Vissza a tartalomjegyzékhez

Galambos Zsolt
A pénzváltók asztalánál

Ha nyár, akkor pénzváltás. Ha pénzváltás, akkor pénzváltó - és itt kezdődnek a gondok. Nem könnyű eldönteni, hol vásároljunk devizát, bankban vagy utcai pénzváltóknál, annál is inkább, mert az idén szemlátomást kevesebb pénzváltó működik, egyre több a féllegális üzlet. A folyamat a K&H-botrányhoz köthető, mióta ismertté vált a Kulcsár-féle „pénzmosoda”, egyre több bank vonult ki az utcai pénzváltókkal való kapcsolatból, s így egyre több kis cég kényszerül a fekete vagy a szürke szférában tevékenykedni. Valutapiaci körképünk segítséget kíván nyújtani a gyorsabb és biztonságosabb ügyintézéshez.

Utazás előtt érdemes körülnézni, mert nagy eltérések lehetnek egyes pénzváltók árai között. A vásárlók többsége a bankokkal szemben azért fordul pénzváltókhoz, mert ezek olcsóbbak. Ellentétben a bankok 5,5-6 százalékával a pénzváltók többsége 2,5-3 százalékos marge-zsal dolgozik, azaz többet fizet a felkínált valutáért és olcsóbban is adja el. Érdemes tudni, hogy a hipermarketekben is drágábban tudunk vásárolni, mert itt kiegyensúlyozatlanabb a forgalom, ezért nagyobb árréssel dolgoznak, akár 15-20 százalékkal is drágábban kínálják a devizákat. 
A pénzváltást nehezíthetik a 2002 óta a szakmában zajló negatív folyamatok. Amíg két évvel korábban még közel 600 pénzváltó működött, addig az idén megfeleződött a számuk, és valószínűsíthető a további jelentős lemorzsolódás. A 2002-ben életbe lépett ügynöktörvény értelmében pénzváltók csak bankokkal szerződve működhetnek, ám a Kulcsár-féle botránysorozat miatt a K&H (a legnagyobb partnerként) az összes váltójával felmondta a szerződést, az Erste, a Budapest Bank, az OTP kivonultak erről a piacról, így már csak a Raiffeisen vagy a Magyar Külkereskedelmi Bank logójával találkozhatunk ezeken a helyeken. Kivételt képeznek egyes vidéki városok, ahol a helyi takarékszövetkezetek is szerződtek ügynökökkel. Mivel a bankok jelentős része elzárkózik a szerződéskötéstől, számos pénzváltó légüres térbe kerül, így amíg nem talál partnert, gyakorlatilag feketén dolgozik. Mivel ez a bizonytalan, féllegális helyzet alacsony jövedelmezőséggel párosul, több üzlet bezár, illetve - reménykedve a jobb kilátásokban - más tevékenységet is felvesz. 
Az utcai valutaváltók még így is számos előnnyel rendelkeznek a vásárlók számára. Például nem kell sorszámot húzni, kedvezőbbek az árak, udvariasabb a személyzet, és a bizonylatokat is hamarabb kinyomtatják. A golyóálló üveg, a zsilip- és kamerarendszer ma már mindenhol betartott előírás. Ha nem, akkor rossz helyen járunk - nem csak azért, mert kamera híján nem tudunk reklamálni, hanem azért is, mert ezek mágnesként vonzzák a betörőket. Higgyük el: a betartott biztonsági intézkedések a mi érdekeinket szolgálják elsődlegesen. Ráadásul a jogszabályok értelmében 30 naponként törlik a felvételeket. 
Az aktuális árfolyamok feltüntetése kötelező az irodahelyiségek falán, értelmezéseik akár többször is változhatnak egyetlen nap folyamán. Soha ne dőljünk be annak a trükknek, hogy az árfolyam megváltozott, csak még nem volt idejük átállítani az árfolyamtáblázatot. Törvényi előírás kötelez minden váltót, hogy az ügyfelet a táblán feltüntetett kondícióval kell kiszolgálni még akár saját kárára is!
A kelet-európai valutanemekről viszont kötelesek nagy összegeket készenlétben tartani. A legpraktikusabb előre megbeszélni telefonon, mikor érkezünk, mekkora összegre van szükségünk. 
A pénzintézetekhez hasonlóan két millió forint fölötti váltáskor is elkérik személyes adatainkat a pénzmosás elleni törvény betartása végett.
További előny a bankokkal szemben, hogy készséggel adják a beváltott összegünket a kért címletekben. Különösen fontos ez a dollár és az euró vagy az angol font esetében. 
Egy utolsó tanács: az átvett pénzösszegeket gondosan számoljuk át még a pénztáros előtt állva (nem szabad odafigyelni mások sürgető pillantásaira), majd rögtön helyezzük el a bizonylattal együtt a pénztárcánkba, utána a táskánkba. Gyakran látni olyan embereket, akik az üzletből kijövet vagy barátokhoz odaérve számolják át pénzeiket, számláikat; ezt ne tegyük, mert semmiképpen sem biztonságos, ráadásul több félreérthető helyzetet eredményezhet.