Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A terrorista és a hetvenkét szűz

Az esküvő előtt készül még egy videó is, mivel a vőlegény szeretné megörökíteni régi életét, mielőtt valami teljesen újat kezd. Gondosan megfürdik, megborotválkozik - a családi ünneplés, a zene, tánc, a lakoma azonban még várhat, a vőlegénynek először a menyasszonynyal kell találkoznia. A tíz kiló dinamit már készen áll egy táskában, és a bombaszakértők bekísérik őt a városba. Megvan a célpont is, így semmi mást nem kell tennie, mint megnyomni a megfelelő gombot, és felrobbantani magát, meg persze mindazokat, akik - reményei szerint minél többen - a környéken lesznek. Akkor már elmondhatja, hogy megérkezett menyasszonyához: a halálhoz. 


Muhammad Nasr, 28 éves. Augusztus 12-én felrobbantotta magát Haifán egy étteremnél Fotó: Reuters

Mi foroghat annak az embernek a fejében, aki ilyen tudatosan készül a halálra? - teszi fel a kérdést a Daily Telegraph című napilap. Hogy örömmel mennek a halálba, az nem csupán a nyugati civilizáció értetlen találgatása, hiszen az öngyilkos merénylők hite szerint a paradicsomban lehetőségük lesz kiválasztani hetven családtagot, akik szintén velük lesznek. Ezen felül valódi mennyei örömökben részesülnek majd: tejfolyók és méztavak, valamint hetvenkét szűz várja a hősöket a mennyben. Öngyilkos merényletek túlélői nemegyszer számoltak már be arról, hogy a robbantás előtti pillanatban merev mosolyt láttak a merénylő arcán. 
A szeptember elején Jeruzsálem központjában elkövetett merénylet egyik sebesültje, egy rendőr jól emlékszik a merénylő arcára, és mosolyára, amint beindította a bombát, hogy a Francia Iskolába igyekvő gyerekek között pusztítson. A Jerusalem Post cikke emlékeztet a médiában szokásos megközelítésre: komoly riporterek keresik fel az öngyilkos fiatalok családját, hogy valamilyen magyarázatot találjanak arra, miért is döntenek úgy sokszor alig felnőtt fiatal férfiak, hogy testükre bombát erősítenek, és életük árán terhes anyákat, kisgyerekeket, és más ártatlan embereket tépetnek szét a detonációban. Az csak kevesekben tudatosul, hogy ezeket a személyeket a nemzeti érzés vagy az üldözésük miatti felháborodás mellett a vallásuk ígérte korlátlan szexuális gyönyörök is hajtják, az ártatlan vér kiontásáért cserébe.
Az, hogy erről a világ vajmi keveset tud, nem csoda: részben annak is betudható, hogy az iszlám számos, sokszor egymást is gyűlölő irányzata között igen nehéz eligazodni. Amikor az ABC televízió Sixty Minutes című hírműsorában egy arab szakértő szájából elhangzott a mennyei jutalomra való hivatkozás, felháborodott amerikai arabok tömege tiltakozott azzal, hogy a Koránban semmi ilyen nem szerepel. A tiltakozásra reagálva Abdul Hadi Palazzi sejk, az Olasz Iszlám Közösség Kulturális Intézetének vezetője megjegyezte: nevetséges, hogy valaki az iszlám ismerőjének tartja magát, miközben a nyilvánosság előtt tett kijelentései egyértelműen bizonyítják, hogy az iszlám ismeretéhez elengedhetetlen könyveket sem olvasta - értve ezen Ibn Kathirnak a Koránhoz fűzött Kommentárjait, és a Korán magyarázatait tartalmazó Szunnát. Palazzi szerint az a tény, hogy az iszlámmal kapcsolatban tudatlan emberek nyilvánosságot kapnak, arra utal, hogy az Amerikai Iszlám Központot a Muzulmán Testvériség fundamentalista hálózata tartja kontroll alatt. 
A sejk elmondása szerint a Szunna nemcsak a mártíroknak, hanem minden mennybe jutó hívőnek 72 feleséget ígér, méghozzá szüzeket, akiket „sem ember, sem dzsinn nem érintett még soha.” Ibn Kathir kommentárjaiban utal Mohamed próféta mondására, mely szerint „a legkisebb jutalom, amelyben a mennybe jutott ember részesül, 80 ezer szolga, 72 feleség, valamint egy drágakövekkel kirakott tágas lakóhely. 
Bár öngyilkos merényletek az elmúlt két évtizedben 13 országban fordultak elő, leggyakrabban fiatal palesztinok vállalkoznak ilyesmire, általában 24 év alatti nőtlen férfiak, akik erőszakos fundamentalista tradíciókon nevelkedtek. Egy vizsgálat során az is kiderült, hogy a vizsgált 23 öngyilkos merénylő közül 19 főiskolát vagy egyetemet végzett, és még ha középosztálybeli háttérből származott is, nem volt ismeretlen előtte a nyomornegyedek világa sem. 
A feladatra gondosan válogatják a megfelelő jelölteket, bár jelentkezőkből nincs hiány. A felkészülés szellemi és fizikai szinten egyaránt folyik, néha egyenesen hátborzongató idegpróbáknak vetik alá a kiválasztottakat. Két 17 éves merénylőjelölt, akiket még idejében elfogtak, elmondta, hogy a Hamasz kiképzőemberei egy este élve eltemették őket a temetőben, és hajnalig feküdtek egyetlen apró lélegzőnyílással ellátott ideiglenes sírjukban. 
Az öngyilkos merénylők kiképzésében jelentős szerepet játszik a titoktartás és a kölcsönös bizalom, amit nem egy esetben szoros családi és társadalmi kapcsolatok is biztosítanak. Az informátorveszély elkerülésére az akciókhoz fűződő tevékenységet széttagolják, más foglalkozik a toborzással, más a kiképzéssel, ismét más készíti a bombát, és más tanítja be használatát. A fiatal palesztin merénylőknél általában minél rövidebb idő telik el a kijelölés és az akció között, annál jobb. A legtöbb esetben ez az idő három napra korlátozódik. Az Egyesült Államokban végrehajtott terrortámadásoknak sok új vonása volt, ami megváltoztatta az öngyilkos merényletekről eddig kialakult képünket, mindamellett szokatlan volt az is, hogy ezek a terroristák hosszú időn keresztül, minden bizonnyal hónapokig készültek tettük végrehajtására. Szakértők szerint az öngyilkos támadásokat előkészítő terrorcsoportok többségének megvan az európai és tengerentúli infrastruktúrája; aktivistáik élnek az európai országokban és Észak-Amerikában, akik propaganda-anyagokat terjesztenek, pénzt gyűjtenek és egyes esetekben fegyvereket szereznek be. Hogy mi motiválja őket? Egyeseket vallási, másokat etnikai célok vezetnek, vagy akár a kettő együtt. Erejük főleg abban rejlik, hogy határozottan keresik a halált, ami biztonságot jelent a mögöttük álló szervezet számára is: a támadó biztos halála megakadályozza, hogy bizalmas információ jusson illetéktelenek birtokába. Nincs szükség menekülési útvonalra sem, melynek kidolgozása az akcióknak sokszor legnehezebb részét képezi. Az öngyilkos merényletek egyéb aspektusai - a teljes titoktartás, az alapos felderítés és a gondos előkészítés - hagyományos gyakorlatot jelentenek e csoportok számára.