Főoldal

Korunk 1926 Április

Filmkultúra számokban

New-Yorkban a Times-Square környékén vannak a legnagyobb mozik. Itt van mindjárt a legszebb és legnagyobb mozi, a Capitol, amelyben 5300 hely van. Nagyobb, mint a legnagyobb német színház. E mellett itt van még 12 nagy mozi, összesen 21.650 hellyel. A Federal Trade Commission legújabb statisztikája szerint az Egyesült-Államokban összesen 20.400 mozi van, melyeket naponként több, mint 20 millió ember látogat. Ezeknek 75%-a 24 éven aluli egyén. Hogy ez mit jelent az amerikai nevelés szempontjából, azt megvilágítja egy másik szám: az amerikai iskolákban naponta tíz millió gyermek fordul meg. Az amerikai fiatalság tehát másfélszerannyit van a moziban, mint az iskolában. S tényleg a film nagyobb hatással van az amerikai fiatalság jellemének, szokásainak, modorának és erkölcsiségének kialakulására, mint az iskola.


Az amerikai filmipar, amely másfélmilliárd dollár tőkével dolgozik, az Egyesült-Államok negyedik legerősebb ipara. Egy hatalmas tröszt, a Famous Players Co. kezében van az egész filmtermelés. Elnöke az amerikai filmkirály, Czukor Adolf.


Németországban szintén hatalmas arányokat kezd ölteni a filmipar és a mozikultura. Berlinnek is van egy mozinegyede, a Kaiser Wilhelm-Gedächtniss Kirche környéke. Itt van Berlin nyolc nagy mozija a Rialto, az Ufapalast, Gloriafílm, Capitol, stb., összesen több, mint 13.000 ülőhellyel. Együtt Berlin többi nagy mozgójával, naponta három előadást számítva, egy nap 70.000 ember számára van hely a német főváros mozijaiban.


Összehasonlítva az amerikai számokkal, ez a szám elég alacsony, New-Yorknak van 6 millió lakosa. 600 mozija átlag 800 hellyel, ugy hogy nagyjából egy félmillió mozihely áll a new-yorki lakosságnak rendelkezésére. Tehát minden 12 new-yorkira esik egy hely. Ezzel szemben Berlinben van 400 mozi, átlag 350 hellyel. Ugy, hogy 4 millió lakosra esik 120.000 mozihely, azaz minden 33 berlinire egy hely.


Amerikában sokkal fejlettebb a filmélet, mint Európában. Az emberek életében nagyobb szerepet játszik, mint nálunk. Általános szokás legalább egy-kétszer hetente elmenni a moziba. Európában még erős konkurrenciát képez a mozinak a szinház.


g.


 


Vissza az oldal tetejére