Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Saronnak mégis igaza volt?

„Fontosak a nyilatkozatok, de a tettek is legalább annyira fontosak” - jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a hét elején Párizsban tett váratlan látogatása során, melyre azt követően került sor, hogy ismeretlen tettesek felgyújtottak egy zsidó szociális központot Párizs XI. kerületében.


A felgyújtott zsidó központ Párizsban. Attrocitások naponta Fotó: Reuters

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter előre nem tervezett párizsi látogatásáról hétfőn döntött, azt követően, hogy Párizs XI. kerületében ismeretlen tettesek felgyújtottak egy zsidó szociális központot szombatról vasárnapra virradóra. A korábban zsinagógaként, az utóbbi évtizedekben a rászorulók számára ételt és melegedőt biztosító intézményként használt épület falán horogkeresztek mellett „halál a zsidókra” és „a világ szebb lesz, ha nem lesznek benne zsidók” feliratot találtak a tűzoltók, ugyanakkor „Franciaországot a franciáknak” és „Éljen az iszlám” szövegek is olvashatók az előzőek mellett. A gyújtogatást egy iszlám terrorszervezet vállalta magára egy svájci bejegyzésű internetes honlapon keresztül, azonban a hatóságok nem igazán tartják hitelesnek a forrást, mivel a honlap nem lenyomozható, és véleményük szerint egy nemzetközi terrorszervezet számára nem jelent igazi célpontot egy szociális központ.
Salom a történteket követően azért döntött a látogatás mellett, mivel a tények azt bizonyítják, hogy továbbra sincs javulás a franciaországi zsidók helyzetében. (Mint ismeretes, alig több mint egy hónappal ezelőtt Ariel Saron izraeli miniszterelnök felszólította a franciaországi zsidókat, hogy vándoroljanak ki Izraelbe, mert Franciaországban „elszabadult” az antiszemitizmus. Akkor Párizs elfogadhatatlannak minősítette ezt a megjegyzést.) Az izraeli diplomata szerint az antiszemita megnyilvánulások számára komoly bátorítást jelentenek a zsidó állam elleni sorozatos diplomáciai fellépések. Izrael számára ugyanis egyértelmű, hogy az általa régóta az egyik leginkább Izrael-ellenes európai országnak tekintett Franciaország a különböző nemzetközi fórumokon rendszeresen annak érdekében taktikázik, hogy Izrael tűnjön felelősnek a zsidó-palesztin konfliktusért (és ezen az intifáda 2000-es kirobbanása sem változtatott). Jacques Chirac francia köztársasági elnök ma szinte az utolsó olyan politikus Európában, aki támogatja Jasszer Arafatot - akit nem olyan régen keresett fel Michel Barnier francia külügyminiszter ramallahi házi őrizetében. 
Salom párizsi látogatása során találkozott többek között francia kollégájával, Michel Barnier-val, valamint a francia belügyminiszterrel, Dominique de Villepain-nel. A találkozók során az izraeli diplomata hangot adott az elmúlt fél évben megsokszorozódott antiszemita megnyilvánulások, így a múlt hétvégi gyújtogatás keltette aggodalmának, ugyanakkor - a két ország közötti feszültségek enyhítése érdekében - bátorítónak minősítette a francia hatóságok utóbbi időben egyre határozottabb kötelezettségvállalását az antiszemita és rasszista megnyilvánulások visszaszorítására. Salom felhívta a sajtót, a bíróságokat, az oktatási intézményeket, hogy „együtt vegyék fel a harcot a jelenségek visszaszorítására”.
Dominique de Villepain francia belügyminiszter a találkozók során elismerte, hogy az elmúlt időszakban megsokszorozódtak az antiszemita megnyilvánulások Franciaországban. A francia belügyminisztérium adatai szerint az idei év első hét hónapjában százhatvan bűncselekményt követtek el zsidó személyek vagy tulajdonaik ellen, míg a tavalyi év hasonló időszakában „mindössze” hetvenötöt. (Érdekes adat, hogy arabok ellen idén kilencvenöt rasszista bűntettet követtek el, míg a Franciaországban élő arabok száma tízszer akkora, mint a franciaországi zsidó közösség létszáma.) A belügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette a kialakult helyzetet, és a francia hatóságok teljes mozgósításáról biztosította az izraeli diplomatát.
A francia politikai vezetők számára valóban egyre fontosabbá válik, hogy lerombolják a róluk kialakult negatív képet, melyet bizonyít, hogy - többek között - Jacques Chirac köztársasági elnök, Jean-Pierre Raffarin kormányfő és Bertrand Delanoe párizsi polgármester mind élesen elítélték a hétvégén történteket, együttérzésükről biztosították a zsidó közösséget, és ígéretet tettek arra, hogy a tettesek a legszigorúbb büntetést fogják kapni.
Salom kifejezte, hogy „szeretné látni, hogy ezek (az ígéretek) a tettek szintjén is megjelennek, és emlékeztetett arra, hogy Franciaország a héten ünnepli a hatvanadik évfordulóját annak, hogy Párizs felszabadult a náci elnyomás alól, majd hozzátette: „senki nem gondolhatja, hogy alig hatvan év elteltével a zsidók újra fenyegetettek legyenek Európában”.