Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabó Anikó
Sí, turista, paradicsom

A hegytetőn szikrázó napsütés, a pálya alján sült kolbász és forraltbor és sorbanállás nélküli lift vár. És hó, mindenütt hó, hó elejétől hó végéig, mert jobb helyeken akkor is van hó, ha nem esik. A síközpontos hóágyúval támad, a szállodás elviselhető árakkal csalogat, ellenállni nehéz. A lejtőn nincs megállás. 

Szlovákia

Bár az elmúlt hetekben pusztító tornádó után sokan aggódnak, hogy a kedvelt sícélpont, a Magas-Tátra elveszíti vonzását, Szlovákia próbálkozik megtenni mindent annak érdekében, hogy a vihar által okozott erdőpusztulás ne legyen befolyással a téli síszezonra. A helyzetet mostanra sikerült stabilizálni, és a Magas-Tátra a legtöbb helyen a megszokott színvonalú szolgáltatásokkal várja vendégeit. A jelentések alapján csak nagyon kevesen mondták le a szállásfoglalásukat, és sokan már ki is utaztak, bár nyilván az egész síszezon alatt komoly elhárítási munkák zajlanak majd a viharsújtotta területeken. Szlovákiában az ismertebb síterepeken a 2004/2005-ös szezonban egy napijegy átlagosan 500-600 koronába, azaz 3-4 ezer forintba kerül. A legdrágább az alacsony-tátrai Chopok-Jasna napi 690 koronával. A kisebb, kevésbé felkapott helyeken akár ennek a feléből megvehetjük a napijegyet. Egy 6 napos felnőtt síbérlet ára átlagosan 2-3 ezer SK körül van (13-19 ezer forint). A Magas-Tátrán kívül Szlovákiában még közel 60 síközpont várja a síelőket, ezek közül legkedveltebb Donovali, amely hétvégi célpontnak is kiváló: távolsága Budapesttől csupán 200 km, így akár 3 óra autózás után már a sípályákon lehetünk. 

Ausztria

Kiváló körülmények között, viszont némileg drágábban lehet síelni az ausztriai síparadicsomokban, amelyek évek óta népszerűek a magyar téli sportok kedvelői körében. 
Az Alpok legnagyobb része nyugati szomszédunkhoz tartozik. Az ország nyugati részében világhírű síterületek találhatók, az ország déli részét inkább a családosok részesítik előnyben, északon befagyott tavak és csodálatos sífutópályák várják az odalátogatókat. 
A téli sportok szerelmeseit a ragyogó napsütés mellett hóbiztos és széles pályák, magas színvonalú szolgáltatások, gazdag rendezvénykínálat és családbarát üdülési ajánlatok várják. 
A Car-Tour utazási iroda ingyenes síóvodával várja a családokat Arnoldsteinben, ahol az 1500 méteren lévő hegyi étteremben magyar óvónők foglalkoznak a 3 és 6 év közötti gyermekekkel. Ugyanitt napközben játékos formában síoktatás folyik nagyobb gyerekeknek. 
Stájerország Ausztria legnagyobb tartománya, ahol a síelés több mint 100 éves tradícióval rendelkezik. Mivel a stájerországi sípályák Budapesttől való távolsága 400-500 km között mozog, ezért sok magyar síelő választja ezt a tartományt úti célul, ahol több mint 20, többségében kisebb méretű, de remek szolgáltatásokat kínáló, igazi családi síterep található. Ausztriában a közepes nagyságú síterepeken a 6 napos bérletért átlagosan 120-150 eurót (30-40 ezer Ft) kell fizetnünk, míg a nagyobb sícentrumokban 160 euró fölé megy az ár. A felvonó-napijegy árak a síterep nagyságától függően 16-39 euró között vannak, egy közepes nagyságú síterepen a napijegy ára 20-30 euró (kb. 7 ezer Ft). A síbérlet Ausztriában általában 6 éves korig ingyenes, 6-12 éves kor között kb. 50 százalékos áron vásárolhatunk gyermekbérletet. Ha Ausztriát választjuk síkirándulásunk úticéljaként, még egy szempontot érdemes figyelembe venni: Ausztriában tartományonként más-más időszakban van az egyhetes iskolai síszünet, amikor az adott régióban „mindenki” síel. A tartományi síszünetek időszakában nehezebb szálláshelyet találni, és mind a sípályák, mind a közutak zsúfoltabbak. A tartományi síszünetek időpontjai a  vagy személyesen az irodáikban köthetőek le.