Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Ünnepi halleves

15 dkg fogas
15 dkg ponty
15 dkg lazac
5 dkg vöröshagyma
˝ dl olaj
10 dkg sárgarépa
tárkony
5 dkg gomba
˝ dl tejföl
˝ dl tejszín 
˝ dl fehérbor
˝ citrom
só, őrölt bors

Metéltre vágott hagymát, sárgarépát pirítunk, nem kell sokáig párolni, hogy ropogós, fresh maradjon. Beletesszük a babérlevelet, felengedjük halalaplével, ha felforr, a halakat (fogas, lazac, ponty) is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk, s felöntjük fehérborral. Kevés tárkonnyal megszórjuk, citromlével még pikánsabb lesz. Friss, apróra vágott kaporral is megszórjuk. Tálalhatjuk pirítóssal, akkor fokhagymás vajjal locsoljuk meg a pirítóst.

Mákos és diós bejgli

50 dkg liszt
28 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 tojás
2 dkg élesztő
1 dl tej, só
tojás a kenéshez

A töltelékhez:
20 dkg dió vagy mák
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
5 dkg méz
citrom-, narancshéj
1 dl víz
őrölt fahéj

A lisztet a vajjal morzsalékosra összegyúrjuk. Az élesztőt kevés porcukorral, tejjel, tojássárgájával, sóval elfolyósítjuk. Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. Jól kivirgoljuk, kicipózzuk. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben a vizet, cukrot feltesszük forrni. Ha forr a szirup, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mézet, a darált mákot, a tisztított mazsolát, citromhéjat. Ha túl lágy lett a töltelék, édesmorzsát tehetünk hozzá. A diótöltelék is így készül, fahéjat is tehetünk hozzá. Ha a forrázott töltelékek kihűltek, megfelelő súlyúra kimérjük (2x26 dkg). A pihentetett tésztát (egy bejglihez 26 dekányit) sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen rákenjük. A tészta széleit három oldalt kb. 1 cm-es részben felhajtjuk. Ezután feltekerjük a bejglit, felvert, egész tojással megkenjük. Ha megszárad, újra megkenjük. 180 fokos sütőben szép pirosra megsütjük. 
Jó étvágyat kívánunk!