Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Köztisztviselő vagy pártkatona

Pártpolitikusként viselkedett az adóhatóság szóvivője, amikor egy politikai forgatókönyv részeként az MSZP-ről nyilatkozott. Az eset illusztrálja, hogy a kormánypártok közhatalmi intézményeket is fel akarnak használni ellenfeleik lejáratására - nyilatkozta a Heteknek Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő, a Baloldali Tömörülés elnöke. 


Kiss Péter Fotó: V. Sz.

Mint a politikus lapunknak elmondta: az MSZP programot dolgoz ki, hogy kormányra kerülésük esetén miként állítja helyre az elmúlt három év alatt sérült demokratikus intézményeket. Kiss Péter szerint ugyanis a kormánykoalíció új hatalmi filozófiát valósított meg. Korlátozta a demokratikus intézményeket - mint például a parlamentet -, elfogulttá alakította a közmédiát, közfunkciókba pártkatonákat ültetett, és újabban úgy tűnik: közhatalmi intézményeket kívánnak politikai céljaik érdekébe állítani. 
Ez utóbbi kapcsán kifejtette, hogy a kormányzás első időszakában ellenfeleik lejáratását a fideszes politikusok vállalták magukra, mint például Deutsch Tamás, aki az elhíresült megfigyelési ügyben igyekezett kompromittálni a politikai ellenfeleit. Ezt követően a jobboldali sajtóra volt bízva az a szerep, hogy úgymond spontán módon vessenek fel Fidesz-forgatókönyveket. A legújabb szakaszban viszont közhatalmi funkciót betöltő személyek is részt vesznek negatív kampányok végrehajtásában.
Kiss Péter szerint az APEH szóvivője „azt az érzetet keltette, mintha a szocialista pártban fiktív számlákat állítottak volna ki. Ez a megnyilvánulás a párt besározására irányult, hisz ennek a korrekciója nem történt meg. Miközben ezekben a napokban volt napirenden a Schlecht Csaba elleni ügy visszavonása, és Pintér Sándor ügye.” 
Az MSZP szerint gazdasági - ahogy a programjuk fogalmaz szociális - fordulat azért is szükséges, mert sokan egzisztenciális okokból félnek elmondani a véleményüket, nem mernek tiltakozni egy-egy általuk esetleg helytelennek tartott döntés vagy tervezet ellen. A demokratikus fordulat érdekében, amennyiben az MSZP alakíthat kormányt, akkor az első száz nap alatt a Munka Törvénykönyve e ciklusban végrehajtott változtatásait visszaállítják. Emellett a megkopott presztízsű szakszervezetek erősítését is igyekeznének elérni, hogy „egyes emberek kapjanak támogatást ügyeikhez, legyen mögöttük ütőképes, kollektív védelmet biztosító szervezet”. Például ezen szervezetek érdekvédelmi tevékenységük mellett lehetőséget kapnának arra, hogy meghatározók lehessenek az élethosszig tanulást biztosító intézményekben, emellett erősítenék a munkavédelmi ellenőrzés intézményeit. 


Ötmilliárdos kérdés 

Mintegy ötmilliárd forintos összértékű, fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmények ügyében folyó nyomozás során helyezte előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság augusztus 24-én Balázsi Tamás vecsési MSZP-elnököt, akivel szemben az APEH Bűnügyi Igazgatósága folytat eljárást többmilliós adócsalás alapos gyanújával - áll napok óta a Fidesz-MPP honlapján kiemelt helyen. A távirati iroda hírét közlő tudósítás szerint a nyomozás eddigi adatai szerint Balázsi Tamás ez év május 20-ai dátummal 5,9 millió forintos fiktív számlát állított ki a 99. Axiál Bt. nevében a Varpex Kft. részére, hogy a kft. áfabefizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentse. Az eljárás során eddig beszerzett információk arra utalnak: Balázsi Tamás, két társával együttműködve, más cégek felé is közvetített olyan számlákat, melyek mögött nem volt valós gazdasági tevékenység, illetve tényleges pénzmozgás. 
Később az APEH nyomozói az MSZP székházában is házkutatást tartottak, amelyet a pártok ellentétesen értékeltek. A MIÉP például közleményben tudatta: az MSZP Köztársaság téri székházában hamis számlákat foglalt le az adóhatóság. Ezek a számlák részei egy több mint ötmilliárdos értékűre becsült áfacsalás-sorozatnak, amely az MSZP vecsési szervezetében összpontosult. Több ember letartóztatásban van. Az MSZP érintettsége több szálon és egyidejűleg bizonyítva van.
„Úgy döntöttünk az elnökség ülésén, hogy büntető- és polgári peres eljárást indítunk az APEH szóvivőjének alaptalan vádaskodásai miatt - jelentette be a héten Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese, aki szerint az MSZP nem tettese, hanem sértettje az elhíresült vecsési áfacsalási ügynek, elszenvedője az ezt követő, politikai hangulatkeltésnek. Ami a „megtalált” 26 ezer, azaz huszonhatezer forintos(!) számlát illeti: az a pénz ténylegesen elvégzett munka ellenértéke volt, hiszen a megbízott cég az 1998-as kampányban a rábízott szórólapot eljuttatta a háztartásokba. Szó sincs tehát semmiféle fiktív számláról.” 
Az APEH szóvivője köztisztviselőként nem kívánja minősíteni politikusok nyilatkozatait. Burillák Attila a Magyar Rádió Krónika című műsorában kifejtette, hogy ezután is eleget tesz tájékoztatási kötelezettségének, tekintet nélkül arra, hogy kik érintettek, vagy kik lehetnek érintettek egy büntetőeljárásban.