Vissza a tartalomjegyzékhez


Népszerűek a MAGYart rendezvényei

A múlt kedden történt borzalmas amerikai tragédia dacára francia részről mindent megtettek az ottani magyar rendezvények zavartalanságának biztosítására, noha számos egyéb eseményt lemondtak - nyilatkozta nemrégiben Rockenbauer Zoltán. A kulturális miniszter az elmúlt héten jelen volt Párizsban a júniustól decemberig tartó franciaországi magyar kulturális évad - logónevén a MAGYart - őszi szezonkezdésén.

Catherine Tasca asszony, francia kulturális miniszter, aki a merényletek másnapján avatta fel a Palais-Royal kertjében a magyar fotográfia 150 évéről áttekintést nyújtó fotókiállítást, arra hivatkozott, hogy a kultúra az egyetlen olyan eszköz, amely jobbá teheti az emberiséget, s ez az eszme indokolta a magyar programok folytatását.
A MAGYart féléves eseménysorozata keretében a magyar kultúra legszélesebb vertikumával áll a francia közönség elé. A szervezők az Európai Unióba igyekvő kelet- és közép-európai tagjelöltek kultúrájának bemutatására kívánnak ily módon lehetőséget nyújtani. A hazánk kultúrájáról hírt adó közel négyszáz kiállítást, koncertet, színházi eseményt, irodalmi találkozót, fotó- és filmbemutatót, táncházi programot a francia fél válogatta ki a magyar kínálatból gondos mérlegelés és magyarországi tájékozódás után.
A számos program közül nagy figyelmet keltett többek között a kétlaki - magyar-francia - festő, Czóbel Béla különlegesen igényes tárlata, amely a múlt héten nyílt meg. Ezzel egy időben három párizsi tárlat ad képet a franciák által különösen nagyra értékelt magyar fotográfia eredetiségéről is.
A hat hónap alatt összesen negyven magyar játékfilmrendező mutatkozik be a francia közönség előtt. Párizsban most ért véget az a vetítéssorozat, amelyet Jancsó Miklós és Szabó István leghíresebb filmjeiből állítottak össze; szerdától pedig fél évszázad magyar filmjeiből készült válogatott programot tűztek műsorra.
Az őszi idényben az utcai rendezvények is megsokasodnak. A párizsi metró falain magyar költők francia fordítású versei olvashatók, valamint a Saint-Sulpice téren egy hétig tartó magyar vásár mutatja be hazánk gasztronómiai és háziipari termékeit.
A félidős tapasztalatok szerint a magyar kulturális évad nagy sikert arat Franciaországban: az elmúlt tizenöt évre visszatekintve a mostani magyar rendezvények váltották ki a legnagyobb sajtó- és közönség visszhangot. Ennek oka részben az is, hogy a legnagyobb intézmények - múzeumok, színházak, fesztiválok, kastélyok - fogadták be azokat, illetve jelentős részük ingyenes tud lenni. 
A MAGYart eseményeihez kapcsolódóan a budapesti Francia Intézet igen gazdag programmal várja a fővárosban az érdeklődőket. (MTI)