Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Elmaradt a pánik, de bizonytalanok a piacok

Az amerikai piacok relatíve jól vették az első akadályokat, a szerdai zárásig 7-8 százalékot vesztettek értékükből a fontosabb indexek, ami a múlt heti európai illetve ázsiai árzuhanásoknak csak a felét teszi ki. Hétfőn az amerikai piacok újranyitása előtt újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amelynek lépését követte az Európai Központi Bank is hasonló mértékű kamatcsökkentéssel. Ennek ellenére Európában tovább zuhantak az árfolyamok, Frankfurtban újabb 6,5, Londonban is több mint 3 százalékkal estek az indexek. A BUX az utóbbi időkben a megszokottnál lényegesen magasabb forgalom mellett 3 százalékkal 5928 pontig erősödött.

Elemzők egyöntetű véleménye szerint a terrortámadás nem is jöhetett volna roszszabbkor, az eddig is a receszszió felé haladó amerikai gazdaságnak óriási megrázkódtatást okozott. A légitársaságok a csőd szélére kerültek, tíze-zerszám bocsátják el alkalmazottaikat, a munkanélküliség enélkül is négyéves csúcson, 5 százalék közelében van. A fogyasztói bizalom 1993 óta nem látott mélypontra süllyedt, a második negyedéves gazdasági növekedési ütem nyolc év óta a legalacsonyabb, mindössze 0,2 százalék lett, a vállalatok pedig sorra figyelmeztetnek romló profitkilátásaikra.
Itthon a hét nyertese a 37 százalékkal erősödő Graboplast részvénye lett, melyre az ABC Befektetési Rt. 1800 forinton tett nyilvános vételi ajánlatot szerdán. Csak a második helyet csípte el a Matáv 16 százalékot meghaladó erősödésével. A vesztesek listáját a Démász vezeti 6,5 százalékot meghaladó esésével, majd 5,3 százalékos esésével a TVK részvényei következnek. Közel 3 százalékkal erősödött a Mol, amelynek tavalyi gázáremeléssel kapcsolatos perét csütörtöktől tárgyalja másodfokon a Legfelsőbb Bíróság. Az olajcég gázüzletágának megvásárlásáról tárgyal az MFB, de a tárgyalások még csak kezdő stádiumban vannak.