Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 38. szám, 2001. szeptember 21

Belpolitika

Szobota Zoltán
Csurka-hívő lelkészek

A református egyház életének állóvizét mostanában egyre többször kavarja föl a miépes irányultságú Dunamelléki Egyházkerület. Idősebb Hegedűs Lóránt püspök vezetésével újra előkerült az átvilágítás kérdése, az ügyben - a miépesek szerint - kínosan érintett jelenlegi vezetésnek pedig elege lett a „renitensekből”, és olyan zsinati törvénymódosítást szorgalmaznak, amely összeférhetetlenséget állapítana meg a lelkészi hivatás és a képviselői mandátum gyakorlása között.


Abonyi Orsolya
Őrült párhuzam

„A World Trade Center elleni merénylet enyhébb, mint amelyet a vádlottak követtek el a magyar társadalom ellen” - mondta Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, miután bűncselekmény hiányában a Heti Hetes három résztvevőjének felmentésével zárult az általa kezdeményezett magánper. Havas Henrik a közigazgatási vezető elmeállapotát kérdőjelezi meg. 


Munkatársunktól
Köztisztviselő vagy pártkatona

Pártpolitikusként viselkedett az adóhatóság szóvivője, amikor egy politikai forgatókönyv részeként az MSZP-ről nyilatkozott. Az eset illusztrálja, hogy a kormánypártok közhatalmi intézményeket is fel akarnak használni ellenfeleik lejáratására - nyilatkozta a Heteknek Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő, a Baloldali Tömörülés elnöke. 


Sebestyén István
Irányított lapjárás a Malév gépein

Szeptember elejétől a Magyar Nemzet és a Heti Válasz lapszámait kötelesek felülre tenni a Malév légiutas-kísérői a fedélzeti újságoskocsikon. A Malév szóvivője szerint szó sincs politikai akaratról, egyszerűen csak az utasok ízlése szerinti sorrendbe rakták a fedélzeten ingyenesen kapható kilenc napi- és négy hetilapot. Az ügy érdekessége, hogy a fedélzeten egykor szintén kapható - és igen kedvelt - Heteket két éve azzal az indokkal „dobta vissza” a Malév, hogy megszűnik a fedélzeti lapkínálat.


Egy kézcsók politikai üzenete

Szocialista miniszterelnökről soha nem fog fénykép készülni, amint egy idős hölgy kézcsókját fogadja - mondta Kovács László egy szegedi lakossági fórumon szerdán. 


Szobota Zoltán
Jól számolt az MDF

„A közös Fidesz-MDF lista csökkenti a bizonytalanok arányát, de nem módosítja a politikai táborok erőviszonyait” - állítja a Gallup Intézet, melynek kutatási eredményei néhány nappal a két párt választási megállapodását követően jelentek meg. Egy szocialistáknak készült tanulmány szerint azonban mindez akár az MSZP malmára is hajthatja a vizet, hiszen az MDF a korábbinál is kevesebb szavazatra számíthat, ráadásul a közös jelöltállítás már 1998-ban is stratégiailag elhibázott lépés volt a Fidesz részéről. 


Életmód

Szűcs Emese
A félelem rabjai

Freud, aki maga is pánikbeteg volt, a szorongásos neurózist olyan tünetekkel írta le, amelyek nagy része megfelel a pánikbetegség mai kritériumainak. Száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a pánikbetegség mint önálló diagnózis 1980-ban bekerüljön a hivatalos pszichiátriai osztályozási rendszerbe. A „pán” szó etimológiai értelmezése jól adja vissza a betegség lényegét. A pánik a görög Pán isten nevéből származik. Pán, a pásztorok istene Arkadia hegyeiben misztikus hangok keltésével rémisztgette az egyedül utazókat. Pán nevéhez két asszociáció párosul: a hirtelen ijedtség és az alaptalan félelem. Alábbi összeállításunk megszületésében Répásy Ágnes filmrendező volt segítségünkre.


Cseresznyés Katalin
Az új bor évszaka

Ha sajtról van szó, természetesen azonnal a bor jut eszünkbe, méghozzá többnyire vörös. De nemcsak a sajtokhoz, hanem süteményektől a halakig, gyümölcsös desszertektől a vadételekig és hidegtálakig számos ínycsiklandozó étel pompás kiegészítője a bor. Az alkoholon és cukron kívül a bor értékes biogén anyagokat, szerves savakat, cserzőanyagokat, vitaminokat, enzimeket, aminosavakat és ásványi sókat is tartalmaz. Mérsékelt fogyasztása nemcsak gyomor- és emésztési problémák, hanem szívbántalmak ellen is hatásos. A borok gazdag kínálatával találkozhatunk a boltokban, de mit vegyünk figyelembe a vásárláskor?  A fehérborok fehér, a vörös- és rozéborok sötét szőlőből készülnek. A rozéborok, bár a vörösborokhoz sorolandók, érdekes átmenetet képeznek a fehér- és a vörösborok között. Vagy a kék szőlő azonnali préseléséből készítik, innen kapta a nevét például a Blanc de Noirs - fehér feketéből, vagy sötét szőlőből préselve fehérborként erjesztik őket. 


Népszerűek a MAGYart rendezvényei

A múlt kedden történt borzalmas amerikai tragédia dacára francia részről mindent megtettek az ottani magyar rendezvények zavartalanságának biztosítására, noha számos egyéb eseményt lemondtak - nyilatkozta nemrégiben Rockenbauer Zoltán. A kulturális miniszter az elmúlt héten jelen volt Párizsban a júniustól decemberig tartó franciaországi magyar kulturális évad - logónevén a MAGYart - őszi szezonkezdésén.


Fókusz

Munkatársunktól
Tiltakozás a Horthy köz ellen

„Ahogy beérnek a faluba, a buszmegállóval szemben forduljanak jobbra a széles utcán, a földútról balra a második utca lesz a miénk, egy nagy fehér házat keressenek, fehér kerítéssel” - magyarázta a címre vonatkozó kérdésünkre Páty képviselőtestületének tagja, Éri István. Az eligazítás tökéletesen követhetőnek bizonyult. Talán ebből is adódik, hogy egy utcanév nem számít húsbavágó kérdésnek helyi szinten - mi azonban éppen emiatt érkezünk Pátyra. A MIÉP helyi képviselőjének házán márvány emléktábla kíséretében már ott van a Horthy köz tábla. Most pedig aláírásgyűjtést szerveznek az utcanévtábla visszavonásához.


Múmiák öröksége

„A második világháborút akarják megnyerni visszamenőleg” - jellemezte Litván György történész-akadémikus a Heteknek a Horthy-rendszer szereplőinek rehabilitálását célzó szoboravatási és utcaelnevezési lázat napjainkban. Az elmúlt években és hónapokban „divatba” jöttek ugyanis a Horthy-kurzushoz köthető személyiségek: Mátyásföldön Prohászka Ottokárról utcát neveztek el, lapzártánk után az oktatási miniszter felavatja Klebelsberg Kúnó szobrát, a hírek szerint Teleki Pálnak is szobrot kívánnak emelni, de hallani lehet Hóman Bálint rehabilitálásról is. Mindezt tetézi, hogy Horthy Miklós utcát kapott Pátyon. 


Vagyim Arisztov
Oroszország és az amerikai válasz

Az Egyesült Államok a terroristák elleni hadműveletre készül. Jelenlegi ismereteink szerint ezt a csapást elsősorban az afgán tálibok kapják. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb orosz vonatkozású kérdés: köteles-e Oroszország részt venni az amerikaiak hadművele-tében, és ha igen, akkor milyen formában?


Pátkai Mihály
A Bázis parancsra vár

„Az amerikaiak és szövetségeseik - legyenek azok civilek vagy katonák - meggyilkolása személyes kötelessége minden muszlimnak, akárhol is lehetséges ez… Célom, hogy Allah ügyéért halhassak meg… Az amerikaiak meg akarnak ölni, de ez nem fogja megoldani problémáju-kat. Támadnak újabb Oszamák…” - hangoztatja Oszama bin Laden, az Egyesült Államokban elkövetett terrorista támadások első számú gyanúsítottja.


Hetek-összeállítás
Pán iszlám terrorháló

Egy nyugati kultúrában felnőtt titkos ügynöknek ugyancsak komoly áldozatokat kellene hoznia, ha az Oszama bin Laden vezette terrorcsoport, az „Al-Qaida” titkainak kifürkészésére kapna megbízást. Éveken keresztül kietlen környezetben, vallási fanatikusok folyamatos agymosása alatt, orvosi-egészségügyi ellátás híján, s legfőképpen annak lehetősége nélkül kellene élnie, hogy a barátokkal, ismerősökkel csak egy pillanatra is fel tudja venni a kapcsolatot - állítja összeállításában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap szerint a nemzetközi terrorháló hátországában hercegek és olajmilliárdos családok is megtalálhatók.


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Indexen a katasztrófafilmek

A tragédia nem kímélte az amerikai szórakoztatóipart sem. Hollywood, a show-biznisz és a pop-rock világ képviselői, valamint az amerikai szórakoztató magazinok egyik napról a másikra téma- és stílusváltásra kényszerültek. A mozikban tabutéma lett a repülőgép-eltérítés, a felhőkarcolók bombázása, az oly sok forgatókönyvírót megihlető New York City ellen irányuló terrortámadások vagy az égő épületekből való menekülés. A rádiócsatornák most nem játszhatnak olyan dalokat, amelyek erőszakról, tűzről vagy hiányzó szerettekről szólnak, de egyelőre indexre kerültek olyan számok is, mint Frank Sinatra híres „New York, New York” című slágere vagy Louis Armstrong „What a wonderful world” című klasszikusa.


Mosolits Szilvia
Újévi beszélgetés az intifáda tizenkét hónapjáról

Dr. Jehuda Shoenfeld, a Tel-Hashomeri Klinika Belgyógyászati Osztályának és az Autoimmun Betegségek Kutatóközpontjának vezető professzora az izraeli értelmiségiek békevágyáról és az egyéves intifáda hatásáról.


Szikora Réka
Szaúdi keresztapa

Közel-keleti szakértők figyelmeztetnek arra, hogy az első számú terroristának számító Oszama bin Laden nemcsak terroristavezető, hanem üzletember is, vallása mögé bújva támadásokat intéz különböző nemzetközi gazdasági intézmények ellen, miközben busás hasznot húz az ügyleteiből. Ezt a képet látszanak alátámasztani a napokban napvilágot látott hírek, miszerint bin Laden az egész világra kiterjedő pénzügyi hálózatot működtet.


Geszti Sándor
Külső sokk érheti Magyarországot

Több mint egy héttel a terrortámadás és a piac reagálása után még mindig bizonytalan a világgazdaság sorsa. A hivatalnokok hivatalból is bizakodóan nyilatkoznak, az elemzők véleménye azonban megoszlik: nagy kérdés mindenki előtt, hogy milyen következményekkel jár a terrortámadás, illetve milyen válaszlépésekre szánja el magát a sértett fél, az USA. 


Acsai Anikó
Elmaradt a pánik, de bizonytalanok a piacok

Az amerikai piacok relatíve jól vették az első akadályokat, a szerdai zárásig 7-8 százalékot vesztettek értékükből a fontosabb indexek, ami a múlt heti európai illetve ázsiai árzuhanásoknak csak a felét teszi ki. Hétfőn az amerikai piacok újranyitása előtt újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amelynek lépését követte az Európai Központi Bank is hasonló mértékű kamatcsökkentéssel. Ennek ellenére Európában tovább zuhantak az árfolyamok, Frankfurtban újabb 6,5, Londonban is több mint 3 százalékkal estek az indexek. A BUX az utóbbi időkben a megszokottnál lényegesen magasabb forgalom mellett 3 százalékkal 5928 pontig erősödött.


Háttér

Kalmár György
A megvezetett Orbán-kormány

Az alapgondolatában helyes és üdvözlendő, szakszerűtlen előkészítése miatt azonban felesleges feszültségeket teremtő „státustörvény” éppen a Romániával fennálló kapcsolatainkban okoz nehezen helyrehozható károkat. Hol történt a hiba? Nos: ha az Orbán-kormány külpolitikáját irányító műhelyek pozitív irányba terelték volna diplomáciánk vezetőinek lépéseit, elkerülhettük volna a hazánk külső megítélését jócskán megtépázó kudarcot.


Izing Antal
Levágott kézfejek

Dartmékuná az afgánban azt jelenti: fáj.  A Kabulból öt hónapja útnak indult Omar oroszul jobban beszél, mint angolul. A tolmácsra várva kiejtésemmel szórakoztatom. Éppen szeptember 18-án találkozunk. Azon a napon, amikor a papírforma szerint el kell dőlnie: megindul-e az Afganisztán elleni katonai támadás. Őt, aki egész családját hagyta otthon, híréhség jellemzi, úgy kell lekönyörögni a világhálóról, amit hazájában tiltanak. Nem egyedül jön a találkozóra. Magával hozza nála tíz évvel idősebb honfitársát is, aki kizárólag anyanyelvén beszél.


Pozsár Gábor, Répás László
Eddig vakok voltunk

Cliff és Mehdi Debrecenben orvostanhallgatók. Mehdi muszlim, iráni állampolgár, de a szülei Kuvaitban élnek, a testvére pedig New Yorkban orvos. Cliff amerikai, New Yorkból érkezett hozzánk.


Tihanyi Péter
Egy ezüsthajú huligán
2001. szeptember 27. Jancsó Miklós 80 éves

Balatonfelvidék, Köveskál, Kornyi-tó. Egy kortalan, fehér hajú fazon rohangál összevissza, lovak ügetnek a dombról a tóig, majd vissza a gesztenyésig, naplementék, a lebukó nap utolsó sugarai a tavat pirossá égetik, közben katonák táncolnak körben a tó körül, a fehér hajú meg csak figyel, beszélget, becézgeti a színészeit, anekdotázik mindenkivel, sétál a falu girbegurba utcáin, nem a világot váltják meg, csak beszélgetnek a következő jelenetről, a holnapról, a boldogságról, csupa haszontalan limlomról, közben fürkészi az ősz hajú a másikat, a másik ember tekintetét, keres valamit, nem ideológiákat, eszméket, nem azt keresi, ami elválaszt két embert, hanem ami összeköt, azt az icipici közös alapot, amitől két ember egymásra mosolyog. 


György Péter
Egyedülálló jelenség

Jancsó Miklós azért egyedülálló jelenség a magyar kultúra egén, mert minden esély szerint nemcsak az eddig élt legtehetségesebb, legeredetibb és leghatékonyabb magyar filmrendezővel van dolgunk, hanem azzal a művésszel is, aki a pályáján hihetetlen mennyiségben tud megújulni. Az, amit ő a hatvanas évek első felében produkált, elkezdve már az Oldás és kötés-től, ami akkor is egy különleges szakmai megújulás volt, befejezve a mostani filmekig, és egyáltalán nem mondanám, hogy a pályája végéig, mert még csak nyolcvanéves.


Grüll Tibor
A Hegyi Öreg halálbrigádja

A Mohamed életében egységesnek mondható iszlám közösség széttöredezése a próféta halála (632) után azonnal megkezdődött. A vezető muszlim csoportok rövid mérlegelés után Abú Bakrt választották meg „Isten küldötte utódjának” (halífat raszúl Allah), röviden kalifának. A döntéssel azonban nem mindenki értett egyet, s az ezt követő polgárháború máig tartó, kiengesztelhetetlen vallási-politikai megosztottsághoz vezetett az iszlám közösségen belül. A negyedik kalifa, Ali idejében - aki mellesleg Mohamed veje volt - alakult ki a két fő vallási irányzat: a szunniták és a síiták „felekezete”. Közülük egyértelműen az utóbbi a radikálisabb és agresszívebb, ezért valóságos melegágya a különféle radikális mozgalmaknak. A síitizmuson belül már a 7. században létrejött a karidzsita, nadzsita, kajszánija, iszmáilijja és imámijja ágazat, melyek teológiája több lényeges ponton eltér egymástól.


Hetek-összeállítás
A terrorista és a hetvenkét szűz

Az esküvő előtt készül még egy videó is, mivel a vőlegény szeretné megörökíteni régi életét, mielőtt valami teljesen újat kezd. Gondosan megfürdik, megborotválkozik - a családi ünneplés, a zene, tánc, a lakoma azonban még várhat, a vőlegénynek először a menyasszonynyal kell találkoznia. A tíz kiló dinamit már készen áll egy táskában, és a bombaszakértők bekísérik őt a városba. Megvan a célpont is, így semmi mást nem kell tennie, mint megnyomni a megfelelő gombot, és felrobbantani magát, meg persze mindazokat, akik - reményei szerint minél többen - a környéken lesznek. Akkor már elmondhatja, hogy megérkezett menyasszonyához: a halálhoz. 


Hit és értékek

Németh Sándor
Szeretet vagy gyűlölet

Jézus Krisztus előrejelzése szerint e világkorszak befejező szakaszában az emberek magatartásának egyik mozgatóereje a gyűlölet lesz.  Jézus jövendölése szerint e korban az emberek feljelentgetik, elárulják egymást, hogy minél nagyobb károkat, szenvedéseket okozzanak egymásnak. A felvázolt negatív jelenségek jelzik azt, hogy a világ a fenti prófécia szerint az úgynevezett „nagy nyomorúság” (tribuláció) felé halad. 


Külpolitika

Szobota István
A tragédia a magyar sajtó tükrében

A New York elleni terrortámadás és az azóta eltelt napok eseményei, valamint ezek kommentárjai meglehetősen eltérő, sokszor egymásnak ellentmondó formában jöttek át a médián. Nem kivétel ez alól a magyar sajtó sem.


Eperjesi Ildikó
Londonban szemmel tartják a MIÉP-et

„Gyakorlatias európai vagyok” - mondta Peter Hain európai ügyekért felelős brit miniszter a Budapesti Közgazdasági Egyetemen tartott beszédében. Hain kitért a múlt heti New York-i katasztrófára is: „a támadás barbár tett volt, fenyegető valamennyiünkre nézve” - mondta a brit miniszter, aki hangsúlyozta, hogy ismeri a magyar vezetőknek a terrorizmust elítélő nyilatkozatait, mellyel „egy itteni kis csoport kivételével” mindenki egyetért. 


Hechs László
Közös ellenséggel szemben

A terrorellenes nemzetközi készülődés fegyverszüneti felhívás kiadására késztette Jasszer Arafat palesztin vezetőt, akinek bejelentését az izraeli fél hasonló nyilatkozattal viszonozta. Az amerikai kamikaze merényletek előtti napokban azonban Izraelt is terrorsorozat rázta meg, a jelek szerint Arafat tudtával, aki elmulasztotta elítélni a polgári lakosságot ért támadásokat. A történések helye és ideje különböző, ám a kapcsolódási pontok nyilvánvalóak. A kérdés csak az, hogy a két ország politikaformálói mennyit értenek meg belőle?


Hetek-összeállítás
Izrael megvédi magát

Mindent meg fogunk tenni azért, hogy jobb jövőt biztosítsunk magunk és gyermekeink számára - mondta Ariel Saron izraeli miniszterelnök a Jerusalem Post című lapban megjelent újévi nyilatkozatában. Saron leszögezte: a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció nem jöhet létre Izrael kárára.


Sport

Varga József
Savioláék legázolták Isztambult

A múlt heti események után végre teljes fordulót rendeztek a Bajnokok Ligájában. A címvédő Bayern München óriási meglepetésre csak gól nélküli döntetlent ért el a Sparta Praha ellen vendéglátóként. A H csoport másik találkozóján is megosztozott a pontokon a moszkvai Szpartak és ellenfele, a Feyenoord Rotterdam. A G csoport egyik összecsapása is remire végződött, miután a La Coruna és az Olimpiakosz is két-két gólt szerzett. A favoritnak számító Manchester United Beckham találatával nyert, a mindvégig remekül helytálló Lille-lel szemben. 


Nyolc között a válogatott

A 28. női kosárlabda Európa-bajnokságon nem akármilyen teljesítményt nyújtott eddig a magyar válogatott. A franciaországi eseményre szerényebb tervekkel érkezett a Rátgéber László vezette női csapat. Mindenesetre az eddigi eredmények alapján sokan a továbbjutásban bíztak. A csapatnak sokkal simább útja lett volna, ha a litvánok ellen nem fáradnak el teljesen. Igaz, hogy az ellenfél, Litvánia, a négy évvel ezelőtti kontinensviadal győztese volt. 


Montoya, az első kolumbiai bajnok

Juan-Pablo Montoya, az első kolumbiai pilóta, akinek sikerült megnyernie egy Forma-1-es futamot, az Olasz Nagydíjat. Nagyon taktikus versenyzés során győzte le Rubens Barrichellót, aki egy ideig átvette a vezetést a Williams-BMW-s pilótától. A harmadik helyen is Williamses pilóta, Ralf Schumacher ért célba, míg bátyja, Michael a negyedik lett.


Szuper bemutatkozás

Megkezdődött az Észak-amerikai Jégkorong Bajnokság előszezonja. Az eddigi, számunkra legnagyobb szenzáció Szuper Levente pályára lépése a Calgary Flames színeiben. 


A hegyekben dől el, ki a legjobb

Roberto Heras, a US Postal versenyzője, a 2000. évi Vuelta győztese az első versenyhét után továbbra is bízik az idei címvédésben. 


Szabadidő

Apró világ kicsiknek és nagyoknak

Szeptember elején nyílt meg a Közép-Kelet-Európában egyedülállónak számító Makett Galéria Budapesten - hasonló létesítmény csak Amerikában és Németországban működik a világon. Pócs Tamás galériavezető elmondása szerint a létesítmény elődje a Hármashatár-hegyen két évvel ezelőtt létesült Modell- és Makettmúzeum volt. A kellemes hangulatú belvárosi galériában nemcsak megnézhetők, hanem részben meg is vásárolhatók a tizenkét tárlóban elhelyezett, magas színvonalat képviselő makettek: katonai járművek, harckocsik, repülők, diorámák mellett polgári repülők, hajók, autómobilok, régebbi korok vitorláshajói és apró, festett figurák sorakoznak a polcokon. Az egyik tárló teljes vitorláskészlete elkelt a minap, amihez hozzátartozik, hogy egy különleges műgonddal megépített, a legapróbb részletekig kidolgozott, nagyobb többárbocos hajó ára a többmilliós nagyságrendet is elérheti. A vásárló cég irodaberendezési tárgyként vette meg az alkotásokat. A kiállított készletet egyébként folyamatosan feltöltik, és újabb modellekkel is gazdagítják. A látnivalók többsége hazai vagy külföldi versenyeken díjat nyert magyar alkotás. 


Polovitzer Edina
Nyelvi szintfelmérés számítógéppel

Az Oxford University Press Kiadó szeptember 19-én bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján számolt be legújabb angol nyelvi szintfelmérő programjáról, mely a Quick Placement Test (QPT) címet kapta. A kifejlesztett program újdonsága, hogy a nyelvtanulót pár perces felmérés során képes a nemzetközi nyelvvizsga követelményszintje szerint besorolni. A QPT CD-ROM változatát az Oktatási Minisztérium a tanévkezdésre minden magyarországi gimnázium számára megvásárolta, és augusztus végén elküldte.


Egyiptom menedzsere

Megszoktuk, hogy a sikeres rajzfilmeket ugyanúgy folytatásaik követik, mint az élőszereplős szuperprodukciókat. Ez történt az Oroszlánkirállyal, majd a Toy Storyval is. Az Egyiptom hercege után pedig a Dreamworks-műhely készítette el az eleve csak videón hozzáférhető „József, az álmok királyá”-t. A film minden tekintetben szerényebb kivitelű elődjénél, ám korlátlanul családbarát alkotás, ami talán ráirányíthatja a kisiskolás nemzedék figyelmét az eredeti bibliai történetre, amelyet ez esetben szorosabban követ a forgatókönyv. 


Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Csereklyei Márta
Nostradamus lóvá tett hívei

Alig pár nappal - sőt alig pár órával - a múlt kedden New Yorkban történt szörnyű katasztrófát követően elektronikus üzenetek tízezrei árasztották el az internetet. Az e-mailek tanúsága szerint a Világkereskedelmi Központ elleni merényletet már 1654-ben megjósolta az apokaliptikus jövendöléseiről ismert francia látnok, Nostradamus. A blöff az élesebb szemű olvasóknak már az évszámból is feltűnhetett, a neves jós ugyanis 1566-ban meghalt. Arra is sokan emlékeznek, hogy Nostradamus eredeti szövege 1999-re ígérte a világkatasztrófát. A bukott próféta hívei most „új fordításokkal” igyekeznek mesterük megrendült hitelét helyreállítani. A jelek szerint nem eredménytelenül: az Amazon internetes könyváruház eladási listáit egy hete a Nostradamus próféciáiról, a Világkereskedelmi Központ történetéről, illetve az iszlámról szóló könyvek vezetik. 


Spielberg ijesztőnek tartja a mesterséges intelligenciát

A neves amerikai filmrendező, Steven Spielberg bevallása szerint tart a gondolkodó számítógépektől. Spielberg a német Cinema nevű magazinnak elmondta, hogy legújabb filmjével, melynek címe Mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence - AI), a tudomány felelőtlen mértékű fejlesztése ellen tiltakozik. 


Az utakon nincs kegyelem
Tovább a cikkhez >>>

Temetnék a munkát

Angol kutatók felmérései alapján az embereknek több mint a fele szívesen megy dolgozni reggelenként. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Mennyi szépségversenyt rendeznek ebben a csúnya világban! Jóságversenyt még nem rendeztek soha. (Juhász Gyula)


Vélemény

Péterfi István
A demokrácia állta a csapást

A világsajtóban érezhető egyfajta bizonytalanság: tulajdonképp mi volt az Amerika-ellenes támadás igazi célja, mit akartak elérni a terroristák? A kommentárok többsége szerint az amerikai világhegemónia két evidens jelképét, a katonai, illetve a pénzügyi-gazdasági hatalmi központot vették tűz alá. Lehet azonban, hogy az akció egyáltalán nem szimbolikus, hanem nagyon is konkrét célokat követett: nem egyszerűen néhány épület, hanem az Egyesült Államok lerombolását kísérelték meg szeptember 11-én. Tehát annak is sokkal nagyobb a jelentősége, ahogy Amerika átvészelte a történteket.


Bohács Zoltán
Két részre szakadt világ

Döbbent csend és megrendültség, valamint az erőt, hatalmat és magabiztosságot sugalló politikai megnyilatkozások és hadüzenetek mögött is érezhető tanácstalanság. Több mint egy héttel a terrortámadásokat követően a nyugati világ érezhetően még mindig nehezen tud magához térni.  „Szeptember 11. óta más lett a világ” - hallani politikusoktól, közéleti személyiségektől, de még az utca emberétől is ezt a szinte már közhellyé lényegült mondatot, amely az eseményekről egyszerre mond el nagyon sokat, és valójában semmit sem.