyája öklendezni kezdett, mindemellett 380 eurójának is lába kelt. A hölgy kezdetben nem is tudott másra gondolni, csak arra, hogy tolvajok léptek olajra az összeggel, és ők próbálták meg elaltatni az állatot. Csak később vette észre, hogy a torkos kutyus falta fel a gazdi bankjegyeit. A német asszony ugyanis néhány bankót a hátsó ülések mögé rejtett, amit az eb véletlenül megtalált, és szorgalmasan el is fogyasztott. Nem sokkal később állatorvosi asszisztencia mellett mentették meg a bankókat a kutyus gyomrából. Még egy jó hír a gazdi számára: az eb gyomrából előhalászott pénzek a továbbiak során is zökkenőmentesen felhasználhatóak. (Reuters)


Mi van a képen?

4. Óriási meglepetés az athéni olimpián