Vissza a tartalomjegyzékhez


Egy kézcsók politikai üzenete

Szocialista miniszterelnökről soha nem fog fénykép készülni, amint egy idős hölgy kézcsókját fogadja - mondta Kovács László egy szegedi lakossági fórumon szerdán. 

Az MSZP elnöke arra a sajtóban megjelent fényképre utalt, amelyen az egyik kihelyezett kormányülésre érkező Orbán Viktort köszöntötte a kormányfőt várók közül egy tisztes korú asszony. Kovács László a jelenetet alkalmasnak találta pártja és a Fidesz kormányzási stílusa közötti különbség érzékeltetésére, mondván: a Fidesz számára a kormányzás egyfajta uralkodást jelent, a szocialista pártnak pedig egyfajta szolgálatot. 
Kovács László a kormány működésével kapcsolatban kifogásolta a Fidesz kapcsolatát az egyházzal, mint mondta, az MSZP kormányzása alatt nem követett el hibát, következetesen kitart az állam és az egyház szétválasztása mellett. Azt az álláspontot képviseli, hogy az egyház ne játsszon politikai szerepet, és hogy az állam ne szóljon bele a hitéleti tevékenységbe, viszont biztosítsa a feltételeket az össztársadalmi igényeket kielégítő egyházi tevékenységekhez. Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök minapi körlevelére azt mondom, hogy szerencsére nem Gyulay Endréből áll a római katolikus egyház. Mint ismeretes, a püspök körlevelében a szélsőliberális gondolkodás veszélyét említette, midőn a választás sikeréért való könyörgésre szólította fel a papságot, s a híveket. Kovács László megjegyezte, hogy a református egyházat sem azonosítja Hegedűs Lóránt református püspökkel és fiával. (MTI)