Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összefoglaló
Klubbotrányok Európa-szerte

A BL-csoportkörből való kieséstől ugyan megmenekült, a botrányt nem biztos, hogy elkerüli a sorozat címvédője, az FC Porto. A portugál rendőrség a klubnál és az egyesület elnökénél is házkutatást tartott, ahol olyan bizonyítékokat kerestek, amelyek alátámasztják, hogy a Porto vezetői játékvezetőket próbáltak befolyásolni. Nem ez az egyetlen eset mostanában, amikor futballklubok adnak munkát az igazságszolgáltatásnak. 


Ronaldinho eladása után „elfelejtett” adót fizetni a PSG Fotó: Reuters

Az áprilisban indított Aranysíp elnevezésű akcióban a portugál rendőrség eddig öt személyt, négy játékvezetőt és egy játékosügynököt vett őrizetbe, akikkel szemben sporttal kapcsolatos korrupció gyanúja merült fel. Vélhetően az ő vallomásuk nyomán tartottak házkutatást a BL-címvédő és portugál bajnok FC Portónál, illetve Jorge Nuno Pinto da Costa klubelnöknél, akit ki is hallgattak az ügyben. A presidente önként jelent meg a hatóságnál, bár kíséretként ott voltak vele a csapat legnagyobb szurkolói csoportja, a Super Dragoes tagjai - biztos, ami biztos. Rájuk azonban nem volt szükség, mert Pinto da Costát elengedték, miután három órán keresztül faggatták arról a nagyszabású csalássorozatról, amelynek során a gyanú szerint játékvezetőket vesztegettek meg egyes mérkőzések eredményének befolyásolása érdekében. A kihallgatás eredményeiről a rendőrség nem adott tájékoztatást, sajtóértesülések szerint ugyanakkor a sportvezetőt hatalommal való visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják: állítólag három esetben is bizonyítható, hogy megzsarolta Valentin Loureirót, a Liga elnökét. Más források szerint a klubvezetés játékvezetőket is megvesztegetett, akik nem csupán pénzt kaptak, hanem többek között örömlányokat is felkínáltak nekik. 
Nem csak Portugáliában adnak munkát a hatóságoknak a futballklubok és vezetőik. Olaszországban az államügyészség vád alá helyezte Franco Sensit és Sergio Cragnottit, az AS Roma jelenlegi, illetve a Lazio volt elnökét. Azzal gyanúsítják őket, hogy év végi jelentéseikben rendszeresen túlbecsülték a játékosok értékét, hogy eladósodásuk mértékét csökkentsék - ez a művelet Olaszországban akár négyéves börtönbüntetést is megérhet. Franciaországban a Paris Saint-Germain-t érte vád, amely szerint elmulasztotta befizetni a megfelelő összegű adót Ronaldinhonak Barcelonába igazolásából befolyt összeg után. 
A görög Panioniosz és a grúz Dinamo Tbiliszi együttesei a változatosság kedvéért bundagyanúba keveredtek. Az UEFA-kupa legutóbbi fordulójában a görög csapat 5-2-re verte a Dinamót úgy, hogy a vendégegyüttes sokáig vezetett, majd a második félidőben érthetetlen okokból kifulladt. Az angol bukmékerek ezen nem is lepődtek meg, sokkal inkább azon, hogy meglehetősen sokan fogadtak ilyen forgatókönyvre és végeredményre, ezért az esetet jelentették az UEFA-nál.