Vissza a tartalomjegyzékhez


Könyvajánló

Moldova György: Az utolsó töltény
Moldova György 1934-ben született. Tanúja volt 20. század még most is indulatokat, vitákat kavaró nagy történelmi eseményeinek. Az általa megélt események sajátos moldovás feldolgozásában a hősei a saját nevükön szerepelve bizonyára újabb vitákat, indulatokat kavarnak úgy a jobb-, mint a baloldalon. (Urbis, 2004.)

Winston S. Churchill:

Az angol ajkú népek története
Churchill nem azért fogott tollat, hogy rivalizáljon a hivatásos történészekkel. Az ő Anglia-története azokról az eseményekről szólt, amelyeket jelentősnek tartott, s amelyek valamilyen módon megmutatták, hogyan alakult ki „az angol ajkú népek sajátos helyzete és jellege”. Bár könyve az ő személyes látásmódját tükrözi, Churchill a kor legjobb történészei közül többet felkért, hogy legyenek segítségére. Lehetséges, hogy J. H. Plumb ítélte meg a legjobban a négy kötetet. „Ez a mű fent fog maradni (…), mert megvannak a saját erényei: elbeszélő ereje, találó ítéletei a háborút és a politikát, a katonákat és az államférfiakat, és főleg azt illetően, miképp gondolkodtak az angolok birodalmuk fénykorában, és hogyan éreztek a múltjukkal kapcsolatban.” 

Polgár Balázs:

Mesék a kincsesládából
Egy kedves bábjátékos, mesemondó és -író első kötetét tarthatja kezében az olvasó. A könnyen eljátszható meséket, gyerekverseket és színdarabot tartalmazó kiadvány meglepetésmellékletében felnőtteknek szóló versek is találhatók. (Kincsesláda Művészeti Egyesület, 2004.)