Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Újabb BUX-csúcsot hozott a Mikulás

Elsősorban az olajár jelentős mértékű csökkenésének köszönhetően emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdéi a héten. Tették ezt annak ellenére, hogy Amerikában a vártnál kedvezőtlenebb munkaerőpiaci adat mellett a termelékenység bővülése sem érte el a várakozásokat, a dollár pedig újabb történelmi mélypontra, 1,35-ra esett az euróval szemben. A német munkanélküliségi ráta 6 éves csúcsot döntött, a decemberi befektetői bizalmi index azonban 5 hónapnyi csökkenés után váratlan emelkedést mutatott. Szektorszinten az olajkitermelésben érdekelt cégek estek, a légitársaságok viszont jelentős emelkedést mutattak. 

A BUX nem túl erős forgalom mellett 1,5 százalékos emelkedést produkált, így a Mikulás újabb történelmi csúcsot, 14 417 pontot hozott.
A hét sztárjának a hosszú ideje szenvedő Matáv bizonyult, a távközlési óriás részvényeinek árfolyama a gyorsjelentés megjelenése óta először tudott 800 forint fölé emelkedni. Másfél százalékkal drágult az OTP, a banki részvények kereskedésében az eladók lettek túlsúlyban, miután napvilágot látott, hogy nem az OTP nyerte a Jubanka tendert. A második vonalban remekelt az Egis, a kisebbik gyógyszergyár árfolyama újabb 4 százalékos emelkedés után a 11 ezer forintot is átlépte. Megugrott a Synergon iránti érdeklődés is, a részvények közel 5,5 százalékkal drágultak, miután a cég megnyerte az EU-dokumentumok kezelésére kiírt kormányzati tendert. 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az orosz piac felé terjeszkedő, az Erste elemzői által a legjobb közép-kelet-európai vételnek tartott Rába árfolyama is.