Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 50. szám, 2004. december 10

Belpolitika

Hack Péter
A politikusokon a sor

A december 5-ei népszavazás eredménytelenül zárult. Sem a kettős állampolgárság, sem a kórház-privatizáció leállításának ügye nem kapott kellő választói támogatást. Cikkünk az eredmények elemzésével arra kíván rámutatni, hogy az események milyen következményekkel járnak a politikai mező két oldalán.


Munkatársunktól
Emelték a tétet

Az MSZP vezérkara teljesen váratlanul úgy döntött, hogy - német mintára - korlátozás nélkül megnyitnák a III-as főcsoportfőnökségnél keletkezett összes állambiztonsági iratot. 


Hajdú Sándor
Kijózanító eredmény


Eufóriára nincs ok

- Egyértelműen látható, hogy a különféle időközi országos szavazásoknak a részvételi aránya mindig jóval 50 százalék alatti. Fontos tanulság, hogy ezek a választások a lakosság kisebb részét érdeklik, még akkor is, ha a pártok vezetői szállnak be a kampányversenybe. 


Sebestyén István
Beszélgetni tudni kell

Úgy tűnik, veszélyes üzem Orbán Viktor volt miniszterelnökkel interjút készíteni. A Hír TV és Kóczián Péter szakítása után most Kumin Viktória állt fel a Duna TV-től, miután a Fidesz elnökével beszélgetett egy élő adásban.  A csatorna vezetése szerint az egyébként tehetséges riporternő szereplése szakmailag gyenge és hagyományaikhoz méltatlan volt. A kifogások között szerepelt, hogy Kumin a pártelnököt a népszavazásról kérdezve kitartóan firtatta, hogy milyen számítások alapján nem kerülne „súlyos százmilliárdokba” a kettős állampolgárság.


Életmód

Novák Ilona
Besenyei Péter, a repülőművész

„… Művész, aki a lelkét viszi a gépébe, minden egyes repülése egyedülálló, fürge mestermű… Kezében a repülőgép hangszerré válik” - állítja róla találóan egy nemzetközi szaktekintély. Repülés közben nézve őt, az impresszionista festők lendületes ecsetvonásai jutnak eszembe, vagy a hegedűvirtuózok „vonásai”. Besenyei Péter, a műrepülés hazai világbajnoka - akinek nevéhez egyebek mellett a már hagyományos augusztus 20-i lánchídi bemutató vagy a repülős akadályverseny elindítása is fűződik - a januári világkupára készül.


Gazdaság

Kovács Klára
Karácsonyi nagyetetés

Javában tart az idei karácsonyi hajrá. Az üzletek az év végi „nagy fogásra” hatalmas árukészlettel töltötték fel az ünnepi díszbe öltöztetett boltjaikat. Az adatok szerint a boltosok a karácsonyi hajrá idején jönnek egyenesbe, egész éves forgalmuk 20-25 százalékát ebben a rövid időszakban produkálják. Az év végi hajrá is azt bizonyítja, hogy az üzletek árharca jótékony hatással lehet a fogyasztók pénztárcájára. Az idei karácsonyi kínálatban elsősorban az elektronikai termékek ára okozhat kellemes meglepetést: az évek óta tartó, folyamatos árcsökkenés mellett a téli szezonra további, jelentős árzuhanást tapasztaltunk karácsonyi körutunk során. 


Major Nóra
Új év, új árak

Hamarosan itt az újév, és mellé - kis ajándékcsomagként - a szokásos áremelkedések is. Egy már biztos: lesz gázáremelés, és lesz állami kompenzáció. A pontosabb számértékekről viszont - egyelőre - csak az áremelkedések kapcsán értesülhettünk. Emellett a jövő év „nagy áresélyesei” között tartják számon a vízdíjakat, a közüzemi díjakat és a tömegközlekedési tarifákat. Továbbá, mivel az idei év végén jár le az állam és a nagy gyógyszergyártók árbefagyasztási megállapodása, jövőre a gyógyszerek terén is jelentős fogyasztói áremelkedés várható.


Papp Levente
Harc Arafat titokzatos vagyonáért

Jasszer Arafat halála után nemcsak politikai űr keletkezett a palesztin autonómia területén, hanem súlyos pénzügyi válság is fenyegeti a térséget. A CIA információi szerint Arafat magánvagyona fénykorában elérte a 6 milliárd dollárt, ám az izraeli titkosszolgálat szerint a vezér halálakor 1 milliárd dollárra apadt a mesés vagyon. Multinacionális cégek vagyonának lefölözése, olajcsempészetből származó bevételek, segélyek és adók elsikkasztása és az autonómia vagyonának önkényes kezelése is összefüggésbe hozható a Nobel-békedíjas népvezérrel. Miközben a palesztin autonómia a gazdasági összeomlás szélére került, megindult a harc a lehetséges utódok és örökösök között Arafat örökségéért.


Kalmár Erika
Újabb forrás a civileknek

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) mind a 11 kollégiuma (munkacsoportja) kiírta újabb pályázatait december elejéig az első kör után kasszájukban megmaradt pénzre. A most szétosztható, összesen több mint 1 milliárd forintért szállhatnak ringbe a civilek. A Nemzeti Civil Alap gazdálkodásának az alapja az az állami támogatás, amely az állampolgárok által az adójukból felajánlott egy százalékkal megegyező összeget jelent. Ez a tétel az idén a civil szervezetek saját pályázati rendszerében 7 milliárd forint.


Kardos Anikó
Újabb BUX-csúcsot hozott a Mikulás

Elsősorban az olajár jelentős mértékű csökkenésének köszönhetően emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdéi a héten. Tették ezt annak ellenére, hogy Amerikában a vártnál kedvezőtlenebb munkaerőpiaci adat mellett a termelékenység bővülése sem érte el a várakozásokat, a dollár pedig újabb történelmi mélypontra, 1,35-ra esett az euróval szemben. A német munkanélküliségi ráta 6 éves csúcsot döntött, a decemberi befektetői bizalmi index azonban 5 hónapnyi csökkenés után váratlan emelkedést mutatott. Szektorszinten az olajkitermelésben érdekelt cégek estek, a légitársaságok viszont jelentős emelkedést mutattak. 


Háttér

Molnár László, Szobota Zoltán
Moszkva utolsó bástyája

Mióta a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a választási eredményeket, és december 26-ára ismét az urnák elé tessékelte a lakosságot, a polgárháborús veszély gyakorlatilag megszűnt Ukrajnában. A szemben álló felek közül a kormányoldal további gesztusokat gyűjtött be Moszkvától, míg az ellenzék leghatékonyabb fegyvere jelöltjük, Viktor Juscsenkó megmérgezésének bizonyítása lehet. A politikus életéért küzdő bécsi magánklinika orvosa ugyanis azt állította a The Times című londoni lapnak, hogy páciense állapotában minden bizonnyal méreg okozta a látványos leépülést, és egy ismételt vizsgálat további konkrétumokkal szolgálhatna. 


Peremiczky Szilvia
Arafat szelleme kísért

Az ókori görög bölcsesség szerint nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, de több jel is arra mutat, hogy a nemzetközi közösség, élén az ENSZ-szel és az EU-val mintha arra készülne, hogy megcáfolja a régi görög szólást. Noha Izrael is azt hangoztatja már régóta, hogy Arafat a béke akadálya volt, és hogy nélküle megnyílt az esély valamiféle rendezés kidolgozására, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy ez a történet jóval többről szól, mint Arafat személyéről. Arafat szelleme, a PFSZ szelleme az, ami gátat szab a béke esélyeinek, ezért önmagában a Raísz halála, vagy akár az új palesztin választások kiírása és megtartása sem jelenthet igazi áttörést.


Molnár László, Szobota Zoltán
Moszkva nem mond le Ukrajnáról

- Amikor áthelyeztek egy másik kerületbe felügyelni, rengeteg választási csalásnak voltam szemtanúja, illetve értesültem róluk első kézből. 


Ítélet Jeruzsálemben

„Ha meg kell halnom, azzal a boldog érzéssel halok meg, hogy hatmillió zsidó elpusztításában működtem közre.” Ezeket a szavakat állítólag Adolf Eichmann mondta, mielőtt a Harmadik Birodalom összeomlott. Ő volt az a hivatalnok a náci államon belül, aki az európai zsidók elpusztításáért felelt. A háború után kalandos módon Argentínába szökött, ahol az izraeli titkosszolgálat emberei majd tizenöt évvel a második világháború után akadtak nyomára. Elfogták, majd Izraelbe vitték, ahol elítélték. Perében a vádat Gideon Hausner főügyész képviselte, aki három évvel később közreadta tapasztalatait a tárgyalásról. A második - bővített és javított - kiadás az Oliver Games International Kiadó gondozásában jelent meg a napokban.


Árnyak prófétája

„Amikor a 700-as Klub egyik műsorában láttam egy összeállítást arról, hogy milyen hatással vannak a Harry Potter-könyvek a fiatalokra, és milyen sok ifjúsági regény választja az okkultizmust a történet alapjául, úgy döntöttem, hogy megírok egy olyan könyvet, amelyben Isten a legnagyobb erő forrása” - mondta Graham Taylor, a magyarul Árnyak prófétája (Shadowmancer) címmel megjelent mű szerzője Pat Robertson amerikai tévéevangélista műsorában. 


Szabó Anikó
Sí, turista, paradicsom

A hegytetőn szikrázó napsütés, a pálya alján sült kolbász és forraltbor és sorbanállás nélküli lift vár. És hó, mindenütt hó, hó elejétől hó végéig, mert jobb helyeken akkor is van hó, ha nem esik. A síközpontos hóágyúval támad, a szállodás elviselhető árakkal csalogat, ellenállni nehéz. A lejtőn nincs megállás. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
A babilóni rontás

Újabb hollywoodi szuperprodukció - újabb botrány. Huszonöt athéni jogász perrel fenyegette meg Oliver Stone rendezőt illetve a Warner Brothers filmstúdiót, amiért Nagy Sándorról forgatott „kardos-szandálos” történelmi filmjükben minden idők legnagyobb hadvezérét homoszexuálisnak ábrázolták. A történelmi források ugyan nem támasztják alá a görög ügyvédek véleményét, annyi azonban bizonyos, hogy a konzervatív erkölcsi értékrendet vallóknak van okuk a felháborodásra.


Interjú

Tihanyi Péter
Élet az álomstúdió árnyékában

Romániából kerültem Magyarországra, olyan nyolcéves koromban, Atya, így híjják azt a helyet, ahol éltünk, Pusztadaróc mellett van. Hozzámondom, én a nagyapámmal éltem, apám csendőr volt, pucer és hát mivel ő vallatta a betörőket is, így űtet kinyírással fenyegették, aztán ki is nyírták szegényt.


Külpolitika

Mérő Miklós
És az ukrán zsidókkal mi lesz?

Hogy Ukrajnában politikai válság van, az köztudott. Ám hogy annak mi vagy ki az oka, az teljességgel tisztázatlan. Az eddigi kormányfő, Viktor Janukovics szerint az Amerika és Nyugat-Európa által feltüzelt és támogatott, az eddigi hatalmat alaptalan koholmányokkal vádoló ellenzék mélyíti e válságot. A hatalomra törő eddigi ellenzék vezére, Viktor Juscsenko szerint azonban változatlanul az orosz birodalomhoz tartozni akaró, haladásellenes reakciós kormányerők szítják az ellentétet a lakosság körében, attól sem visszariadva, hogy polgárháborúba sodorhatják az országot. Az a tény azonban, hogy az elnökválasztási harc második fordulója sem döntötte el: ki - melyik Viktor - vezeti majd az országot az elkövetkező években, s hogy a válság jelei egyre markánsabban mutatkoznak meg, valamint az, hogy egyáltalán nem lehet tudni, hogy a december 26-ára kiírt harmadik választásnak ki lesz a győztese, s milyen következményei lesznek, egyre inkább a káosz okozóinak megnevezésére, a bűnbakokra mutogatásra ösztönzi Ukrajna népét.


Márer György, New York
Jön a szuper CIA

Hosszú viták után az Egyesült Államok kongresszusának vezetői kedd este megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely lehetőséget teremt az ország hírszerző szerveinek gyökeres, a II. világháború óta legnagyobb átszervezésére. Az új törvény - amelyről a szenátus lapzártánk után fog szavazni - a független Szeptember 11. Bizottság számos ajánlását tartalmazza, beleértve egy új, országos hírszerzési igazgató beiktatását. Az újonnan kinevezendő vezető feladata a CIA és más szövetségi hírszerző ügynökségek rászorítása arra, hogy megosszák a nemzetbiztonságot érintő fenyegetésekkel kapcsolatos hírszerzési adatokat. 


Bányai László
Fogolydiplomácia

Szilván Salom izraeli külügyminiszter a héten arra kérte a Jeruzsálembe érkező Joschka Fischer német külügyminisztert, hogy az EU gyakoroljon nyomást az arab országokra: állítsák helyre diplomáciai kapcsolataikat Izrael állammal, és segítsék elő, hogy a mérsékelt erők kerüljenek hatalomra a Palesztin Hatóságon belül. 


Hetek-összeállítás
Holland eutanázia

Holland egészségügyi szak-emberek olyan irányelvek elfogadását fontolgatják, amelyek lehetővé tennék az eutanázia kiterjesztését a „szabad akarattal nem rendelkező” gyógyíthatatlan betegekre is. Ezáltal a „kegyes halál” alkalmazható lenne csecsemőkre, súlyos értelmi fogyatékossággal élő emberekre, valamint visszafordíthatatlan kómában lévő betegekre is. Az irányelvekre javaslatot benyújtó kórház közben meglepő bejelentéssel állt elő: 2003-ban négy csecsemő esetében is alkalmaztak már eutanáziát.


Sport

Petrovánszki Zoltán
Bobby Orr, a jégpályák királya

A jövő héten ismét átadásra kerül az Aranylabda. Az elmúlt években megszokottá vált, hogy ezt az elismerést rendre a gólszerzésért felelős támadók gyűjtik be. Más sportágakban is szembetűnő, hogy a legjobbaknak rendre a támadó játékosokat tartják a szurkolók. Ha a tengerentúlon megkérdezünk egy átlag hokirajongót, szerinte ki volt minden idők legnagyobb játékosa, valószínűleg kapásból rávágja, hogy Wayne Gretzky. Tény, hogy a Great One szerezte a legtöbb pontot, és hogy minden jelentősebb statisztikát vezet, de azok a szurkolók, akik már a hatvanas években is figyelemmel kísérték az NHL küzdelmeit, egy emberként állítják, hogy a legnagyobb játékos egy hátvéd, Bobby Orr volt. 


Hetek-összefoglaló
Klubbotrányok Európa-szerte

A BL-csoportkörből való kieséstől ugyan megmenekült, a botrányt nem biztos, hogy elkerüli a sorozat címvédője, az FC Porto. A portugál rendőrség a klubnál és az egyesület elnökénél is házkutatást tartott, ahol olyan bizonyítékokat kerestek, amelyek alátámasztják, hogy a Porto vezetői játékvezetőket próbáltak befolyásolni. Nem ez az egyetlen eset mostanában, amikor futballklubok adnak munkát az igazságszolgáltatásnak. 


Geráé a Magyar Aranylabda

Idén hetedik alkalommal kerül átadásra a legjobb hazai labdarúgónak járó Magyar Aranylabda díj. Az nb1.hu internetes oldal által kezdeményezett elismerést - harminc sportújságíró szavazata alapján - az idén a West Bromwich Albion támadója, Gera Zoltán érdemelte ki, aki 147 ponttal, hatalmas előnnyel végzett az élen. A második helyre a kapus, Király Gábor, a harmadikra pedig Torghelle Sándor, a szintén angol Crystal Palace két válogatott játékosa került. A díjátadásra a december 15-ei Sportcsillagok Gálaestjén kerül sor. Fotó: WBA


Szabadidő

Könyvajánló

Moldova György: Az utolsó töltény Moldova György 1934-ben született. Tanúja volt 20. század még most is indulatokat, vitákat kavaró nagy történelmi eseményeinek. Az általa megélt események sajátos moldovás feldolgozásában a hősei a saját nevükön szerepelve bizonyára újabb vitákat, indulatokat kavarnak úgy a jobb-, mint a baloldalon. (Urbis, 2004.)


Programajánlat

Rendhagyó holokauszt- emlékkiállítás látható december 13-14-én, hétfőn-kedden a kecskeméti pályaudvaron és december 16-17-én, csütörtökön-pénteken Budapesten, a Keleti pályaudvaron, a 10. vágányon. Az installáció színhelyéül egy tehervagon szolgál. Budapesti Karácsonyi Vásár - V., Vörösmarty tér (december 24-éig); Iparművészek vására - Nagytétényi Kastélymúzeum (december 12., 18-19, 28- 29-30); Szegedi Karácsonyi Vásár - Dóm tér (december 24-éig); Pécsi Adventi Vásár - Jókai tér (december 24-éig).


Jön a civakodási törvény

A kormány szerdai ülésén támogatta azt az egyéni képviselői törvényjavaslatot, hogy minden rendzavarás pénzbírsággal vagy elzárással szankcionálható szabálysértés legyen. A törvénymódosítás után akár százötvenezer forintra vagy hatvan napra is büntethető lesz a kirívóan közösségellenes magatartás.  


Ünnepi lakomák a Sofitelben

Idén is gasztronómiai meglepetések sorozata várja a vendégeket a Sofitel szálloda Atrium Terrace éttermében, ahol a finomságokat Cseh János mesterszakács és csapata készíti el. Ezüstvasárnapon, december 12-én, frissen sült gesztenyével kezdődik a lakoma, majd jöhetnek a különlegességek, mint például a gesztenyekrémleves, a vajas borjúszelet gesztenyés-narancsos raguval vagy az elmaradhatatlan, gesztenyével töltött pulyka, egészben sütve. Aranyvasárnapra, a Mohácsi Halnapra a halászlé szerelmeseit várja a Mohácsi Halászcsárda híres csapata. A Sofitel szilveszteri ajánlata: hatfogásos igazi, francia gálavacsora korlátlan italfogyasztással. A program „A musicaltől az operáig” nevet viseli, ami önmagáért beszél. (P. R.)


Madárnevek a Paskállakóparkban

Zuglói ornitológusok megállapítása szerint a Rákos-patak, Szugló utca és Mogyoródi út közötti másfél kilométeres szakaszt övező parkos területen kb. 70 madárfaj figyelhető meg. A Paskál-lakópark beruházói mindezek alapján döntöttek arról, hogy az itt épülő lakóházakat a hely jellegzetes madarairól nevezik el. A december végi keresztelő során az első „fecskéket” tehát, azokat az épületeket, amelyek már fogadják a lakókat, Fecske-háznak, illetve Gólya-háznak nevezik el. Hamarosan elkészül a Szalonka-, Jégmadár-, Pityer-, Gyurgyalag-ház is. A Budapest legnagyobb beruházásaként épülő 1350 lakást és szolgáltató létesítményeket magába foglaló lakópark a legzöldebb területe lesz a városnak. A házakban a lakásválaszték szinte korlátlan: vannak bennük kis garzonok, nagy négyszobás lakások, de 210 nm-es, tetőteraszos, luxusapartmanok is. (P. R.)


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Eltévedt szarvas

Talán a Mikulás egyik szánhúzó szarvasa próbálta meglesni, miként is működnek a mai modern repülő „csodák”, amikor nemrégiben a chicagói O’Hare Nemzetközi repülőtéren, az ország légi közlekedése tekintetében legforgalmasabb repülőterén - ami nagy nyílt és erdős területek közelében fekszik - a poggyászkiadó részlegnél egy arra tévedt bakot sikerült épségben elfogniuk a repülőtér dolgozóinak.


DUMA PLÁZA

Két moly jön ki a moziból. Azt mondja az egyik: - A könyv jobb volt!  (internet grafiti)


Egyetemi tréfa

Az egyik legmerészebb tréfával húztak el a minap a Yale diákjai 121 éve tartó rivalizálásuk során harvardi ellenfeleik mellett. A Yale csínytevői a Harvard Lelkesítő Szakaszának tagjaiként adva ki magukat, papírlapokat osztottak szét a Harvard futballszurkolói között, mondván, hogy ha azt egyszerre tartják a magasba, a papírlapok együtt ezt a szöveget adják majd ki: „HAJRÁ HARVARD”. Remélvén, hogy ezzel is támogatják Ivy League nevű főiskolai csapatukat, a Harvard szurkolóinak százai emelték saját térfelükön, tökéletes összhangban a magasba az óriási üzenetet.


Kevés a japán gyerek

A japán kormány szerint sürgős változtatásra van szükség annak érdekében, hogy meggyőzzék a húszas és harmincas éveikben járó nőket arról, hogy az elkövetkező öt évben több gyereket szüljenek. Jelenleg a világon Japánban az egyik legalacsonyabb a születések száma. A munkahelyi diszkrimináció és a kormány elégtelen politikája okolható azért, hogy a japán nők nagy része nem vállal gyereket.


Óvodás zöldség-szakértő

Hivatalos kelkóstolónak kért fel a Sainsbury áruházlánc egy ötéves kislányt Angliában annak kiderítésére, miért utálják a gyerekek annyira ezt a zöldséget.


Nylon pókháló

Izraeli kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy, a természetes pókháló tulajdonságaival rendelkező mesterséges hálót, mely ruganyosságának és szakítószilárdságának köszönhetően sokoldalú kereskedelmi felhasználást tesz lehetővé. A jeruzsálemi Héber Egyetem, a müncheni LMU és az angliai Oxford Egyetem kutatói a kerti pók egyik fehérjéjének felhasználásával kapták az ezredmilliméter átmérőjű fonalt. A nylonnál és a vele azonos átmérőjű acélhuzalnál hatszorta erősebb anyag alkalmas többek között golyóálló mellény, orvosi varrócérna és horgászbot készítésére. (AFP)


Megkésett posta

287 év után érkezett meg eredeti címzettjéhez egy német levél. A levél valamikor a 18. században került tévútra, amikor is a kézbesítők az eredetileg egy délnémet kisvárosba címzett küldeményt a hasonló nevű északnémet nagyvárosba postázták.


Szépségek a rács mögött

Egy Sao Paolo-i börtön igazgatósága úgy döntött a minap, hogy csempész némi színt a rabok életébe. Ennek keretében kerül sor hamarosan a börtönszépségversenyre. A börtönlakók örömmel vették tudomásul a fegyházigazgató korántsem mindennapos ötletét. Az igazságszolgáltatás vendégszeretetét élvezők híreink szerint lelkesen készülnek a magyar pénzben mintegy tizenötezer forintnak megfelelő díjjal járó börtönszépségversenyre. Az intézmény igazgatója egyébként a rabok önértékelésének fejlesztése céljából tartja fontosnak az ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokat. (Folha de Sao Paulo -T. G.) 


Hűséges eb

Valószínűleg megmentette gazdájának életét egy jól kiképzett kutya, Hűség. A tolószékhez kötött Leana Beasley, aki gyakori epilepsziás rohamokban is szenved, segítőként kapta a négyéves rotweilert, aki miután gazdája kiesett a tolószékből és eszméletét vesztette, feltárcsázta a 911-et és addig ugatott a telefonba, amíg a sürgősségi betegellátás meg nem érkezett a ház elé.


Mi van a képen?

1. Lelet egy kihalt, de fejlett civilizációról. 2. Strapabíró billentyűzet barbár felhasználók részére. 3. Számítógépes tanfolyam régészhallgatóknak. 4. A Mikroszaft hódít az afrikai törzsek között