Vissza a tartalomjegyzékhez


Jön a civakodási törvény

A kormány szerdai ülésén támogatta azt az egyéni képviselői törvényjavaslatot, hogy minden rendzavarás pénzbírsággal vagy elzárással szankcionálható szabálysértés legyen. A törvénymódosítás után akár százötvenezer forintra vagy hatvan napra is büntethető lesz a kirívóan közösségellenes magatartás.  

A jelenleg hatályos, 1999-ben elfogadott szabálysértési törvény szerint csak a nyilvános helyen, közterületen vagy sportrendezvényen elkövetett rendzavarás büntethető. A törvénymódosítás elfogadása visszatérés a korábbi gyakorlathoz: a hatályost megelőző, 1968-as szabálysértési törvény ugyanis szintén elkövetési helyszíntől függetlenül szankcionálta a rendzavarást. Így például a társasházakban történő, a továbbiakban garázdaságként meghatározandó rendzavarás - csendháborítás vagy más, kirívóan közösségellenes magatartás - esetén kötelező lesz szabálysértési eljárást indítani.  
A szabálysértési törvény szerint a rendzavarás száz-ötvenezer forintos pénzbírsággal vagy elzárással szankcionálható. Erről a bíróság dönt, a helyszínen eljáró rendőr csak a feljelentést teszi meg. A százötvenezer forintos pénzbírság a büntetési tétel felső határa, míg az elzárás időtartama egy és hatvan nap között változhat. Jelenleg, ha például egy család egy társasház életét nehezíti meg folyamatos csendháborítással, akkor hiába hívnak rendőrt, ő nem jogosult intézkedni. 
„A rendszerváltás óta, amikor is a magánélet szentségére hivatkozva számtalan hatékony szabályozást eltöröltek, a magánéleti konfliktusok nemhogy nem enyhültek, hanem tovább mélyültek” - mondta el kérdésünkre Horváth Csaba szocialista képviselő, a módosítás beterjesztője. A honatya szerint a jogszabály idővel normalizálni képes a viszonyokat, mert megelőző, visszatartó ereje lesz. 
A társasházi törvény előkészítésekor merült fel, hogy a lakók egymás közti vitái jogi eszközzel ma nem rendezhetők. Jelenleg csak polgári peres eljárásokban lehet egyes lakótársak ellen fellépni, de ez hosszadalmas és nem túl hatékony procedúrát jelent. A szabálysértés egyébként tényállásfüggő, és nem napszakfüggő. Horváth Csaba szerint a „feljelentgető ország” veszélye kizárt, a garanciát a feljelentők nevesítése is biztosítja. A családon belüli erőszakról szóló törvény más típusú, speciálisabb konfliktuskezelésre születik, a szabálysértési törvény a sokkal szélesebb körben jellemző garázdaságot, rendzavarást igyekszik kezelni.
A törvény kormány által is támogatott módosításáról négypárti konszenzus jött létre. A jogszabályt várhatóan még ebben az évben elfogadják, és a jövő év elején lép hatályba. (Munkatársunktól)