Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Háromszoros fordulat

2004. augusztus 18., szerda: 
Medgyessy Péter a tervezett kormányátalakítás kapcsán meglátogatta az SZDSZ-frakciót. A liberálisok egyébként válságos állapotban voltak a belső ügyeik folytán, több forrásunk is azt állította: Kuncze Gábor pártelnök már lemondásra készült. A frakcióülésen a miniszterelnök ragaszkodott az SZDSZ-es Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter leváltásához, míg a frakció - mindössze egy-két képviselőt leszámítva - éppen az ellenkezőjéhez ragaszkodott. Elhangzott a jelszó: nem Csillag-, hanem Medgyessy-ügy van. 
Medgyessy az MSZP-frakcióban pedig azt hangsúlyozta: kisebbségben nem kormányozik, ha kell, kooperatív a jövőt tekintően. Ezt többen úgy értelmezték, hogy ha kell, átadja a helyét másnak.
Este ötkor Medgyessy még kőkeménynek tűnt. Mindezek dacára bejelentette, hogy leváltja Gyurcsány Ferenc sport-, Burány Sándor munkaügyi és Csillag István gazdasági minisztert. Kuncze erre kijelentette: az SZDSZ-nek elfogyott a bizalma.

Csütörtök: Reggel megjelent Medgyessy Péter interjúja a Népszabadságban, melyben erőteljesen bírálta az SZDSZ-t. Ez érthetően meghatározta a reggeli egyeztetés hangulatát.
Információink szerint Medgyessy Péter három megoldást javasolt: (1) az SZDSZ estre 6-ig „visszaállítja” a bizalmat, vagy (2) ő beadja lemondását a köztársasági elnöknél, ami kockázatokat rejt magában, illetve (3) konstruktív bizalmatlansági indítvány eszközével békésen átadja a hatalmat egy szocialista vezetőnek. Az SZDSZ kitartott: „Nincs meg a bizalom, Péter!” Medgyessy erre azt mondta, akkor befejezi. 
Kiment az egy szobával odébb várakozó újságírók elé, és mindenkit meglepve már délelőtt 11-kor kilátásba helyezte, hogy kész távozni. Az MSZP vezetése egyetértésben az SZDSZ-szel a konstruktív bizalmatlansági indítvány „végrehajtásán” kezdett dolgozni, kezdték számolni a szavazatokat és a határidőket. A hangulat békés volt, semmi pánik. Az SZDSZ-nek nem voltak feltételei az MSZP „keresése” kapcsán. 
Este az MSZP elnökségi ülésén sima 8:0-ra győzött azon elképzelés, hogy a békés átmenet embere Kiss Péter kancelláriaminiszter lesz. Döntöttek arról is, hogy kongresszust hívnak össze, és az elnökség jelöltje az említett miniszter. Lendvai Ildikó sürgetésére Tóbiás József pártigazgató intézkedett: augusztus 25-ére kért időpontot az egyik rendezvénycsarnoktól.
Az esemény szépséghibája, hogy Toller László elnökségi tag, pécsi polgármester még a szavazás előtt elhagyja az ülést, az MSZP-székház előtt tájékoztatja az újságírókat, hogy lemondott az elnökségi tagságáról, és ő a több jelölt híve. Üzenete: demokráciát a pártba! Toller Pécsre hazaútja alatt - Fejér és Tolna megye érintésével Baranyába - minden megyéből olyan nyilatkozatokat adtak ki, hogy ezen tagszervezetek szerint többes jelölés szükségeltetik. A pártelit - és persze az újságírók - ekkor még nem tulajdonítottak Tollernek nagy jelentőséget. Mindenki nyugodt volt: Kiss Péter személyében jó kezekben van a kormányrúd. A pártvezetés is elégedett volt, hiszen azzal ellentétben cselekedtek, amivel általában vádolni szokták őket: nem „totojáztak”, hanem gyorsan és határozottan döntöttek. Éjjel Gyurcsányék szervezkedni kezdtek. 

Péntek: A Győr-Moson-Sopron megyei MSZP-szervezet bejelentette, hogy ők Gyurcsány Ferencet jelölik elnöknek. Gyurcsányék beindították a kampányukat, de nagyon sokan ekkor még esélytelennek tartják.
Beindult a Gyurcsány által összehívott kampánystáb - melyben információink szerint helyet kaptak Medgyessy Péter által kirúgott tanácsadók, mint Braun Róbert és Gál. J Zoltán -, illetve Medgyessy távozásával pozíciójukat vesztő személyek, mint Szigetvári Viktor és Keszthelyi András. Világos stratégiát dolgoztak ki arra, hogy hogyan dolgozzák meg az MSZP tagságát. Üzenetük: radikális újítást csak Gyurcsány képes véghez vinni, Orbánnal csak ő tud 2006-ban érdemben vitázni. Egy a sok jelmondatból: Háború van, háborúban pedig vezérre van szükség! Taktikájuk: az MSZP megyei vezetőit próbálják maguk mellé állítani.

Szombat: Két szocialista testület is ülésezik: délelőtt az országgyűlési frakció, délután az országos választmány. Mindenhol Kiss Péter győzött pár szavazattal, de legtöbben Gyurcsány Ferencet tartották a nap győztesének, hiszen - sportnyelven szólva - „táblára került”. Esélytelenből esélyes jelölt lett. A Kiss Pétert támogató pártelnökség lebénul.
Értesülések szerint a Fidesz vezetői ekkor kapták fel a fejüket. Stratégiai elemzésekbe fogtak, sőt olyan információk is napvilágot láttak, hogy Orbán Viktor már egyeztetett is Erdő Péter püspökkel, hogy adott helyzetben (például egy előrehozott választás) a katolikus egyház a Fideszt támogatná. Kormányváltás esetén a felekezet három minisztériumra gyakorolhatna szellemi befolyást: az oktatási, a kulturális és a családügyi-szociális tárcára. 

Vasárnap: Friderikusz Sándor déltájban műsora esti adásához interjút készített Medgyessy Péter leköszönő miniszterelnökkel a balatonöszödi kormányüdülőben. Az interjú tartalmi elemei már két-három óra körül kiszivárogtak. Nevezetesen, hogy Medgyessy Péter „belerúg” az SZDSZ-be, az M6-os autópálya tendere kapcsán „piszkálja” Csillag István közlekedési minisztert, illetve „meglebegteti”, hogy általa nem szimpatikusnak tartott jelölt esetén nem adja át békésen a posztját, hanem lemond Mádl Ferencnél. 
A Gyurcsánnyal szembeni politikai blokk Medgyessy szavait úgy értelmezte, hogy a leköszönő miniszterelnök Gyurcsány Ferenc kongresszusi győzelme esetére „lebegtette” meg lemondását, azaz megfenyegette a tagságot, hogy ne a sportminiszterre szavazzanak. 

Hétfő: Úgy tűnik, olaj volt a tűzre Medgyessy fenyegetése, mert egyre több megyei vezető és középszintű politikus állt át Gyurcsány oldalára. Egyikük lapunknak úgy érvelt: „Két évig Medgyessy mindent megkapott tőlünk, egy szavunk sem volt ellene, miközben a kormányzás bénaságai és tutyimutyiságai miatt - nincs közszolgálati, egészségügyi és honvédelmi reform - mi tartottuk a hátunkat. Sőt, az ő nyaralásait is rajtunk verték el az emberek. Ne sértegessen minket!” 
Ekkorra a pártelnökség már nem volt ura a helyzetnek. Gyurcsány kampánya gyorsult, míg Kiss Péteré lassult. Az esélyes váratlanul Gyurcsány lett. Több helyi szocialista vezető jelezte: „messianisztikus” várakozásokkal a tagság egyértelműen Gyurcsányt akarja az élre, még ha kockázatot is jelenthet a személye. 
Hétfőn nagyon sokan álltak át Kiss Péter oldaláról a sportminiszter oldalára. Olyan fiatal politikusok kerültek döntéskényszerbe, akiket még Kiss Péter „talált ki” és futtatott fel. Ment is a vita: árulások vagy a fordulatok napja-e ez? 

Kedd: Ébredezni látszott Kiss Péter kampánya. Ők a megyék helyett a városi vezetők meggyőzésére tették a hangsúlyt. Eközben a nap folyamán a pártelnökség lázasan kereste azt a jogi eszközt, mellyel megállíthatná avagy lassíthatná Gyurcsány egyre gyorsabban robogó vonatát. Délben még az a mentő ötlet „forgott”, hogy Medgyessy Péter is felszólalna a kongresszuson megfenyegetve a küldötteket, hogy Gyurcsány sikere esetén ő Mádl Ferenchez megy, a köztársasági elnök pedig Kovács Lászlóék kezébe adná a kulcsot. Estére kiderül: ez a „csodafegyver” nem lesz bevetve, mert (1) Medgyessy nincs olyan mentális állapotban, (2) a kongresszuson kiszámíthatatlan hatású lenne lélektanilag ez a bejelentés. Mint egy „statusquo-párti” vezető politikai tanácsadó fogalmazott: „tüzet nem lehet tűzzel oltani”.
Egyre inkább mindent vagy semmit játékra kezdett hasonlítani a hatalmi harc. Eközben minden újságíró azt várta, hogy a nap folyamán Medgyessy Péter lemond, aki ehelyett neves alkotmányjogászokkal és politológusokkal tanácskozott a jogi lehetőségeiről.
A helyzet annyira feszült volt, hogy a Hetek újságírói két ellentétes véleménnyel is találkoztak. Egyik „világvége hangulatú” vélekedés szerint, ha Gyurcsány lesz a vezető, akkor szétesik-szétveretik a párt. A másik is hasonló volt, de ellenkező előjellel: ha nem Gyurcsány lesz a vezető, az „elégedetlen nép” szétrobbantja a pártot. 

Szerda: Kongresszusi láz. Reggel kilenckor Medgyessy személyesen kereste fel a Budai Várban, a Sándor-palotában Mádl Ferencet. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Medgyessy Péter nem adta be lemondását a köztársasági elnöknél, mindössze áttekintették a helyzetet. Mindkét oldal stábja lázasan készült a meglepetésre, különösen Gyurcsányék.
Sokan várták, hogy ha reggel nem, akkor délután egykor lemond a miniszterelnök, ezzel nehezítve meg Gyurcsány Ferenc helyzetét. A lemondásra fél hatkor kerül sor.
„Sokáig hezitáltam (...), úgy döntöttem végül is, hogy nem a politikusokhoz, hanem az emberekhez fordulok. Úgy döntöttem, hogy nem engedek a nyomásnak, úgy döntöttem, hogy nem lehet, hogy ebben az országban puccsisták diktáljanak”- jelentette ki a kormányfő, aki a bizalmatlansági indítvánnyal szemben a lemondással teljes egészében magára vállalja a koalíciós partner bizalomvesztésének a következményeit. Mint Medgyessy Péter fogalmazott: nem akarta, hogy idő előtti bejelentésével befolyásolja a miniszterelnök-jelöltek versenyét, ezért várta ki azt a pillanatot, amikor elkezdődik a szavazás az MSZP rendkívüli, kormányfőjelölő kongresszusán.


Koalíciós egyeztetés. Simának tűnt minden Fotó: MTI


Kiss Pétert jelölte az elnökség. Ekkor még felfelé Fotó: Vörös Szilárd


Toller László pécsi polgármester. Szikrát gyújtott Fotó: MTI


Gyurcsány Ferenc. Hirtelen jelölt lett Fotó: Vörös Szilárd


Medgyessy Péter. Beadta lemondását Fotó: MTI