Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Plasztikus valóságshow

Szépségplasztikai műtétet sugároz szeptembertől az egyik hazai kereskedelemi csatorna. A külföldi mintára létrehozott produkcióban a páciensek kilétük felfedéséért cserébe ingyenesen eshetnek át az egyébként minimum százezer forintos nagyságrendű beavatkozásokon. 


A Fox TV néhány szereplője műtét előtt és után 

Az amerikai Fox Televízió, meglovagolva a reality show trendet, néhány hónappal ezelőtt meglepő vállalkozásba fogott. A csatorna úgy döntött, hogy egy plasztikai sebész szikéjével a nézők szeme láttára farag kecses hattyúkat az önként jelentkező „rút kiskacsákból” - azaz többnyire olyan húszas vagy harmincas éveikben járó anyukákból, akiknek többsége elvesztette esztétikus kinézetébe vetett hitét gyermekei megszületése után. Legalábbis ez derül ki a műsor tizenhét fős szereplőgárdájának nyilatkozatait végigböngészve. A Swan, azaz Hattyú című műsor célkitűzése: nyolcfős, többnyire életmód-tanácsadókból, plasztikai sebészekből, kozmetikusokból, fodrászokból és a szépségipar különböző területein ténykedő szakértőkből álló csapat segítségével három hónap alatt „formába hozni” a versenyzőket. A valóságshow-őrület hagyományainak megfelelően „a végén csak egy maradhat”, akit persze látványos ceremóniák közepette szépségkirálynővé koronáznak majd. 
Úgy tűnik, hogy a hazai kereskedelmi televíziózás sem szeretne lemaradni amerikai kollégája mögött. A műsor Amerikából importált, némileg átalakított hazai kistestvérét A Nagy Átalakulás címmel ősztől sugározza a tv2. A műsor keretében kamerák előtt végeznek plasztikai műtéteket, mégpedig olyan személyeken, akiknek önerőből nem telne rá. A műsor hazai formátuma már jóval képernyőre kerülése előtt felborzolta a kedélyeket. A tv2 szóvivője, Lóránt Gergely állítása szerint a szeptemberben induló műsorra, amely legalább az év végéig látható lesz a csatornán, már eddig is több százan jelentkeztek. A szóvivő lapunknak azt is elárulta: tizennyolc éves átváltozni vágyó éppúgy jelentkezett, mint ötvenéves. A magyar változatban a szépségkirálynő-választás és mindennemű életmód-tanácsadás kimarad a repertoárból, a fő attrakció a műtét közvetítése lesz. 

A témával kapcsolatban igyekeztünk szóra bírni hazai plasztikai sebészeket is, de egyfajta véleménystop érzékelhető szakmai berkekben. A megkérdezettek többsége a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) hivatalos állásfoglalására hivatkozva utasította el a megnyilatkozást. Egyikőjük, dr. Csuha Lajos plasztikai sebész azonban, aki közel 25 éves pályafutása során sok ezer páciensen végzett esztétikai műtéteket, határozott ellenérzésekkel viseltetik a tervezett műsorral kapcsolatosan. „Őszintén szólva, én hányingert kapok az egésztől. Persze, ez most furcsának tűnhet egy szakmabeli szájából, és lehet, hogy kicsit olyan, mintha magam ellen beszélnék. De akkor sem tetszik, hogy ha bizonyos orvosok az érdekeiknek megfelelően cirkuszi mutatványt szeretnének csinálni a szakmából, én már csak egy ilyen konzervatív szakember vagyok - mondta el kérdésünkre a doktor. - A plasztikai sebészet nem fodrászat vagy kozmetika; némelyik beavatkozás majdnem vetekszik egy szívműtét komolyságával. Ráadásul a szakemberekhez fordulók 80-90 százaléka meglehetősen komoly pszichés problémákkal küszködik, ami megtetézve a hirtelen ismertté válás terheivel nem kis kihívást jelent számukra” - állítja a szakember. „A műsorötlet persze nem újkeletű; csakhogy amíg régen már egy sztár arcfelvarrása vagy egy megbetegedést okozó szilikonimplantátum elég volt ahhoz, hogy médiaszenzáció legyen belőle, ma már nem működik ugyanez, az ingerküszöb emelkedik. Persze, megértem, hogy a média helyzetében a piaci viszonyok és a versenyhelyzet kulcskérdés. Végül is, ha ezt vesszük alapul - a kamerák előtt ma már lehet szülni, operálni vagy akár boncolni is” - véli dr. Csuha Lajos. 

A MPHEST főtitkára, dr. Sikos Géza plasztikai sebész szerint szakmai berkekben még nem tudnak konkrét véleményt megfogalmazni azzal kapcsolatosan, hogy jó ötlet-e esztétikai műtéteket végezni televíziós nyilvánosság előtt, mivel műsora válogatja, hogy jól vagy rosszul végzik-e el benne a műtéteket. „A MPHEST-nek természetesen van állásfoglalása a kérdéssel kapcsolatosan. Amitől viszont a leginkább tartunk - mondta el lapunknak - az az, hogy a televízióval szerződésben lévő kollégának nem feltétlenül lesz meg a szükséges beleszólási lehetősége a műsorba a szakmai részeket illetően.” 
Az MPHEST állásfoglalásában kifogásolja a kereskedelmi televíziók esetében valószínűsíthető egyoldalú szerződési feltételeket, amelyeket a műsorban részt vevő szereplőknek kötelezően alá kell írniuk. A szakmai fórum azt is szeretné, hogy a műtéteket nyilvánosság előtt végző orvosoknak jogosultságuk legyen az adásba kerülő anyagok szakmai szemlézésére és korrekciójára, ha a helyzet éppen úgy kívánja. 
A Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke, dr. Benoist György kérdésünkre úgy vélekedett, hogy a nyilatkozat figyelembevételével megengedhető egy ilyen műsor, ha a páciens beleegyezését adta a nyilvános műtétekbe. Ám a műtét kapcsán nem hangozhat el a kezelőorvos vagy a beavatkozást végző intézmény neve, illetve hirdetése sem. 
Nem lenne teljes a lista a potenciális nézők véleménye nélkül. Egy huszonéves lány, Éva úgy gondolja: csak akkor vetemedne arra, hogy egy ilyen típusú műsor szereplője legyen, ha kifejezetten egy női Quasimodo lenne, és egyben olyan szegény, hogy semmilyen más lehetősége nem volna egy ilyen műtétre. A negyvenes éveiben járó Zsuzsa szerint elképesztő, hogy a televízió teljesen behatol az emberek magánéletébe, először az otthonukba, a hálószobájukba, most meg már a testükbe is befurakszik. Szerinte egy ilyen típusú műsorban részt venni olyan, mintha az ember az élő testét adná el orvosi célokra. Mindkét megkérdezett úgy látta: a leghajmeresztőbb az egészben a műtét élő közvetítése. Ugyanakkor mindkét hölgy megnézi majd a műsort, már csak a kíváncsiság miatt is.